• Turkhane Logo

Binali Yıldırım istifayı yeniden gündemine mi aldı?

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli'nin "istifaya gerek yok" açıklamalarına karşın, AKP'nin İstanbul Büyükşehir belediye başkan adayı Binali Yıldırım'ın TBMM Başkanlığı'ndan istifa seçeneğini yeniden gündemine aldığı belirtiliyor.

10:31 22 Ocak 2019 Salı
Binali Yıldırım istifayı yeniden gündemine mi aldı?
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli'nin "istifaya gerek yok" açıklamalarına karşın, AKP'nin İstanbul Büyükşehir belediye başkan adayı Binali Yıldırım'ın TBMM Başkanlığı'ndan istifa seçeneğini yeniden gündemine aldığı belirtiliyor.

Kulislere yansıyan iddiaya göre Yıldırımı istifaya zorlayan, sadece anayasal yükümlülük değil, parti içinde, farklı gruplardan gelen istifa baskısı.

BBC Türkçenin haberine göre; Binali Yıldırımın, adaylığının açıklanmasından önce TBMM Başkanlığından istifasının zorunlu olup olmadığı konusunda hukukçulara inceleme yaptırdığı biliniyor. Adaylığı ilk gündeme geldiğinde hukuki zorunluluk olup olmamasına bakmaksızın etik olarak Yıldırımın istifa etmesi bekleniyordu. Hatta muhalefet partilerinden bazı grup yöneticileri de Yıldımın, istifa için hangi tarihin uygun olacağı konusunda görüş sorduğunu ifade ediyordu.

Bir çok hukukçu, tarafsızlığını korumak için Meclis içi ve dışında siyasi parti faaliyetlerine katılamayacağını düzenleyen Anayasanın 94. maddesine göre TBMM Başkanlığından istifa etmesi gerektiği görüşüne karşın önce MHP Lideri Devlet Bahçeli, sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, îstifaya gerek yok diyerek tartışmayı kapatmaya çalışmıştı.


Ancak sadece muhalefetin eleştirileri değil, gittiği her yerde gazetecilerin istifa sorularıyla karşılaşan Yıldırımın, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir araya geldiği gazetecilerin soruları üzerine Seçim siyasi faaliyet değil açıklamaları kamuoyunda hayli tartışıldı. Yıldırım birçok yorumcuya göre zor durumda kaldı.

Yıldırım: Seçim siyasi faaliyet değil

Yıldırımın, muhalefetin eleştirilerinin yanı sıra TBMM Başkanı olarak, belediye başkan adaylığı çalışması yapmasının sıkıntılarını da dikkate alarak istifayı yeniden gündeme aldığı konuşulmaya başlandı. 

Anayasanın 94. maddesi ne diyor?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasî partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine; görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar; Başkan ve oturumu yöneten Başkanvekili oy kullanamazlar.

İstifa söylentisinin dayanağı ne?

Kulislerde Yıldırımın istifa kararının dayanağı olarak son dönemde, yaptığı açıklamalar gösteriliyor. Daha önce istifa ile ilgili sorulara İstifa gündemimizde yok sözüyle yanıt veren Yıldırım, geçen hafta sonu istifa tartışmalarını anımsatan bir gazeteciye, Bir şeyi karıştırıyoruz, henüz kimse aday falan değil. Belediye başkanlığı adaylığı kesinleşen bir Allahın kulu bile yok. Sadece niyetlerini açıkladılar ve buna YSK, 19 Şubatta müracaatlar başladıktan sonra karar verecek. 3 Martta da listeler yayımlanacak, asıl adaylar da orada netlik kazanacak. Ben buraya TBMM başkanı sıfatımla geldim ifadelerini kullandı.

Yıldırımın yine bir kaç gün önce katıldığı ALS Derneğinin düzenlediği Cihaz Dağıtım töreninde TBMMde ALS ve Sebebi Bilinmeyen Hastalıklar için Meclis Araştırma Komisyonu kuracağını belirterek, Meclis Başkanlığı görevimdeki son işim belki de bu olacak dedi.

Yıldırımın özellikle ALS Derneğinde yaptığı konuşmadaki son görev sözleri belediye başkanlığını kesin kazanacağı iması olarak yorumlansa da birçok yorumcuya göre son açıklamaları ile birleştirildiğinde, istifanın işareti olarak değerlendiriliyor.

Parti içi baskı

Yıldırımın istifa konusunu yeniden gündeme almasındaki bir başka etken olarak ise AKP içindeki baskı gösteriliyor. AKPde bazı parti yöneticileri açık açık Yıldırımın istifa etmesi gerektiğini ifade ediyor. Parti içinde TBMM Başkanlığı bekleyen ya da kendilerine yakın isimlerin başkan olması için kulis yapan gruplar, Anayasanın 94. maddesinin açık olduğunu ifade ediyorlar.

Kulislerde Yıldırımın istifa etmemesinin, farklı spekülasyonlara yol açtığına dikkat çeken bazı parti yöneticileri, Yıldırımın adaylığının 19 Şubatta adayların isimlerinin YSKye iletilmesi ile resmileşeceğini ve 3 Martta da kesinleşeceğini belirterek, Yıldırımın adaylığının resmileşmesi sürecinde istifa edebileceğini ifade ediyorlar.

Bir parti yöneticisi, Artık bu tartışmayı sürdürmenin anlamı yok. Yıldırım istifa etmeli, edeceğine de inanıyorum görüşünü dile getiriyor.

Yıldırımı istifaya zorlayan bir başka etken olarak ise muhalefet kanadından gelen ve tartışma da yaratan iddialar. Örneğin CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Yıldırımın TBMM Başkanlığından istifa etmemesiyle igili, Binali Yıldırım belediye başkanı olursa koltuğu belediye meclis üyelerinden birine bırakacağı söyleniyor. Bilal Erdoğanın adı da geçen isimler arasında iddiasında bulundu. AKP kaynakları bu iddiaları doğrulamasa da, TBMM Başkanlığında seçim gününe kadar kalması halinde bu spekülasyonların artacağı, bu durumun seçimin kaybedilmesi sonucunu doğurabileceğini de dikkate alarak Yıldırımın istifa seçeneğini değerlendirdiği yorumu yapılıyor.

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğana da bu konudaki rahatsızlıkları iletti, hatta Aydınlık Gazetesinden İsmet Özçelikin haberine göre de istifaya da ikna etti.

İstifa için hangi tarihler konuşuluyor?

AKP kulislerinde reddedilmeyen istifa iddiası ile ilgili de de bir kaç seçenek konuşuluyor. Bu konuda AKP kulislerinde de dile getirilen tarih olarak belediye başkan aday listelerinin YSKye iletileceği 19 Şubat ile kesin aday listelerinin ilan edildiği 3 Mart işaret ediliyor. Yıldırımın bu konuda görüş sorduğu bazı milletvekillerine de istifa için en uygun zaman olarak 3 Martı işaret ettiği yorumu yapılıyor.

Bu olasılıkların yanı sıra Yıldırımın, yeni Meclis Başkanının seçimine zaman tanımak için TBMMnin verilen 15 gün aranın ardından yeniden toplanacağı 5 Şubattan hemen sonra istifa edebileceği ve hızla Meclis Başkanlığı seçim sürecinin başlatılabileceği de dile getiriliyor.

Son güncelleme: 10:31 22.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı