• Turkhane Logo

Binali Yıldırım: İstanbul’da silüeti bozacak aymazlıklara direneceğim

AKP ve MHP'nin kurduğu Cumhur İttifakı’nın İstanbul Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, İstanbul'daki yapılaşma ile ilgili açıklamalarda bulundu.

10:25 10 Mart 2019 Pazar
Binali Yıldırım: İstanbul’da silüeti bozacak aymazlıklara direneceğim
AKP ve MHP'nin kurduğu Cumhur İttifakı’nın İstanbul Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, İstanbul'daki yapılaşma ile ilgili açıklamalarda bulundu.

AKP ve MHPnin kurduğu Cumhur İttifakı’nın İstanbul Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, dikey yapılaşma için, Silüeti daha da kötüleştirecek işlere direneceğim. Ancak bu kolay iş değil. 8 ayrı kuruluşun imar hakkı var... Başkası yaparsa da mahkemeye gidip durdurabilirsin dedi.

Yıldırımı Kavacıktaki seçim ofisinde ziyaret eden Sözcüden Deniz Zeyrek, Atatürk Kitaplığı ile Gümüşsuyu Askeri Hastanesinin birleştirilerek bir kütüphane oluşturulma projesi olduğunu aktardı. Zeyrek, bu kütüphanenin 7/24 hizmet vereceğini adının da Atatürk Şehir Kütüphanesi (AŞK) olacağını belirtti. 

– Her kitabı bulabilecek miyiz bu kütüphanede?


Yasaklanmamış, kısıtlaması olmayan kitapları koyacağız.

– Bu arada siz okumaya fırsat bulabiliyor musunuz?

Uzun zamandır okumaya fırsat bulamıyorum.

– İstanbulda mutlu musunuz?

Gayet güzel. Sokakta, meydanda vatandaşla güzel günlerimiz geçiyor. İstanbul öyle bir yer ki sıkılıyorum dersin, köyüne dönersin, dördüncü gün gözünüzde tüter.

– İstanbulda dikey yapılaşma, betonlaşma geri dönülmez bir noktaya gelmemiş mi?  Siz çokça yeşil alan vaat ediyorsunuz. Nasıl olacak, bu kadar betonu yıkıp yeşil alan mı yapacaksınız? Toplu taşıma artacak

– En büyük önceliğiniz trafik sorunu gibi görünüyor.

Herkesin her gün yaşadığı sorun trafik. Dünyanın en güzel şehrini inşa edelim. Yolu yoksa, iletişimi kopuksa, ne anlam ifade eder ki? Toplu taşımanın payını yüzde 48e çıkaracağız. Şu anda 18. Bu, karayolundan yüzde 30 azalma demek. Dikey koridorlar var. Bu koridorlara daha çok kafa yoracağız.

– İstanbulu uzun zamandır sizin siyasi geleneğinizden insanlar yönetti. Sorun olarak konuştuklarımızın çoğu bu dönemde gündeme geldi.

Tam olarak öyle değil. Tüm belediyeler AK Partide değil. Neticede meclislerde bu işler konuşuluyor. Mahkemeye niye taşımıyorlar? Gökdelenlerin çoğu CHP belediyelerinin olduğu yerde. İmar yetkisi Büyükşehirde diyorsunuz ama ilçe belediyelerinin mahkemeye gitme hakkı var. O ilçelerde, o gökdelenlerle ilgili hangi davalar var?

– Siyasetin genelindeki beka tartışmasına, genel yerel tartışmalarına pek fazla katılmadınız.

Genel başkanlar seviyesinde bu kampanya yürütülüyor. Benim bu konulara girmememin sebebi, beka meselesi ile ilgisizim anlamına gelmemeli. Kürdistan diye Türkiyede bir yer kabul etmek asla kabul edilebilir bir şey değil. Bu aymazlığa hiçbir şekilde geçit vermemek lazım. Ancak ben İstanbulu konuşurum. İstanbula adayım. Genel seçim değil. İstanbul odaklı gitmeyi tercih ediyorum ama biri kalkıp bu meseleyi gündeme getirirse evvel Allah orada da cevabını veririm.

Ekonomide bir yavaşlamanın olduğu gerçek, bu sır değil

– İstanbul gözünüzü korkutmuyor mu?

Asıl olan İstanbulun ekonomisini büyütmek, cazibesini artırmak ve İstanbulda yetişen gençlere iş bulmaktır. Genç işsizlik dünyanın problemi. Avrupada en az genç işsizlik oranı bizde. Dünya 2009dan beri küçülüyor. İç savaşlar, ülkelerdeki gelir dağılımı dengesizliğinden dolayı sıkıntı var. Küresel sıkıntı bütün ülkeleri etkiliyor. Yüzde 3ün altı, dünya nüfus artışına göre küçülmedir. 10 yıldır dünyanın milli geliri artmıyor. Dünya fakirleşiyor, bundan da herkes nasibini alıyor.

Acil işler var

– İstanbulu marka şehir,  moda şehir yapmak için daha stratejik projeleriniz var mı?

Burada acil, olmazsa olmaz işlerden bahsediyorum. İstanbulda hayat eziyet haline gelmişse, diğer güzelliklerini gölgeler. İstanbul Türkiyeyi taşıyan şehir. Ekonomisiyle, kültürüyle, tarihiyle, doğasıyla, Türkiyenin değil dünyanın hazinesi. Dünya şehirleri arasında en fazla merak edilen, görülmek istenen 5. şehir. Bunca sorununa rağmen insanlar geliyor. İstanbulda bizim altyapı, trafik gibi temel konuların dışında birçok projemiz var. İstanbul 4.0 vizyonumuz. Üreten İstanbul diyoruz. Üreten İstanbulda ne var: İstanbulu turizmde 22 milyona taşımak istiyoruz. Deniz yolu ile gelen turist sayısını artırmak istiyoruz. İkincisi kongre ve fuar kapasitesi mükemmel. Bunu Avrupa başta olmak üzere, özellikle de gelişmekte olan ülkelere Afrikaya yönelik bir merkeze dönüştürmek istiyoruz. Türkiye, İstanbul dünyanın ortasında. Dünyanın en büyük havalimanı var. Bunu ön plana çıkaracağız. Finans merkezi olma gayretlerimizi artıracağız. Ayrıca katma değeri fazla teknolojik ürünlerin üretildiği, akıl terinin daha fazla olduğu bir şehir haline getireceğiz. Bu da gençlere, kadınlara iş hayatında daha fazla imkan anlamına geliyor. Örneğin Pendikte biyoteknoloji enstitüsü kuracağız.

Sahada da gördük

– İşsizlik, yoksulluk, sizi olumsuz etkiliyor mu?

Bir ekonomik sıkıntı yaşadığımız, ekonomide bir yavaşlamanın olduğu gerçek. Bu sır değil. Bunu zaman zaman sahada da görüyoruz.

Son güncelleme: 10:25 10.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı