• Turkhane Logo

Beştaş: Evine bir litre süt götüremeyen milyonlara 'gelin faizle konut alın' diyorlar

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, iktidarın konut finansman paketini eleştirdi.

16:58 11 Mayıs 2022 Çarşamba
Beştaş: Evine bir litre süt götüremeyen milyonlara 'gelin faizle konut alın' diyorlar
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, iktidarın konut finansman paketini eleştirdi.


Beştaş, TÜİKin yeni işgücü istatistiklerine göre işsizlik rakamlarını yüzde 11,5 olarak açıkladığını, bu rakamların bir önceki ay 10,7 olduğunu anımsattı.

Söz konusu verilerin, AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Çalışmak isteyen herkese iş var sözlerini tekzip ettiğini söyleyen Beştaş, Erdoğana göre hazırlanmış veriler bile çalışmak isteyen herkese işin olmadığını gösteriyor değerlendirmesinde bulundu.


Meral Danış Beştaş, OECD raporuna göre 15-29 yaş aralığında okula ya da işe gitmeyen gençlerin yüzde 28,8 oranı ile Türkiyenin liste başında yer aldığını, anlayana, bu durumun bir felaket tablosu olduğunu söyledi.

BAYRAMDA ŞEKER ALAMAYANLARI GÖRDÜK

Gıda enflasyonunun yüzde 90lara dayandığını anlatan Beştaş, Ulaşımdan barınmaya, yakıttan haberleşmeye, eğitimden sağlığa kadar bu korkunç rakamlar herkesin hayatını ağırlıklı olarak felç etmiş durumda. Son 20 yılın en yüksek rakamından söz ediyoruz. Bu korkunç tabloda halk, bir bayramı daha sefalet içinde geride bıraktı. İnsanlar bayramda evlerine şeker alamadı. Bu bir spekülasyon değil, şeker almayanları bizzat evlerinde ziyaret ettik, gördük ve yoksulluğun açlığın hangi boyutlarda olduğuna bizzat tanıklık ettik dedi.

Beştaş, semt pazarlarında tezgahların ateş pahası olduğunu, satıcıların Halka fiyat söylemeye utanıyorum dediğini anlatarak, alıcıların da ürünlerin fiyatını sormaya utanır hale geldiğinin altını çizdi.

Erdoğanın konuşma metinlerinde yazılan Türkiye ile gerçek Türkiyenin farklı olduğunu söyleyen Beştaş:

İki ayrı ülkeden söz ediyoruz. Market rafları adeta kuyumcu vitrinlerine dönmüş vaziyette. Şimdi TÜİKin bu çarpıtılan ısmarlama verilerine göre bile, zengin yüzde 20lik kesimdekiler, toplam gelirden yüzde 46,7 pay alıyor. En yoksul yüzde 20lik kesimin aldığı pay ise yüzde 6. Toplam 8 kat fark var. Sonuç olarak 20 yılın sonunda suç ve savaş ekonomisi üzerine kurulan AKP düzeninde, bugün bir avuç zengin dışındaki herkes, derin bir yoksulluk içinde. Akaryakıt zamları da maalesef almış başını gidiyor. Buna göre benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak Ankarada 21,22 TLye yükseldi. 20 Şubat ile 10 Mayıs tarihleri arasında Brent petrolün fiyatı, yaklaşık yüzde 10 artmışken, benzinin litre fiyatı yaklaşık 38,8 oranında arttı. Türkiyede akaryakıt fiyatları acilen yüzde 30 oranında düşürülmelidir, bunun adı soygundur, vurgundur. 

İKTİDARIN GERÇEKLE BAĞI KOPTU 

Meral Danış Beştaş, konut finansman paketinin açıklandığını, ucuz kredi faizleriyle konut kredilerinin kullandırılacağının söylendiğini ifade etti. Bir evin fiyatının 700 bin lira olduğunun hesaplandığında, kişinin aylık 9 bin 994 lira ödemek zorunda kalacağını anlatan Beştaş, şöyle konuştu:

İki asgari ücret bile evin kredisini ödemeye yetmeyecek. Erdoğana soruyoruz; bu faizler neden nasa takılmıyor acaba? Neden müteahhitler söz konusu olduğunda söylediğiniz bütün sözleri bir anda unutuyorsunuz? Tabi ki bu müjde vatandaşa değil yandaş müteahhitlere verilen bir müjdeydi. Bu müjdeden sonra konut fiyatları hızla yukarıya doğru tırmandı. Evine bir kilo et, bir litre süt götüremeyen ve açlık sınırının altında olan 30 milyon insana gelin faizle konut alın demek, iktidarın gerçekle bağının ne kadar koptuğunu resmediyor. Savaşa ayrılan bütçenin refaha ayrılması halinde Türkiyenin çehresinin değişeceğine yürekten inanıyoruz.

Son güncelleme: 16:58 11.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı