• Turkhane Logo

Belediyelerden değil Saray’dan kesinti yapsınlar

Damat Albayrak’ın tasarruf tedbirlerini hayata geçireceklerini açıklamasının ardından belediyeye aktarılan kaynakların yüzde 30 oranında azaltılacağı ortaya çıktı.

13:26 30 Temmuz 2018 Pazartesi
Belediyelerden değil Saray’dan kesinti yapsınlar
Damat Albayrak’ın tasarruf tedbirlerini hayata geçireceklerini açıklamasının ardından belediyeye aktarılan kaynakların yüzde 30 oranında azaltılacağı ortaya çıktı.

Birgünün haberine göre; Belediyelerin bu kesintiyle personellerine maaş bile veremeyebileceğini söyleyen CHP’li Torun, “Belediyelerden kesinti yapacağına gitsin Saray harcamalarını kısıtlasın” dedi 24 Haziran seçimlerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak, kamuda tasarruf tedbirlerine gideceklerini açıkladı. Özellikle seçim dönemi tırmanışa geçen bütçe açığını kapatmak için böyle bir yol izlediği öğrenilen Bakan Albayrak’ın bu açıklamasının ardından önümüzdeki aylarda belediyelere aktarılan kaynağın yüzde 30 oranında azaltılacağı öğrenildi. Damadın tek kesintiyi belediye bütçelerinden yapmayacağı, Karayolları ve Devlet Su İşleri gibi kamuyu yakından ilgilendiren kurumlara aktarılan paydan da kesintiye gideceği ifade edildi.

‘Sorumluluk artıyor, kaynak azalıyor’
Maliye ve Hazine Bakanlığı’na getirildikten sonra ilk icraat olarak belediyelerin gelirlerini azaltmayı planlayan damat Albayrak’a CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’dan tepki geldi.
Bu kararın belediyelerin kapısına kilit vurmakla aynı anlama geleceğini ifade eden CHP’li Torun, “Oldu olacak belediyeleri de kapatsınlar. Belediyelerin sorumlulukları artmasına rağmen kaynakları sürekli azaltıldı. Bu azaltmayla birlikte belediyeler, vermeleri gereken rutin hizmetleri verirken bile zorluk çekiyorlar” dedi.


‘İşten çıkarmalar başlayabilir’
Yurttaşların yaşam kalitelerinin artmasında belediyelerin hizmetlerinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Torun, şöyle devam etti; “Artması gereken hizmetler için gelir kaynağını azalmak bir yana ellerinden kaynakları alınıyor. Bu koşullarda belediyelerin hizmet vermesi mümkün değil. Bu gerçekleşirse birçok belediyede personel maaşları dahi ödenemez. Bırakın çöp toplamayı, yol yapmayı, su vermeyi; çalışanları işten çıkartmak zorunda kalabilirler.”

‘Yurttaşları olumsuz etkiler’
Damat Berat Albayrak’ın tasarrufu belediyelerde değil Saray’da yapması gerektiğinin altını çizen Seyit Torun, “Tasarrufu kendi lüks harcamalarından yapsınlar. Savurganlıkları bir kenara bırakırlarsa böyle bir problem de yaşanmaz. Belediyeler, vatandaşa direkt hizmet veren kurumlardır. Bir gün temizlik yapılmazsa ve su verilmese sonuçları feci olur. Vatandaşların öncelikli hizmetlerini veren kurumların kaynaklarında yapılacak azaltma, yurttaşların yaşamlarını doğrudan olumsuz yönde etkiler” ifadelerini kullandı.

İki yılda 100’e yakın belediyeye el konuldu
Berat Albayrak’ın bütçeden belediyelere aktarılan payı büyük oranda kesme kararı alması, Doğu ve Güneydoğu’da belediyeler yönelik kayyum uygulamalarını bir kez daha akıllara getirdi.

Hükümetin belediyelere yönelik politikaları da OHAL’e uyduruldu. Belediyelere kayyum atama, soruşturma ve kovuşturmayla görevden uzaklaştırma uygulamalarıyla belediye başkanlıklarında son yerel seçimlere göre ciddi değişimler yaşandı.

Muhalefetin “demokratik siyaset tasfiye ediliyor” eleştirilerini de beraberinde getiren ‘kayyum’ uygulaması sonucunda çoğunluğu Demokratik Bölgeler Partisi’nin kazandığı 100’e yakın belediyeye kayyum atandı. Belediye eş başkanlarının çoğunluğu tutuklandı.

/ BERAT ALBAYRAK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU / DAMAT BERAT’IN KARDEŞİNİN VAKFINA VERGİ MUAFİYETİ / MERKEZ BANKASI VE KAMU BANKALARI BERAT ALBAYRAKA BAĞLANDI / DAMAT BERATA ÖZELEŞTİRMEDE YETKİSİ BERAT ALBAYRAKTAN İLK TALİMAT GELDİ: BELEDİYELER KRİZDE...

Son güncelleme: 13:26 30.07.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı