• Turkhane Logo

Belediye gelirlerine Saray tırpanı, yetkileri kısıtlama planı

İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere 11 büyükşehiri kaybeden hükümetin, CHP’ye geçen belediyelerin temel kaynağı olan metro gelirlerini kesecek bir karara imza attığı belirtiliyor.

08:39 02 Mayıs 2019 Perşembe
Belediye gelirlerine Saray tırpanı, yetkileri kısıtlama planı
İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere 11 büyükşehiri kaybeden hükümetin, CHP’ye geçen belediyelerin temel kaynağı olan metro gelirlerini kesecek bir karara imza attığı belirtiliyor.



Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan metrolar için bütçeden yapılan tüm harcama, belediyelere merkezi bütçenin vergi gelirlerinden aktarılacak kaynaktan her ay yüzde beş kesinti yapılarak karşılanacak.

Yani belediyenin geliri kaynağından kesilecek. Ayrıca kesinti yapılırken, metronun kâr edip etmediğine de bakılmayacak.


Belediye 25 gün içerisinde ödeme yapmazsa haciz ve cezalar devreye girecek.

Öte yandan bir başka kulis de bir süredir konuşulan belediye başkanlarının yetkilerinin kısıtlanması planına dair.

Cumhuriyetten Emine Kaplanın haberine göre, 31 Mart seçimlerinde bazı büyükşehirleri kaybeden AKP, muhalefetin rahat çalışmasını engellemek için Büyükşehir Yasası ile Belediye Yasası başta olmak üzere yerel yönetimlerle ilgili mevzuatta değişiklik yapılmasını gündemine aldı.

Belediye başkanı ve belediye meclislerinin yetkilerinin yeniden ele alınması, imar başta olmak üzere bazı yetkilerin ilgili bakanlıklara verilmesi değerlendiriliyor.

Daha çok kırsaldan oy alan AKP, 30 büyükşehrin ardından 51 ili de “bütünşehir” kapsamına almayı planlıyor. Belediyelerin borçlanmasına da süre sınırı getirilmesi hedeflenirken, uzun süreli borçlanma yerine yalnızca seçim dönemi kadar en fazla 5 yıllık borçlanma yapılabilmesi üzerinde duruluyor.

Erdoğanın, Kızılcahamam kampında belediye başkanlarının personel maaşlarını bile ödemeyecek durumda oldukları şikâyetleri üzerine belediye bütçelerinden yapılacak kesintilerin dört ay daha ertelenmesi talimatını verdiği belirtilen haberde, AKPnin belediye başkanları ile belediye meclislerinin yetkilerinin sil baştan düzenlenmesi üzerinde durduğuna dikkat çekiliyor.

Buna göre belediyelerin imar düzenlemeleri başta olmak üzere bazı yetkilerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili bakanlıklara alınması da değerlendiriliyor.

Yapılacak yasal düzenlemeler kapsamında belediye başkanının, belediye meclisinin de başkanı olmasının kaldırılması, belediye meclisi başkanının kendi üyeleri arasından seçilmesi de düşünülüyor. Daha çok kırsaldan oy alan AKP, 30 büyükşehir için getirilen “bütünşehir” uygulamasının kapsamına 51 ilin dahil edilip edilmemesini de tartışıyor.

Belediyelerin büyük altyapı projeleri için borçlanmasına süre sınırı getirilmesi üzerinde duruluyor. Belediye başkanlarının 5 yıllığına seçilmesine karşın 8-10 yıl gibi uzun vadelerde borçlanmasının sıkıntı yarattığı, yeni seçilen başkanların büyük bir borç yüküyle karşılaştıkları saptaması yapılırken; borçlanmanın da seçim dönemiyle sınırlandırılması gerektiği kaydediliyor. Erdoğan’ın, bu yönde bir düzenleme yapılması talimatı verdiği belirtiliyor.

Son güncelleme: 08:39 02.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı