• Turkhane Logo

‘Belediye dükkânları bedelsiz verdi, dernekler ticaret yaptı’

Sayıştay’ın 2018 mali denetim raporuna göre öncesinde Melih Gökçek, daha sonra da Mustafa Tuna döneminde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin dükkânları vakıf ve derneklere bedelsiz kullandırılarak belediye zarara uğratıldı.

20:41 31 Ocak 2020 Cuma
‘Belediye dükkânları bedelsiz verdi, dernekler ticaret yaptı’
Sayıştay’ın 2018 mali denetim raporuna göre öncesinde Melih Gökçek, daha sonra da Mustafa Tuna döneminde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin dükkânları vakıf ve derneklere bedelsiz kullandırılarak belediye zarara uğratıldı.



Sayıştay, söz konusu 22 vakıf ve dernekten biri hariç kalanların bu dükkânlarda ticaret yaparak para kazandığını da ortaya koydu.

Melih Gökçek döneminde “büyük proje” olarak kamuoyuna duyurulan “Gökkuşağı” tesislerinin bazı şirket, vakıf ve derneklere bedelsiz tahsis edildiği ortaya çıktı. Sayıştay denetçilerinin yaptığı incelemelerde, Gökçek döneminde alınan Meclis kararıyla Gökkuşağı Tesisleri’nde bulunan 22 adet iş yerinin kuruluşlara, vakıf, birlik ve derneklere ücretsiz tahsis edildiği belirlendi. Belediyenin bedelsiz tahsisler nedeniyle zarara uğratıldığını belirleyen Sayıştay Denetçileri, sonraki denetimlerde bu konuyu takip edeceklerini kaydetti. Bu tesisler Gökçek döneminde açılmış, yöresel ürünlerin tanıtımının yapılacağı kaydedilmişti.


AMACI DIŞINDA KULLANILIYOR

Sayıştay Raporu’nda usulsüz tahsisle ilgili kısımda Belediye Kanunu’nda “amacı dışında kullanılmamak kaydıyla” bedelsiz tahsis yapabileceğiyle ilgili madde bulunduğu belirtilerek, Gökkuşağı Tesisleri’nde bu amacın dışında çıktığı vurgulandı. Yapılan incelemelerde, 09.06.2016 tarihli Belediye Meclis kararıyla Gökkuşağı Tesislerinde bulunan 22 adet iş yerinin, ‘yöresel ürünlerin tanıtım ve satışı, iyi/organik tarım uygulamaları kapsamında ürünlerin doğrudan üretici tarafından pazarlanması’ amacıyla kurum ve kuruluşlarla, vakıf, birlik ve derneklere ücretsiz tahsis edildiği görüldü.

“BİRİ HARİÇ HEPSİ SATIŞ YAPIYOR”

Raporda, “Bu bağlamda, idareye ait gökkuşağı tesislerinde bulunan 1 adet iş yerinin … Birliği’ne, 1 adet iş yerinin … Kooperatifi’ne, 1 adet iş yerinin … Birliği’ne, 1 adet iş yerinin …Birliği’ne, 2 adet iş yerinin … Vakfı’na, 1 adet iş yerinin T…’e, 1 adet iş yerinin …Birliği’ne, 3 adet iş yerinin de … AŞ’ye bedelsiz tahsis edildiği tespit edilmiştir” denildi. Raporda, Sayıştay denetçilerinin yerinde yaptığı incelemede de vakıf hariç diğer kullanıcıların ticari faaliyet kapsamında ürün, mamul ve mal satışı yaptığı, özellikle idareye ait şirket tarafından yoğun bir şekilde satış noktası olarak faaliyet gösterdiği tespit edildi. “Tüm bu açıklamalara binaen dernek ve vakıflarla çeşitli amaçlarla faaliyet gösteren üretici birlikleri ve kooperatiflere, ücretsiz iş yeri tahsis edilmesi mevzuata uygun düşmemektedir” denildi.

“TAKİBİ YAPILACAK” NOTU

Raporda bedel mukabili işletme hakkının verilmesiyle, mevzuatın amir hükümlerine uygunluğu ve idarenin gelir elde etmesini sağlayacağı vurgulandı. Sayıştay denetçilerine cevap veren Ankara Büyükşehir Belediyesi ise “Denetim Raporunda belirtilen hususlarla ilgili inceleme yapılarak, yasada belirtilen hükümlere göre işlem yapılması sağlanacaktır” demekle yetindi. Sayıştay Raporu’nun sonunda denetçiler, “Konu, sonraki denetimlerde takip edilecektir” uyarısını not düştü.

Son güncelleme: 20:41 31.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı