• Turkhane Logo

Batı ülkeleri bölgedeki çatışmalardan endişeli

16:25 10 Ekim 2023 Salı
Batı ülkeleri bölgedeki çatışmalardan endişeli





Hamas’ın roket atması sonrasında İsrail’in Gazze’ye yönelik ağır bir saldırı başlatması, Batı ülkelerinde de birinci gündem maddesi oldu. Bir araya gelen ABD, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere liderleri “Hepimiz, Filistin halkının meşru isteklerinin farkındayız ve İsrail ile Filistinliler için eşit derecede adalet ve özgürlüğü destekliyoruz” açıklaması yaptı. AB dışişleri bakanları da Fas’ta İsrail-Filislitin gündemiyle toplandı.



İsrail’in Gazze saldırılarına başlamasının ardından Batı ülkelerinde gündem bölgedeki çatışmalar oldu. ABD, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere liderleri, bir görüşme gerçekleştirerek ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Hepimiz, Filistin halkının meşru isteklerinin farkındayız ve İsrail ile Filistinliler için eşit derecede adalet ve özgürlüğü destekliyoruz” denildi. Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları da İsrail-Filistin gündemiyle bugün Maskat’ta bir araya geldi.



Hamas-İsrail arasında 7 Ekim Cumartesi başlayan çatışma şiddetini arttırarak devam ederken ABD, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere liderleri bir görüşme gerçekleştirdi. ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı. İsrail ile kararlı bir şekilde dayanışma içinde olunduğu ve Hamas’ın kesin bir şekilde kınandığı kaydedilen açıklamada, “Hamas’ın terör eylemlerinin hiçbir gerekçesi, hiçbir meşruiyeti olmadığını ve küresel olarak kınanması gerektiğini açıkça belirtiyoruz” denildi. “Ülkelerimiz, bu tür saldırılara karşı kendini ve halkını savunma çabalarında İsrail’i desteklemeye devam edecek” denilen açıklamada, İsrail’e düşman herhangi bir tarafın bu saldırıları avantaj olarak kullanmaması gerektiği aktarıldı.



Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Hepimiz, Filistin halkının meşru isteklerinin farkındayız ve İsrail ve Filistinliler için eşit derecede adalet ve özgürlüğü destekliyoruz. Ancak, hata olmasın. Hamas’ın bu istekleri temsil etmiyor ve Filistin halkına terör den başka bir şey sunmuyor. Önümüzdeki günlerde, İsrail’in kendini savunabilmesini sağlamak ve barışçıl ve entegre bir Orta Doğu bölgesi oluşturmak için müttefikler ve İsrail’in ortak dostları olarak birlik ve koordinasyon içinde olacağız”



BİDEN DOĞRULADI: 11 ABD VATANDAŞI ÖLDÜ



ABD Başkanı Biden, yaptığı yazılı açıklamada 11 ABD vatandaşının Hamas-İsrail çatışması sonucu hayatını kaybettiğini ifade etti. Biden açıklamasında, “Çok sayıda ABD vatandaşımızın da kayıp olduğunu biliyoruz ve İsrailli yetkililer iletişim halindeyiz” dedi. Yurtiçinde ya da yurtdışında ABD vatandaşlarının güvenliğinin ABD Başkanı olarak önceliği olduğunu kaydeden Biden, “hala teyit etmeye çalışsak da Hamas tarafından rehin alınanlar arasında ABD vatandaşlarının olabileceğine inanıyoruz. Rehine krizinin her yönü ile ele alınması için ekibimi İsrailli mevkidaşlarıyla çalışması için yönlendirdim”.



AB BAKANLARI MASKAT’TA TOPLANDI



AB Dışişleri Bakanları bugün Umman’ın başkenti Maskat’ta İsrail- Filistin gündemiyle bir araya geldi. Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bakanlar Toplantısı Maskat’ta başladı. Tarihle bir randevumuz var: İsrail/Filistin’deki durumu yatıştırmak için güçlerimizi birleştirmeli ve uzun vadeli çözümler üzerinde çalışmalıyız. Her iki bölgenin refahı ve istikrarı için stratejik ortaklığımızı güçlendirmeliyiz” dedi.



AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Filistin direnişi ile İsrail güçleri arasında Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan çatışmalar üzerine bölgedeki durumu ele almak üzere AB ülkelerinin dışişleri bakanlarını acilen toplantıya çağırdığını bildirmişti. AB ve üye ülkeler, Hamas’ın 7 Ekim sabahı başlattığı saldırılara tepki gösterirken, İsrail’e destek mesajları yayımlamıştı. Borrell, hafta sonu boyunca ABD, İngiltere, Almanya, İtalya dışişleri bakanlarının yanı sıra İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile görüşerek, çatışmaların sonlandırması çağrısı yapmıştı.

Son güncelleme: 16:25 10.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı