• Turkhane Logo

Başkanları YSK belirleyecekse seçime ne gerek var?

Son yılların en tartışmalı kurumu Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 9 Nisan'da verdiği kararla yine tepkilerin odağında.

15:56 13 Nisan 2019 Cumartesi
Başkanları YSK belirleyecekse seçime ne gerek var?
Son yılların en tartışmalı kurumu Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 9 Nisan'da verdiği kararla yine tepkilerin odağında.



YSK, seçimlerde seçilen KHK ile ihraç edilenlere mazbata verilmemesine, mazbatanın seçimi ikinci tamamlayana verilmesine karar verdi. HDPli beş aday yerine mazbata AKPlileri verildi. 

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ihraç edildikten sonra CHP İstanbul Milletvekili seçilen İbrahim Kaboğlu, YSKnin bu kararını Açık net anayasa ihlal ediliyor” sözleriyle değerlendirdi. 


Artı Gerçeke konuşan Kaboğlu, YSK kararını değerlendirebilmek için hukukçu olarak kararın gerekçesini görmem gerekiyor. Karar anlaşılabilir olmaktan uzaktır. Böyle bir kararın YSK tarafından alınmış olabileceğine inanamıyorum dedi, ardından devam etti: 

Bu kararın muhatabı olan Dr. Selçuk Mızraklı şu anda TBMM’de milletvekili, dolayısıyla bu kişinin milletvekili olmasının önünü açan YSK’dır, aynı kişinin Diyarbakır Belediye Başkan adaylığını onaylayan da YSK’dır. Peki seçildikten sonra bu kararın verilmesi nedir? Şunu getiriyor akıllara, bir başka partinin adayının seçilmesi mi bekleniyordu da bunun adaylığının önüne geçilmedi?

Bir başka partinin yüzde 25 oy alan adayının belediye başkanı olarak YSK tarafından belirlenmesi söz konusu. Adayları YSK belirleyecekse bu kadar zahmete masrafa ne gerek var?

YSK kararı Anayasal açıdan açıklanabilir, haklılaştırılabilir, anlaşılabilir olmaktan uzaktır, çünkü Anaysa madde 127, 76, 79,11, 67, 06 olmak üzere birçok Anayasa maddesine aykırıdır.

İbrahim Kaboğlu, Maç 3-1 bitmiş hakem maçı bir gol atana veriyor. YSK bir yanlış yaptı, bu yanlış anayasa ihlalidir. Bu mağdurların seçildikleri halde derhal esaslı bir gerekçeli başvuru yapıp YSK’ya başvurmaları ve  kararını gözden geçirerek karardan dönmesi sağlanmalı dedi. 

Son güncelleme: 15:56 13.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı