• Turkhane Logo

Babacan'dan kritik uyarı: Anayasa’yı yok sayıp, seçimleri askıya alabilirler

AKP iktidarını ‘rejim’ olarak tanımlayan DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, anayasanın seçimlerle ilgili hükümlerinin de askıya alınabileceği uyarısında bulundu.

13:33 15 Kasım 2020 Pazar
Babacan'dan kritik uyarı: Anayasa’yı yok sayıp, seçimleri askıya alabilirler
AKP iktidarını ‘rejim’ olarak tanımlayan DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, anayasanın seçimlerle ilgili hükümlerinin de askıya alınabileceği uyarısında bulundu.


YouTube kanalı Flu TV’ye konuk olan Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, AKP iktidarını ‘rejim’ olarak tanımladı.

Babacan, anayasanın ortadan kaldırılabileceği, seçimlerle ilgili hükümlerinin de askıya alınabileceği uyarısında bulundu.


İlker Canikligil ve Duygu Aslan’ın sorularını yanıtlayan Babacan’ın ‘rejim’ olarak nitelediği AKP’nin Anayasa başta olmak üzere ‘gelecek’ tehlikelere işaret ettiği sözleri şöyle:

“TÜRKİYE DEMOKRASİSİ ÇOK HASTA AMA HALA NEFES ALIP VERİYOR”

Öyle bir noktaya geldik ki Anayasa Mahkemesi tartışılıyor. Türkiye’deki demokrasi güvende mi? Daha da kötü bir yere savrulma ihtimali var mı? Siz böyle bir şey görüyor musunuz?

Var, daha kötüleşme ihtimali var. Siyaset bilimciler, yerli yabancı, sorduklarında ‘Türkiye demokrasisin durumu nasıl?’ diye, ben diyorum ki ‘Çok hasta ama hala nefes alıp veriyor, ölmedi.’ Yani bu hastanın kötüye gitmesi ihtimal dahilinde. Çünkü Anayasa Mahkemesi’ni yok saydığınızda, Anayasanın kendisini yok saydığınızda artık bir hukuk devleti değilsiniz. Nihayetinde seçimler de hukukun gereği. Anayasada yazdığı için yapılıyor. Anayasayı yok saymaya başladığınızda seçimlerle ilgili, halkın iradesiyle ilgili, hükümleri… yani Anayasanın demokrasiyle ilgili hükümleri günün birinde askıya alınabilir.

“BU REJİM GİTTİKÇE OTORİTERLEŞTİ”

Peki böyle bir durum olursa bir planınız var mı?

Şöyle; bu rejim gittikçe otoriterleşti. Eğer otoriter bir rejim refah üretmeye devam edebilseydi, ki bu tür ülke sayısı çok, özellikle doğal kaynağı, petrolü doğalgazı olan, hemen yakınımızdaki bazı ülkeleri kast ediyorum, körfez gibi. Doğal kaynağı var, rejim otoriter, hatta bazı ülkelerde monarşi ve o gelen parayı vatandaşlarına az ya da çok dağıtıyorlar. O tür rejimlerin bir miktar sürdürülebilirliği oluyor ama bizim öyle bir şeyimiz yok. Bizim doğal kaynağımız yok. Hem otoriter bir rejim hem de doğal kaynak yok, halka bu rejimin refah üretmesi mümkün değil. Olumlu sonuç üretmesi mümkün değil.

“HALK, DIŞ GÜVENLİK SORUNU ORTAYA ÇIKARSA YOKSULLUĞA RAZI OLABİLİR”

İlk defa fakirlik işe yarayacak o zaman. Fakirlik olduğu için otokratlaşmayacağız galiba, doğru mu anlıyorum?

Ancak şu olur, bir dış güvenlik teması… Eğer gerçekten başını sokacak derece bir dış güvenlik sorunu ortaya çıkarsa o zaman halkımız yoksulluğa razı olabilir. Aman ülke elden gitmesin, vatan elden gitmesin, diye yoksulluğa razı olabilir. Bunu da biz büyük bir tehlike olarak görüyoruz açıkçası. Zaten bütün bu dış ilişkilerin bozulması, herkesle kavgalı bir ülke haline gelmemizin aslında alttan alta temelinde bu ekonomik sorunların üstünün örtülmesi, bastırılması, adeta konuşulmasının engellenmesi var. O kadar büyük problemler varken sen hala asgari ücret şöyleydi yok bilmem yok gelirimiz zayıfladı. Ya vatan elden gidiyor kardeşim sen neden bahsediyorsun. İşi bu noktaya getirirlerse ki olabilir, o zaman tabii riskli bir sürece gireriz doğrusu.

Son güncelleme: 13:33 15.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı