• Turkhane Logo

Babacan Reuters’a konuştu: İktidar kendini anayasa ve hukuktan üstün görüyor!

Ali Babacan; “Bu sene Ekim-Kasım gibi erken seçim olma ihtimali ne kadar zayıfsa Haziran 2023’e kadar sistemin dayanması ihtimali de o kadar zayıf. Biz 2021-22’de olası seçim ihtimalinin daha yüksek olduğunu görüyoruz” dedi.

19:12 12 Haziran 2020 Cuma
Babacan Reuters’a konuştu: İktidar kendini anayasa ve hukuktan üstün görüyor!
Ali Babacan; “Bu sene Ekim-Kasım gibi erken seçim olma ihtimali ne kadar zayıfsa Haziran 2023’e kadar sistemin dayanması ihtimali de o kadar zayıf. Biz 2021-22’de olası seçim ihtimalinin daha yüksek olduğunu görüyoruz” dedi.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, Reuters’a verdiği röportajda önemli mesajlar verdi. İktidarın kendini anayasadan ve hukuktan üstün gördüğünü ve bu nedenle DEVA Partisi ile aralarındaki farkın siyah-beyaz kadar net olduğunu vurgulayan Genel Başkan Ali Babacan, hızla teşkilatlanıp olası bir seçime hazırlanmaya çalıştıklarını belirterek, 2021-2022’de erken seçim ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti.

Babacan, mevcut iktidardan farklarını, “Siyah ve beyaz ne kadar farklıysa biz de iktidardan o kadar farklıyız. Yönetim tarzı, kendini hukukun anayasanın üstünde gören bir tarz. Biz öncelikle hukuku kuralları önemseyen bir partiyiz. Özgürlükler, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğüyle ilgili fiili durum oluşturuluyor. Sadece dava hapis süreçleri değil işlerini kaybeden gazeteciler, diğerleri rahat yazıp çizememeye başlıyor” diye açıkladı.
Babacan, ifade ve basın özgürlüğü gibi alanlarda sıkıntılar olduğunu kaydederek, sosyal medyayla ilgili yasa teklifi hazırlığının da yeni sıkıntı alanı olabileceğini vurguladı. Yönetim sistemi açısından güçler ayrılığının değil güçler birliğinin benimsendiğini, yargı ve parlamentonun tamamen yürütmenin direktifleri altına girdiğini savunan Babacan, güçlendirilmiş parlamenter sistemi ve güçler ayrılığını desteklediklerini vurguladı.


“ERKEN SEÇİM SÜRPRİZ OLMAZ” 

Üç ay önce kurulan partisinin beklentilerden fazla ilgi gördüğünü ve teşkilatlanma çalışmasını hızlı şekilde sürdürdüğünü belirten Babacan, “Teşkilatlanmayı en kısa zamanda tamamlamayı düşünüyoruz. Malum Türkiye’nin siyasi takvimi öngörülemez. Normalde seçimler 2023 Haziranı’nda ama Türkiye’de istikrarsızlığın arttığı dönemde erken seçim olur. Bazen baskın bazen erken ama olur. Türkiye’de istikrardan söz etmek mümkün değil. Her açıdan sıkıntılı bir dönemden geçiliyor. Dolayısıyla erken seçim sürpriz olmayacaktır. Seçime hazırlıksız yakalanmamak bizim için önemi. Teşkilatlanmayı tamamlayıp seçimlere en kısa sürede hazır olmak istiyoruz” dedi.

“SİSTEMİN 2023’E KADAR DAYANMA İHTİMALİ ZAYIF” 

Babacan, “Bu sene Ekim-Kasım gibi erken seçim olma ihtimali ne kadar zayıfsa Haziran 2023’e kadar sistemin dayanması ihtimali de o kadar zayıf. Biz 2021-22’de olası seçimihtimalinin daha yüksek olduğunu görüyoruz” dedi ve ekledi: “İktidar halen işleri düzeltebileceğini zannediyor. Bu sene yapılabilecek seçim cumhurbaşkanlığı görev süresini 2.5 yıl kısaltacak. Bunu ne kadar arzu ederler emin değilim. Erken seçimi ne tetikler? İttifak bozulursa, ki küçük ortağın erken seçimi tetikleme gibi bir durumu var, ya da ülkenin ekonomik, siyasi, sosyal şartları iktidarı çok zorlayabilir. İktidarın siyasi meşruiyeti kalmaz. Şartlar onları seçime zorlayabilir.”

“İKTİDARIN ARTIK ÖZGÜVENİ YOK” 

Cumhur İttifakı’nın Siyasi Partiler Yasası üzerindeki çalışmaları değerlendirirken, üç ay önce kurulan partisinin toplumda geniş yankı bulmasının iktidar tarafından görüldüğünü belirten Babacan, “İktidar kanadının artık özgüveni yok, İstanbul, Ankara, Antalya… belediyeleri nasıl kaybedildiyse bugün seçim olsa sonucu öyle olacak, bunu görüyorlar. Bizim seçime girmemizi engellemek için kafalarda bir sürü planlar dolaşıyor. İçten içe yaşanan paniğin dışa vurumu olarak görüyorum. Seçimle ilgili yasalarda değişiklik yapılırsa DEVA’nın önünü kesme amacıyla olur. Bu tür oyunlar tutmuyor. Halkın desteği oluşuyorsa bunun önüne siz oyunlarla, yasalarla, tuzaklarla geçemezsiniz” ifadelerini kullandı.

“GAZETECİLERE DİYECEĞİM Kİ PATRONUNUZA TELEFON GİTMEYECEK” 

Babacan, şunları söyledi: “Gazetecilere diyeceğim ki patronunuza telefon gitmeyecek. Yargıya artık bağımsızsınız, iktidar baskısı yok deyince sorunların yarısı çözülecektir. Bunun için yasayı değiştirmeye gerek yok. Beklentileri yönetmeye başladığınızda bile ekonomik sorunların yarısını çözersiniz. Kurumlar bağımsız çalışamıyor, istişare yok. Eskiden böyle değildi. Şimdi saraydan bir talimat geliyor. Kurumların görevi şimdi sadece bu talimatı yerine getirmek. Bu doğru mu yanlış mı diye bakılmıyor. Kimsenin ne itiraz edecek gücü ne cüreti var. Yanlış talimatlarla büyük problemlerin içine düşünülüyor maalesef.”

“SORUNLAR PANDEMİ ÖNCESİ” 

Babacan, pandemi öncesinde de ekonomide “ciddi sorunlar” olduğunu, genç işsizliğin ilk defa yüzde 27’yi gördüğünü, ekonomik durgunluk, inşaat, enerji, bankacılık sektörü bilançoları ile, devalüasyon, enflasyon ve TCMB rezervlerinin gündemde olduğunu belirtti. Salgın öncesindeki sorunlara işaret eden Babacan, “Mali alan kalmamıştı. TCMB yıllarca birikmiş yedek akçeyi bir seferde bitirdi. Bütçede ciddi bir sıkışma vardı. Kurumlar itibarını yitirmişti; TCMB ve TÜİK gibi kurumlar itibarını yitirmişti. Ekonomide durum ‘pandemi geldi her şey oldu’ gibi değil” dedi.

Son güncelleme: 19:12 12.06.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı