• Turkhane Logo

Babacan: Merkez Bankası'nın faizine gelince NAS var, Hazine'ye gelince NAS yok mu?

DEVA Partisi lideri Babacan, Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat düzenlemesine AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nas açıklaması üzerinden tepki gösterdi.

18:09 22 Aralık 2021 Çarşamba
Babacan: Merkez Bankası'nın faizine gelince NAS var, Hazine'ye gelince NAS yok mu?
DEVA Partisi lideri Babacan, Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat düzenlemesine AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nas açıklaması üzerinden tepki gösterdi.


DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, haftalık değerlendirme toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Hazine ve Maliye Bakanlığı dolardaki sert yükseliş sonrası Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat düzenlemesini devreye soktu. Dövize endeksli mevduatı örtülü faiz olarak değerlendiren Babacan, AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın, Merkez Bankası’nın (MB) faiz indirimine ilişkin, “Bir Müslüman olarak ‘nas’lar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu” sözleri üzerinden tepki gösterdi.

Öte yandan ekonomistler Erdoğanın açıkladığı TL mevduata kur farkını örtülü bir faiz artışı olarak değerlendiriyor. Düzenlemenin ayrıntılarının önemli olduğunu kaydeden ekonomistler, bu adımın kurdaki artış seviyesini yalnızca azaltacağı öngörüsünde birleşiyor.


Babacanın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

BU YOLUN SONU HİPERENFLASYON

Yıllarca bu ülkenin bedelini ödediği uygulamayı getiriyorsun uçacağız diye yalan söylüyorsun. 40-50 sene önce büyük bir fiyaskoyla sonuçlanmış sistemi tekrar getiriyorlar. Gerçekten akıl alır gibi değil. İlk DÇM uygulaması başladığında kur 9 lira sadece DÇM ile kalmıyor enflasyonu azdırıcı bir sürü yanlışlar yapıldı. 9 liralık kur, 1 milyon 700 bin liraya dayandı.

Bu yolun sonu hiperenflasyon. Bu uygulamanın sonucunu birkaç sene sonra bu millet ağır bedellerle ödeyecek. Gelecekte Erdoğan ve Bahçeli öyle büyük yanlış yaptı ki sonucunu millet ödedi diyecekler. Keşke Erdoğan Ali Babacanın dediğini yapsaydı da ülke bu bataklığa girmeseydi diyecekler.

Düştü dediğiniz kur 13-14lerde geziyor. Son bir haftada kurdaki düşüş olumludur ama gelecekte bu düşüş ağır bir maliyet olarak vatandaşın sırtına yüklenecek.

Kurdaki yükselişten kaygılanandan sadece mevduat sahibi mi? Asgari ücrete gelince dolarla mı çalıştırıyorsunuz diyor. Bankada parası olana gelince ben sana faizle dolar vereceğim diyor. Bu mu adalet?

HAZİNEYE GELİNCE NAS YOK MU?

Merkez Bankasının faizine gelince NAS var, Hazineye gelince NAS yok mu? Çiftçimize kredi verince NAS yok mu? Sırf Merkez Bankasına inatla yaptırdığın faiz indirimi yüzünden ülkenin geldiği durum bu. Faizlerin topyekün düşmesini istiyorsanız faizi talimatla düşüremezsiniz, güvenle düşer.

Piyasaya güvenle hukukla yaklaşmak yerine ne olduğu belirsiz sistemi sürdüğünüz için ekonomi bu durumda. Eğer hastalığı kabul etmezseniz doğru teşhisi koymazsanız doğru tedaviyi uygulayamazsınız.

1970den 2004e kadar bu ülkede enflasyon 2-3 haneli oldu. Enflasyon sorununu çözmeden Türkiyeyi düzlüğe çıkamazsınız. Enflasyon rakamların şiştiği durum demek. Fiyatlar şişiyor ardından maaşlar şişiyor.

Kabine sonrası yapılan açıklama kurda belli bir miktar düşüşü sağlasa da şuan gösterilemeye çalışılan şey tamamen yalancı bahar. Taze Bakan ne diyor: Herkes rahat dursun diyor. Ama vatandaş rahat durmuyor. Sabit gelirli vatandaşımıza sen en fazla enflasyonun altında ezilirsin diyen kişinin lafına bakılmaz. TLdeki güvenceyi Amerikan dolarıyla vermek ekonomiyi düzeltmez.

YALANCI BAHARA ALDANMAK DAHA BÜYÜK FELAKETLERE YOL AÇABİLİR

Satın alma gücü düşecek 2022nin sonunda eriyen maaşı tekrar düzeltmeye çalışacak. Fiyatlar önden kaçacak maaşlar arkadan koşacak. Yalancı bahara aldanmak daha büyük felaketlere yol açabilir. Merkez Bankasını TÜİKi bağımsız hale getirin, hukuka uyun bakın ülke ekonomisi nasıl düzeliyor. Bu iktidarın hukuku uygulamak gibi bir derdi yok o sınırı çoktan aştılar.

Geçen gün Kabile devleti gibi yönetiyorlar dedim. Hukuk devletinin karşı kelimesi Kabile devleti. Temel hukuk ilkelerini yok sayan, kendilerini anayasanın üstünde gören bir iktidar var. Anayasa Mahkemesinin kararına uymuyorum saygı duymuyorum diyebilecek duruma geldiler. Sayın Erdoğanın hikayesinin sonu geldi, artık nakarat bölümü de geçti.

Piyasa ekranlarına, bankalar arası döviz kuruna bakıyoruz, serbest piyasalardaki rakama bakıyoruz hepsi farklı. İlk defa ekranlardaki kur ile sokaktaki serbest piyasalardaki kurun farklı olduğunu görüyoruz. Bunların hepsine bakmak lazım. Günü gelince hepsine bakılacak. Bu büyük aldatmacayı nasıl yapıyor zamanı gelince hepsine bakılacak.

Son güncelleme: 18:09 22.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı