• Turkhane Logo

Babacan: İki partinin lideri halkı kandırdı, berbat bir rejim oldu

DEVA Partisi Genel Başkanı Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için 'berbat bir rejim' ifadesini kullandı. Babacan, “O dönem iki partinin lideri ve halkın karşısına çıkan hukukçular halkı kandırdı" diye konuştu.

18:17 25 Mayıs 2020 Pazartesi
Babacan: İki partinin lideri halkı kandırdı, berbat bir rejim oldu
DEVA Partisi Genel Başkanı Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için 'berbat bir rejim' ifadesini kullandı. Babacan, “O dönem iki partinin lideri ve halkın karşısına çıkan hukukçular halkı kandırdı" diye konuştu.




DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Halk TV’de gazeteci Özlem Gürses’in sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ‘berbat bir rejim’ olduğunu belirten Babacan, referandum döneminde kendisinin de propaganda yapmasını istediklerini ancak ‘Beni dinleyen hayır oyu verir’ diyerek bunu kabul etmediğini belirterek, “O dönem iki partinin lideri ve halkın karşısına çıkan hukukçular halkı kandırdı” diye konuştu.


“İSTİŞARESİZ, AİLE İÇİNDE ALINAN KARARLAR”

AKP’nin hatalı politikalar nedeniyle nitelikli kadrolarını kaybettiğini belirten Babacan, “İşini bilen insan sayısı çok azaldı. Düzgün ve işini bilen insan çok azaldı iktidar partisinde. İstişaresiz kararlar, bir aile içinde alınan kararlar. Yanlış insanların partiye nüfuz etmesine katı tutum gösterdim. Sorumlu olduğum birimlerde özellikle. Diğer kurumlarda da benzeri şeyleri gördüğümde en tepeye gittim ‘Yapmayın’ diye. Ama dikkate alınmadık, yanlış isimler partide yer aldıkça düzgün insanlar kendini geri çekti” dedi.

“KARŞINIZDA DEVLET GÜCÜ VAR DEDİLER, TUTUKLANMA RİSKİNDEN BAHSETTİLER”

Ali Babacan, parti kurmaya niyetlendiklerinde çeşitli “uyarılar” aldıklarını d kaydederek, “Milyonları ilgilendiren güzel şeyler yapmanın hissi çok güzel. Bugün de aynı tablodayız, ekonomi kötü, bir korku iklimi var. Bu ülke için bir şeyler yapma umuduyla bu partiyi kurduk. Yine uyarılar geldi ‘Siz ne yapıyorsunuz’ dediler. ‘Karşınızda devlet gücü var, bunu size karşı kullanırlar’ dediler, biz niyetimize güveniyoruz. Ne olacak ki her şeyi göze aldığınızda o korku dağılıyor. Tutuklanma riskinden de bahsettiler. ‘Git kendi işinle uğraş’ dediler ama ülke bu haldeyken içimiz el vermez. Kararı vereli bir yılı geçti, parti kuralı iki ay geçti. Bunların hiçbiri olmadı ne bir tehdit aldık ne başka bir şey” şeklinde konuştu.

“ANA AKIM MEDYA BİZİ GÖRMEZDEN GELİYOR”

Medyanın kendilerini görmezden geldiğini savunan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Halk ikna olursa bizi destekler. Önemli olan vatandaşımızın bizi tanıması bilmesi. Ama ana akım medya bizi görmezden geliyor. Bundan şikayet edemeyiz. Biz çalışacağız gereğini yapacağız” dedi.

“AÇIKLAMALARIMIN ALTINA AYNEN İMZA ATABİLİRİM”

Babacan, bir soru üzerine bakanlığı dönemindeki açıklamalarının altına yine imza atabileceğini belirterek, o dönem parti içinde konuşmanın, yüksek sesle sorunla dile getirmenin mümkün olmadığını kaydetti. Babacan, şunları söyledi: “13 yıllık bakanlık döneminde yaptığım açıklamaların hepsine aynen imza atabilirim. Farklı düşünüp bir başka konuşmadım. Ama düşündüğüm her şeyi konuşmadım. Kamuoyu önünde. Çünkü bir yapının içindesiniz. O yapıyı korumak ve içeriden düzeltmenin mücadelesini verdim. O görüş ayrılıklarını dışarıya yansıtmamaya çalıştım. Bunu şahidi de çok. Bakanlığımın son dönemleri bazı uyarılarımı da yaptım. Geçmişe doğru inanmadığım bir şeyi söyleyip kimseyi yanıltmadım. Siyasetin bir tiyatro yönü de var tabi ama ben bunu yapmadım. Şu tartışma konusu, eleştiri olarak kaldı. “Daha yüksek sesli eleştiri yapabilirdi” partilerin tüzükleri oluyor, çok ciddi yaptırımlar var. İçeriden olan bir şeyi dışarıda konuşamıyorsun. İktidar partisi bu konuda askeri bir sıkılığa ulaştı. Dışarıya hiçbir şey yansıtamıyorsun.”

“SİYASET YAPMAYIP ÜLKEYE ÇOK ŞEY KATACAK İNSANLAR VAR”

“Şu anda biz teşkilatlanmaya başladık. Arkadaşlarımızla konuştuk, her bir teşkilat o ilin insanlarını yansıtmalı diye. Kadın erkek dengesi çok önemli. Yüzde 35 kadın kotası koyduk, bunu yapan tek partiyiz bu konuda. Dün yine 5 saatlik bir toplantı yaptık. Buna rağmen bazı illerde kadın başvuruları çok düşük. O zaman ‘Siz bulup, teklif götüreceksiniz’ dedik. Kurucularımıza bakacak olursanız, çok farklı görüşleri savunmuş insanlar var. Onlar birbirini dengeliyor. İl-ilçe teşkilatlarında doğru kombinasyonları kurabilirsek, partinin ilerde sağa sola çekmesinin önüne geçer. Mutabakat oluşturacağımız politika Türkiye’nin de mutabık olabileceği fikirler olacak. Kurucularımız arasında siyaset yapmamış insanların sayısı çok fazla. Hiç siyaset yapmayıp ülkeye çok şeyler katacak insanlar var. Daha önce siyaset yapmış arkadaşlar da var tabii ki onların tecrübeleri önemli.”

“BERAT BİR SİSTEM OLDU”

Babacan, AKP-MHP ittifakına da değinerek, kendisinden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni anlatması istendiğinde ‘hayır’ dediğini aktardı. Babacan, “Parlamenter sistem varken Türkiye’de seçim öncesi her parti kendi kimliği ile seçime girerdi. Tek parti ya da koalisyon olurdu. Yeni sitem öyle yanlış oldu ki, seçim öncesi ittifakları mecbur kıldı. ‘Koalisyon bitecek’ diyenler, şimdi ittifaka mecbur oldu. İnsanları yanılttılar o gün. Bana da ‘anlat’ dediler. ‘İnsanlar sana güveniyor’ beni parti yüzü seçmişler. Siz yanlış yapıyorsunuz dedim o dönem. Ben konuşursam insanlar ‘Hayır’a oy verir dedim. Berbat bir sistem oldu. Parlamento saf dışı kaldı. Yargı atamaları dahi iktidarın başındaki kişi tarafından belirlenir oldu. Ne zaman ki Cumhurbaşkanlığı forsu ile bir parti logosu yan yana kondu. O günden beri ülke dikiş tutmadı” değerlendirmesini yaptı.

“EKONOMİYİ DÜZELTMELERİ ÇOK ZOR”

Ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Ali Babacan, “IMF Türkiye için bir iflas programı hazırlamak istedi. Ben dedim bunu sizden duymak istemiyorum. Biz bunu ödeyeceğiz. Borçlanıp eski borcu ödeyeceğiz. Her yeni borçlanma daha düşük maliyetli olacak. Böyle böyle yüzde 74’den yüzde 28’lere indi. Önce güven ve itibar lazım. Şu anki yönetimin en önemli sorunu bu. Ekonomiyi düzeltmeleri çok çok zor.”

“SANCAR’IN EŞ BAŞKAN SEÇİLMESİNE SEVİNDİM”

Babacan, bir soru üzerine HDP’de Mithat Sancar’ın Eş Genel Başkan olmasının Kürt sorunu için önemli olduğunu kaydederek, “Mithat Sancar’ın eş başkan seçilmesine sevindim. İyi bir akademisyen. Mithat Bey’in eş başkan olması sanki faydası olacak gibi. Keşke parti olarak da bu görüşü savunabilseler” şeklinde konuştu.

“İKTİDARIN SİYASET YÖNTEMİ TAMAMEN KORKUTMAK”

Babacan, iktidarın bir gelecek ümidi oluşturamadığını kaydederek, “Şu anda iktidar bir gelecek ümidi oluşturamıyor toplumda. İktidarı en çok destekleyenlerde bile gelecekle ilgili olumlu bir görüş yok. Peki halkın desteğini nasıl alacak? ‘Bak düşman var, tehlike var, beni destekle yoksa elindekini de kaybedersin, beni destekle darbe olur, beni destekle başörtüsü yasağı gelir.’ İktidarın siyaset yöntemi tamamen korkutmak. Vatandaşı elindekini kaybetmek korkutmak, hayali düşmanlarla korkutmak, böylece desteği devam ettirmek” ifadelerini kullandı.

“KORKUNÇ BİR NEMALANMA İMKÂNI VAR”

Babacan hala partide devam eden ‘iyi inanların’ olduğunu ancak şanslarının da az olduğunu belirterek, “İktidarın çok büyük bir gücü var. Buradan korkunç bir nemalanma imkanı var. Şahsi siyasi ya da maddi nema açısından düşündüğünüzde, rasyonalite içerde kalmak ve devam etmek. O arkadaşlarımızla konuştuğumuzda size başarılar diyorum” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 18:17 25.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı