• Turkhane Logo

Ankette çarpıcı sonuç: AKP seçmeninde Erdoğan rahatsızlığı artıyor

Metropoll'ün “Genel olarak düşündüğünüzde Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz?” sorusuna AKP’li seçmenlerin verdiği “Hayır” yanıtı, temmuz ayında yüzde 8,9’dan yüzde 16,8’e yükseldi.

17:16 09 Ağustos 2021 Pazartesi
Ankette çarpıcı sonuç: AKP seçmeninde Erdoğan rahatsızlığı artıyor
Metropoll'ün “Genel olarak düşündüğünüzde Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz?” sorusuna AKP’li seçmenlerin verdiği “Hayır” yanıtı, temmuz ayında yüzde 8,9’dan yüzde 16,8’e yükseldi.


Araştırma şirketi Metropoll, Türkiyenin Nabzı Temmuz 2021 araştırmasında bu kez yurttaşlara Genel olarak düşündüğünüzde Recep Tayyip Erdoğanın Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz? sorusunu yöneltti.

Evet onaylıyorum diyenlerin oranı yüzde 48,1, Hayır onaylamıyorum diyenlerin oranı yüzde 47 olarak hesaplandı. Yüzde 4,9. Fikrim yok/Cevap yok şıkkını işaretledi.


Araştırmaya katılanların oy verdikleri partilere göre dağılımına bakıldığında ise çarpıcı sonuçlar çıktı.

Aynı araştırmanın haziran ayı sonuçlarında Erdoğana görev onayı veren AKP’li seçmenin oranı yüzde 89 iken, temmuzda bu oran yüzde 81,3e geriledi.

Yine haziran ayında, Erdoğanın görev yapış tarzını onaylamayanların oranı yüzde 8,9’du. Temmuzda ise bu oran yüzde 16,8e fırladı. Yani Erdoğan kendi tabanından yaklaşık 8 puan görev onayı kaybetti.

MHP’DEN GELEN DESTEK YÜKSELDİ

Erdoğan’ın Cumhur İttifakının diğer ortağı MHP seçmeninden gördüğü destek ise yükseldi.

Haziran ayındaki araştırmada Erdoğanın görev yapış tarzını onaylayan MHPlilerin oranı yüzde 53,1 olarak ölçülmüştü. Temmuz ayında bu oran yüzde 76,8e yükseldi.

Yine haziran ayında Erdoğanın tarzına ‘hayır’ diyen MHPlilerin oranı yüzde 45,7 olarak hesaplanmıştı. Temmuzda bu oran yüzde 23,2ye düştü. Erdoğan MHPden aldığı onayı 23 puandan fazla artırmış oldu.
/

HDPLİ SEÇMENDE ŞAŞIRTICI SONUÇ

Araştırmada öne çıkan bir başka sonuç da HDPli seçmenden Erdoğana gelen destekteki artış oldu.

Haziran ayında Erdoğanın görev yapış tarzını onaylıyorum diyen HDPli seçmenlerin oranı yüzde 12,4 çıkmıştı. Temmuz araştırmasında bu oran yüzde 32,9 olarak hesaplandı.

Haziranda Hayır onaylamıyorum diyen HDPlilerin oranı ise yüzde 87,6dan yüzde 63,8e düştü.

İYİ PARTİDE ARTTI, CHPDE DÜŞTÜ

İYİ Partili seçmen haziranda yüzde 9,9 oranında Erdoğanın görev yapış tarzını onaylıyorum derken, temmuzda yüzde 23 oranında evet onaylıyorum yanıtını verdi.

CHPde ise haziranda yüzde 11.9 olan evet onaylıyorum yanıtı temmuzda yüzde 4e kadar geriledi. Erdoğan’ı onaylamayan CHP’lilerin oranı ise yüzde 86,6’dan yüzde 91,7’ye yükseldi.

15 TEMMUZ’DAN BU YANA DÜŞÜYOR

Metropoll’ün Twitter hesabından paylaştığı grafiğe göre, Erdoğan’ın görev onayı, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz 2016’da ulaştığı yüzde 67,6’lık seviyeden bu yana sürekli olarak düşüyor.

Erdoğan 15 Temmuz’dan sonra, görev onayı konusunda yüzde 55,8’den yukarıya çıkamadı.


 

Son güncelleme: 17:16 09.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı