• Turkhane Logo

Altı partinin lideri yeniden buluştu: Gündem 'yol haritası'

'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakatı'na imza atan 6 muhalefet partisi lideri, bugün de DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın ev sahipliğinde bir araya geldi.

23:40 27 Mart 2022 Pazar
Altı partinin lideri yeniden buluştu: Gündem 'yol haritası'
'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakatı'na imza atan 6 muhalefet partisi lideri, bugün de DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın ev sahipliğinde bir araya geldi.


Güçlendirilmiş parlamenter sistemde anlaşan 6 parti genel başkanı, ikinci toplantı için DEVA Partisi’nde bir araya geldi. Toplantıda parlamenter sisteme geçiş takvimi ve hangi ilkelerde seçim ittifakının kurulabileceği ele alınacak.

Güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışma etrafında bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ikinci buluşmasını DEVA Partisi Genel Merkezinde gerçekleştiriyor.


CHP’nin ev sahipliğinde yapılan ilk buluşmada sistem değişikliği çalışması üzerinde görüşülmüş, ardından Ankara’da yapılan bir törenle kamuoyuna duyurulmuştu. Bu kez buluşmada, 6 partinin genel başkanı üzerinde anlaştıkları güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasına dair yol haritasını görüşecek. Buna göre seçimlerin kazanılması durumunda sistem değişikliğinin hangi takvimde uygulanacağı, cumhurbaşkanının bu süreçte hangi yetkileri nasıl kullanacağı, öncelikle hangi politikaların ele alınacağı gibi konular masada olacak.

Bir başka konu da 6 partinin ittifakı kurması durumunda hangi konularda uzlaşılacağı olacak. Millet İttifakı’na henüz katılmayan DEVA ve Gelecek Partisi, ittifakının kurulması için seçim öncesi ve sonrasında hangi ilke ve değerlerde uzlaşılacağının belirlenmesini istiyor. DEVA’nın masaya sunacağı önerilerden biri de ittifakın belirli başlıklarda çalışma komisyonlarının kurulması olacak.

Öte yandan AKP ve MHP’nin hazırladığı seçim yasası teklifine karşı muhalefetin ne yapacağı merak ediliyor. Teklifin ittifak içindeki partilerin seçim çevresinde aldıkları oy oranında milletvekili çıkarabilmelerine ilişkin maddesi, muhalefetin ittifak kurmasına yönelik bir hamle olarak tartışılıyor. Buna göre diğer partilerin CHP veya İyi Parti’nin listelerinden milletvekili çıkarma yoluna gidebilecekleri gündeme gelmişti. Ancak 6 parti genel başkanının ikinci buluşmasında, bu konunun önerilen gündemler arasında olmadığı belirtiliyor. Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra daha net bir tablo üzerinde çalışmanın daha doğru olacağı ifade ediliyor. Ancak ittifak ve seçimlerden sonra yapılması planlanan konular tartışılırken, seçim yasasına karşı muhalefetin izleyeceği yol toplantının seyrine göre gündeme gelebilir.

Toplantı sonrasında ise ilk buluşmada olduğu gibi yazılı bir açıklama yapılarak, 6 parti genel başkanın üzerinde uzlaştığı ve konuştuğu konular kamuoyuna duyurulacak.

Son güncelleme: 23:40 27.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı