• Turkhane Logo

Ali Babacan'a sokağın bakışı: 'Oy versek de, vermesek de temiz-dürüst biri'

Eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan’ın, önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün desteğiyle kurmaya hazırlandığı ve geçtiğimiz günlerde startını verdiği yeni oluşum, sadece siyaset koridorlarında değil, sokaktaki yurttaşın gündeminde de ilk sıralarda.

09:50 23 Ağustos 2019 Cuma
Ali Babacan'a sokağın bakışı: 'Oy versek de, vermesek de temiz-dürüst biri'
Eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan’ın, önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün desteğiyle kurmaya hazırlandığı ve geçtiğimiz günlerde startını verdiği yeni oluşum, sadece siyaset koridorlarında değil, sokaktaki yurttaşın gündeminde de ilk sıralarda.





Ahvalden Dicle Eşiyokun haberine göre yeni oluşuma dair Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘hainler’ nitelemesiyle Eylül ayında atağa geçeceği iddiaları kulislerde fısıldanırken, sokak da tıpkı siyaset gibi ikiye bölünmüş durumda. Ancak hem oluşumu destekleyeceğini söyleyen hem de “Benden oy alamaz” diyen yurttaşların üzerinde uzlaştığı bir cümle var:


“Ali Babacan temiz-dürüst bir insan.”

Sokakta kayıt cihazımızı uzattığımız –istisnalar dışında- neredeyse herkes, Babacan’ı böyle niteliyor, bu vurgu da aslında sokağın içgüdüsel dahi olsa “dürüstlüğe” ve “temizliğe” duyduğu özlemi alttan alta hissettiriyor. Ancak “Babacan’ı asla desteklemem” diyenlerin verdiği yanıtlar ise, AKP ve Erdoğan’ın satmaya çalıştığı “hainler” söyleminin sokakta bir alıcısı olduğunu da ortaya koyuyor.

Babacan’ın liderlik yapacağı düşünülen yeni oluşumla ilgili fikrini sorduğumuz ve eski bir AKP seçmeni olan Mehmet Şeker, “Ali Babacan’a oy veririm, kendisini çok iyi buluyorum” diyor.

Nedenini de şöyle açıklıyor:

“Çünkü AK Parti zayıflıyor ve yerine yenisini koymak lazım. Zaten Babacan da çok dürüst bir adam, başa gelmesini çok isterim.”

Babacan ile ilgili ‘dürüst’ kelimesini yekten kullanan bir başka yurttaş da, Sakıp Beyaztürk: “Ali Babacan dürüst bir insandır, dürüst bir siyasetçidir, oy veririz niye olmasın?”

Eski AKP’nin kalmadığını söyleyen Beyaztürk de, “Yeni bir partiye ihtiyaç var” diye konuşurken, bir yandan da AKP üyesi olduğunu vurguluyor.

Çok tepkililer de var elbette. Onlardan biri Mustafa Fındık. Argo ve küfürle yanıtlıyor sorumuzu: “Ali Babacanı tanımam, tanımak da istemem. Allah onların hepsinin belasını versin.”

Fakat destek vermeyeceklerini söyleyenlerin en önemli eleştirisi, yeni oluşumun AKP’nin kötü bir taklidi olma ihtimali. Bunu dillendirenlerden biri Mesut Şıktaş: “Ali Babacana oy vermem, bunlar beraber çalışıyordu zaten” diye konuşuyor ve şöyle devam ediyor neden desteklemediğini ifade etmeye:

“Şimdi işler zora düşünce yeni parti kuruyorlar. İnsanlar aç sefil. Ali Babacan da onlar gibi aynı yolun yolcusu. Al birini vur ötekine.”

Yanımızdan geçerken “Ali Babacan” ismini duyan ve adının Hüseyin Özil olduğunu söyleyen biri tak bir cümle kuruyor:

“Memleket hainidir, bugün yola çıktıklarını satanın yarın ülkeyi satmayacağı ne malum.”

Sokaktaki CHP’liler ise oy vermeseler bile, yeni partinin kurulması fikrini destekliyor. İsmail Türkdoğan, “Babacan’ın parti kurması iyi olur, partilerin çoğalması da. En azından şu andaki hükümeti sallar biraz. Zaten sallantıdalar da. Bence AKP tabanından biraz deste alırlarsa başarırlar.İlk etapta yüzde 15-20 arası alır sanırım, ondan sonra oturur zaten, İYİ Parti gibi.”

Durup, görmek isteyenler de var. Onlardan biri, Uğur Güçlü:

“Ala Babacan’ı AK Parti ekibinden tanıyorum. Ne yapacak, ne iş yapacak, icraatlarını bir anlatsın önce. Ben kimim diye çıksın ortaya bir görelim. Ben Ali Babacanın diye ortaya çıkarsa oy vermem tabii, programını görmek isterim. İcraatları veya ideolojisi nedir, ne değildir bilmem lazım. Eski AK Partili, yeni AK Partilisi benim için önemli değil. Bu vatan için iyi bir şeyler yapacaklarsa tabii ki oy veririz ama şimdiki gibiler yaparlarsa gerek yok.”

Babacan’ı hükümetteyken beğendiğini söyleyen Bahattin Sucu ise, neden ayrıldığını bilmediğini söylüyor. Sonra da ekliyor:

“Tayyip Erdoğan’la kim anlaşabiliyor ki, o anlaşsın.”

Buna rağmen muhtemelen oy vermeyeceğini, çünkü AKP ile aynı politikaları yürüteceklerinden endişe ettiğini dile getiriyor.

Deniz Kurt, genç bir üniversiteli. Babacan’ı oy vermek istemediğini, çünkü yeni oluşumun AKP’nin yarattığı atmosferden çıkacak bir siyasi parti olduğunu vurguluyor ve şöyle devam ediyor:

“Yani bu parti gelişmişlikten değil, geri kalmışlıktan çıkıyor. Yine de AK Parti tabanından oy alır ama ne kadar alır bilemiyorum.”

Babacan’ı “dürüst insan, esnaf insan, Türkiye’yi tanıyan insan” olarak niteleyen Muhittin Sakarya ise, yeni oluşum konusunda olmasa bile memleketten umutsuz:

“Bu ülkenin yeniden düzeleceğine inanmıyorum artık. O hale getirdik ki, insanlıkla değil insanların DNAsıyla oynadık. Eğitim sistemimiz düzelmeden bu ülkenin düzelmesi mümkün değil. Ben Ali Babacanı iyi bir insan olarak biliyorum. Eğer köstek olunmazsa başarılı olabilir. AK Partinin tabanıdan oy alır, çünkü dürüst bir insan, esnaf bir insan, Türkiyeyi tanıyan bir insan.”

Bekir Tevgilli de, Babacan’la ilgili “temiz” sıfatını kullanan yurttaşlardan biri:

“Ali Babacan temiz bir politikacı, oy vermeyi düşünürüm neden olmasın. Şimdiki hükümetle çakıştığı bazı konular var, şu anda kendince bir şeyleri düzeltmeye çalışıyor. Benim desteğim tamdır Ali Babacana.”

İki arkadaşla sohbet ediyoruz. Kadir Çiftçi ve Mehmet Kartal. Kadir Bey, Ali Babacan ve yeni oluşum fikrine tepkili. Babacan’ın yanlış yapacağına ve hüsrana uğrayacağına inanıyor. Sivaslı olduğunu söyleyen Kadir Bey, eski AKP’li yeni CHP’li Abdullatif Şener’i hatırlatarak “Ben Sivaslıyım, Sivaslı hemşehrim de hüsrana uğradı gitti, CHP’den milletvekili oldu, şimdi sesi bile çıkmıyor. Hem kendileri kurdular AK Partiyi, kötüyse o zaman kendileri de kötü. Ayrılıp niye gidiyorlar” diye tepkisini gösteriyor.

Mehmet Bey ise, yeni parti girişiminden haberdar olduğunu belirterek, “Babacan da memleketimizin bir insanı, oy veririz tabii. Hem çok iyi ve başarılı bir insan Sayın Babacan, kendisini de ispatlamış biri, süper bir ekonomist. Ama kadrosu da önemli tabii” diye konuşuyor.

Babacan’a oy vermeyeceğini ama yeni parti kurmakta da geç kaldığını söyleyen Semih Demir, “Şimdi mi aklına gelmiş parti kurmak Ali Bey’in” diye sorarak şöyle devam ediyor: “Bu saate kadar neden bir şey yapmamış? Daha önce kurmalıydı. Yine de kesinlikle oy vermem, Çünkü siyasi olarak beni ifade etmeyecek onların kurduğu partiler. Ali Babacan ekonominin bir dönem başındayken, bazı pozitif şeyler yaptığını izlemiştik. Yine de aslının taklidi olacakları için başarılı olma ihtimalleri çok düşük.”

Ülkücü olduğunu söyleyen Mahmut Karademir ise, Ali Babacan’ın yeni oluşumuna oy verebileceğini söylüyor, tabii “Türkiye Cumhuriyeti için hayırlıysa” diye de bir parantez açıyor:

“Ben ülkücüyüm, vatan için hayırlıysa şu toprağımıza hoş gelir sefa gelir. Ama yoksa hadi güle güle. Bir değişim şart zaten. Son seçimlerde Binali Yıldırım’a oy verdim hemşehricilik yaptık. Ama şimdi Ali Babacan parti kurarsa oy veririm çünkü bunlar bildik-tanıdık, ülke için çalışmış insanlar. Zaten Babacan eski bakan ve başbakan yardımcısı. Ülkenin geleceğine katkı yapacaktır.”

Babacan oluşumunu asla desteklemeyeceğini, çünkü Erdoğan’ın liderliğiyle 2023’te Kızılema’yı göreceğimizi iddia eden, ilkokul mezunu Seyfettin Gezmiş ise, yeni partinin sağı bölme ihtimali nedeniyle karşı olduğunu söylüyor:

“Böyle bir zamanda AK Parti’nin oyunu bölmeye gerek yok. Ayrıca onların F..Ö tabanına yakın olduğunu düşünüyorum. Ama o konuda AK Parti’nin büyük bir yanlışı var, siyasetteki F..Ö’cüleri cezalandırmadılar. Ben Cumhurbaşkanımızın sayesinde 2023’e kadar çünkü kızılelmayı göreceğiz diye düşünüyorum. O yüzden ona 2023’e kadar süre tanınması gerektiğini düşünüyorum. 2023’e kadar bütün yeraltı kaynaklarımızı elimize alacağız. Baktık olmadı Babacan da ülkemizin adamıdır, dış devletlere gitmiş gelmiştir.”

Hükümetin ‘cıvıttığını’ söyleyen Yaşar Zeynel Karakuş ise, “Ali Babacan’a oy verebilirim” diyerek, nedenlerini şöyle açıklıyor:

“Bu hükümet artık tamamen cıvıttı işi. Kendi menfaatleri doğrultusunda yaşıyorlar. Halkı hiç duymuyorlar. Suriyeliler meselesi malum. Bir de erken emeklilik konusundaki tavırları nedeniyle kesinlikle gitmeliler. En son İmamoğlu’na oy verdim, daha önce AK Parti’ye oy veriyordum. Baştakiler halkı hiçe sayıyorlar, Türkiye’yi Suriyelileri getirerek melez ettiler. Kendi halkına bakmıyor, Suriyelileri doyuruyor. Bizim dedelerimiz Çanakkale Savaşı’nda öldüler, sakat kaldılar ülkelerinden ayrılmadılar. Şimdi Suriye duruldu, artık ülkelerine gitmeleri lazım.”


Kaynak: Ahval

Son güncelleme: 09:50 23.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı