• Turkhane Logo

Akşener'den Kılıçdaroğlu'nun olası adaylığıyla ilgili açıklama: Herkes aday gösterirse...

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, katıldığı televizyon programında "Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı gelirse sizin tavrınız ne olur?" sorusuna, "Herkesin aday gösterdiği bir insan reddedilir mi? Elbette reddedilemez" yanıtını verdi.

22:48 04 Nisan 2022 Pazartesi
Akşener'den Kılıçdaroğlu'nun olası adaylığıyla ilgili açıklama: Herkes aday gösterirse...
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, katıldığı televizyon programında "Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı gelirse sizin tavrınız ne olur?" sorusuna, "Herkesin aday gösterdiği bir insan reddedilir mi? Elbette reddedilemez" yanıtını verdi.


İYİ Parti lideri Meral Akşener TV100’de yayınlanan Candaş Tolga Işık’ın sunduğu ‘Az önce konuştum’ programına konuk olarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Akşener, neden başbakanlığa talip olduğunu, Ben Eylül 2021de cumhurbaşkanlığına adaylığına talip olmadığımı, buna karşılık kimseyle pazarlık etmeden partimi birinci parti yapabilirsek, o zaman başbakanlığa aday olduğumu ilan ettim. Yani milletimizin tercihi ve teveccühüyle başbakanlığa aday olduğumu ilan ettim. Dolayısıyla böyle bir pozisyondayım şu anda. Yani cumhurbaşkanlığı makamı harika bir makam, kim istemez? Fakat bir kişinin böyle bir tutum alması gerekiyordu böyle bir sistem içinde. Ben 24 Haziran 2018de cumhurbaşkanı adayı oldum. Hem de ittifakın içinde oldum ifadeleriyle açıkladı.


Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı gelirse sizin tavrınız ne olur? sorusuna da yanıt verdi.

“HERKESİN ADAY GÖSTERDİĞİ BİR İNSAN REDDEDİLİR Mİ?”

Akşener şu açıklamayı yaptı:

Herkesin aday gösterdiği bir insan reddedilir mi? Elbette reddedilemez ama benim adaylıktan feragat etmek, önceden bunu ilan etmek isteğimin arka planında tek adayla gitme talebinin olduğunu söylemeye çalıştım.

Çünkü birden fazla adayla gidildiğinde önce birbirinizle rekabet ediyorsunuz, sonra ikinci tura kalmak için gayretiniz var. İkinci tura kalabildikten sonra Cumhur İttifakı’nın adayıyla rekabete doğru gidiyorsunuz. Bunu da biz tecrübe ettik. Bunun da yanlış olduğunu söyleyebilmek için ve o birlikteliği daha rahat sağlayabilmek için bunu bu kadar önceden ilan ettim.

“NİYE SEÇİLMESİN?”

“Kılıçdaroğlu sizce seçilir mi?” sorusunu ise Akşener şöyle yanıtladı:

“Bütün herkesin ittifak ettiği bir aday niye seçilmesin. Hepimizin fevkalade çalıştığı bir sistemde elbette seçilir. Tek adayla gittik ve 13. Cumhurbaşkanı kesinlikle Millet İttifakı’nın olacak. Bir şey daha var gözden kaçan. Bu sistemin değişmesi için birincisi cumhurbaşkanlığını alacağız ikincisi Meclis’te makul bir çoğunluk alacağız. Yani 301 alacağız, 360 alacağız, mümkün olursa 400 alacağız. Onun da çalışmasının yapılması gerekiyor.”

İMAMOĞLU VE YAVAŞ ADAY OLUR MU?

Hayır olmaz diye bir durumumuz yok. Kılıçdaroğlu, 6 genel başkanının inisiyatifine bıraktı işi. Orada çıkan karara uyacağız. Cumhur İttifakı bileşenleri bizim adayımızı çok merak ediyor. Bizim önceliğimiz bu sistemin değiştirilmesinde ortaklaştırılması. Tayyip Bey, düşmanlığı üzerinden bir sistem değil bu.

Cumhur İttifakı bizim adayımızı çok merak ediyor ancak biz adayımızdan ziyade bu yanlışlıkların düzelmesi için mücadele ediyoruz. Bu ucube sistemi değiştirmek için uğraşıyoruz. Bu Tayyip Beyin sorunu değil. Sistemin bozukluğu tek bir ismin özelinde değildir. Sistemde değişikliğe gidilmesi gerekmektedir. Eleştirilerim Tayyip Bey düşmanlığı üstünden bir söylem değil. Sistemdeki temel sıkıntı herşeyin tek bir kişiye sorulması. Kim olursa olsun yetkilerin hepsi tek bir kişide olmamalı.

HDP AÇIKLAMASI

Akşener, Candaş Tolga Işıkın, Masada görünmüyor ama masada HDPnin de olduğu söyleniyor? sorusuna, Bu sorulara cevap vermeme kararı almıştım ama... Aptalca bir şey var. Cumhur İttifakı, bizi HDP ile aynı masaya oturmakla suçlarken, kullandıkları dili, hiç fark etmiyorlar. Bizim üzerimizden, Kürtlere küfür halinde hakaret halinde gidiyor. HDPyle biz o masada beraber değiliz. O masada HDP yok. HDP de o masada olmadığını söylüyor zaten. HDPye bağırayım, İYİ Partiyi zora sokayım diyerek, bu ülkenin has evladı Kürtlere hakaret etmenin, benim kalbimi çok yaraladığını söylüyorum. O masada HDP olsa biz olmayız. Ama biz Kürtleri incitmiyoruz. HDPnin bir oyu var, o oyun bir kısmını elbette bir kısmını almak için tüm siyasi partiler uğraşıyor yanıtını verdi.

YAVUZ AĞIRALİOĞLU AÇIKLAMASI

Yavuz Ağıralioğlu hakkında açıklamalarda bulunan Akşener, şunları kaydetti:

Partimdeki meseleleri basın üzerinden konuşmadım hiç. Bir tanzim yaptık biz. O tanzim de şu: Yeni bir bakış açısı getirmeye çalıştık. Gençlik ve teşkilatı, gençliğin içine de doğa politikalarından sorumlu başkanlığı koyduk. Ben bir buçuk yıldır genç çalışıyorum. Diğer taraftan Yavuz Beyin yerine gelen arkadaşımız milletvekili değil. Bu görev için milletvekili olan arkadaşlarımızın vakti yok. Yerine gelen Rıdvan Uz arkadaşımız, gidecek ayda bir ailesini görmek için gelecek. Bizim sistemimizin içerisinde genel başkanların atamaları ile yapılıyor, başkanlık divanı. Buradaki tasarruf genel başkan üzerinden gidiyor. Arkadaşımız kamuoyu ile paylaşmayı tercih etmiştir.

Biz merkezi temsil eden bir partiyiz. Bizlerle ilgili hep başkalarının tarifleri var. Ülkücüler tasfiye oluyor başkalarının tarifi var. Bizim tarifimiz makul bir siyaset, makul bir dil. Kişilerin aileleri ile uğraşmayan bir dilin sahibiyiz.

ERKEN SEÇİM

Gündemde olan erken seçim iddiaları hakkında da konuşan Akşener, Ekonomi iyi olsa yaparlar. Seçim yasası geçti. Bu seçim yasasının artılarına eksilerine bakıyorsunuz. Cumhur İttifakına da bir faydası yok. Dolayısıyla acaba bu yasanın Millet İttifakı içindeki siyasi partileri birbirine düşürmek amaçlı olup olmadığını ben merak ediyorum. Üzerine de düşünüyorum doğrusu. Kasım ayında bir seçim kararı alınmış olsa, eski yasayla yapılmış olacak dedi.

TANSU ÇİLLERİN SİYASETE DÖNMESİ

Tansu Çillerin siyasete dönmesine ne diyorsunuz? sorusu üzerine:

Hayırlı olsun. Bilmiyorum ne diyebilirim. Ben bugüne kadar, bizim partimizden ayrılanlar dahil, yeni parti kuran hiç kimseye incitecek bir söz etmedim. Hep hayırlı olsun dedim. Sayın Çillere de hayırlı olsun.

Son güncelleme: 22:48 04.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı