• Turkhane Logo

'AKP'nin yenilgisinde parmaklar Albayrak'ı işaret ediyor'

AKP'nin adayı Binali Yıldırım'ın 23 Haziran İstanbul seçimlerinde dokuz puan farkla rakibi Ekrem İmamoğlu'ya yenilmesi, parti içi tartışmaları da ateşlemiş durumda.

10:14 25 Haziran 2019 Salı
'AKP'nin yenilgisinde parmaklar Albayrak'ı işaret ediyor'
AKP'nin adayı Binali Yıldırım'ın 23 Haziran İstanbul seçimlerinde dokuz puan farkla rakibi Ekrem İmamoğlu'ya yenilmesi, parti içi tartışmaları da ateşlemiş durumda.



AKPde yenilginin faturasının kesileceği bir isim aranırken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrakın ismi ilk sıralarda beliriyor. 

Cumhuriyet Gazetesinden Emine Kaplanın haberine göre, AKP’de ağır yenilginin sorumlusu olarak Albayrak ve çevresi işaret ediliyor.


Kulis haberde, parti içinde artan gruplaşma ve gerilime Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın müdahale etmesinin istendiği iddiasına dikkat çekilirken, Kabine ve parti yönetiminde bir değişim için de baskının arttığı hatırlatılıyor.

İmamoğlunun 806 bin oy farkı atarak kazanması ve yüzde 54.21 oy oranına karşılık rakibinin yüzde 44.9da kalması, AKP içindeki tartışmaları da alevlendirdi.

İmamoğlu, yinelenen 23 Haziran seçimlerinde 4 milyon 741 bin 868, Cumhur İttifakının adayı Binali Yıldırım ise 3 milyon 935 bin 453 seçmenin oyunu aldı.

AKPde hesaplaşma, sorgulama ve kırılma olduğu belirtilen haberde, seçimin yenilenmesinin büyük hata olduğu görüşünün öne çıktığı vurgulanıyor.

Kulis bilgilerine göre, seçimin yenilenmesinde büyük rolü olan Albayrak ve çevresi hedefte. Beklenen Erdoğanın bu konuda gerekli adımı atması. Kabine revizyonu beklentisinin yanısıra, kutuplaştırma siyasetinin sona erdirilmesi beklentisi de yüksek. 

Habere göre, AKP kulislerindeki bazı değerlendirmeler şöyle:

31 Mart gecesi, Erdoğan seçimin sonuçlarını kabullenmişti, hatta açıktan dile getirmese de bu yönde mesaj vermişti. Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve çevresi, Erdoğan’ı seçimin yenilenmesi durumunda partiye küskün olan seçmenin sandığa götürülebileceği ve seçimin kazanılabileceği konusunda ikna etti. Daha sonra da seçimin yenilenmesi için her türlü argüman kullanıldı. Erdoğan, şimdi kendisini yanıltanlara ve 13 bin farkın 800 binin üzerine çıkmasına neden olanlara faturasını kesmelidir.

Daha önceki seçimlerde kutuplaştırma siyaseti işe yarıyordu ve parti lehine bir sonuç doğuruyordu. Ancak kullanılan siyaset dili, insanlarda tepki yaratmaya başladı. Toplum öyle kutuplaştırıldı ki 12 Eylül öncesi gibi bir ortam olmasa bile kahvehanelerin ayrıldığı bir ortam oluşmaya başladı. Bu anlayış bir an önce terkedilmeli.

Partinin büyük umut bağladığı, yeni sistem bekleneni vermedi. ‘Dışarıdan bakan’ uygulaması hataydı. Bakanların siyasetçi olmaması, hem iktidar hem parti politikalarına uyum sağlamalarını engelliyor. Yalnızca milletvekillerinin yasa önerisi vermesi, işleyişi daha da zorlaştırıyor. Erdoğan’ın hem Cumhurbaşkanı, hem genel başkan olmasından beklenen sonuç gerçekleşmedi. 

Hem Ahmet Davutoğlu, hem de Ali Babacan, yeni parti kurmak için sonbaharı hedeflemiş gözüküyor. Seçimden gerekli derslerin çıkarılmaması, partiden yeni oluşumlara kayışı kolaylaştırabilir. Partinin TBMM’de güç kaybetmesi, hiç istenmediği halde erken seçimi gündeme getirebilir, partinin kontrolü dışında gelişmeler yaşanmasına neden olabilir.

BBC Türkçenin, AKPnin kalelerinden biri olan İstanbulun Fatih ilçesinde yaptığı röportajlarda, AKP neden kaybetti sorusuna, Suriyeliler ve Berat Albayrak yanıtları verilmesi dikkat çekmişti. 




 

Son güncelleme: 10:14 25.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı