• Turkhane Logo

AKP’li eski vekilden AKP Türkiye’sinin özeti: “İmam-ı Azam bugün yaşasaydı müebbetle yargılanırdı”

AKP eski milletvekili ve Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan, yüzyıllar boyunca özgür ve bağımsız düşüncenin her zaman iktidarların korkulu rüyası olduğuna dikkat çekti. “İmam-ı Azam bugün yaşasaydı müebbetle yargılanırdı” dedi.

13:21 18 Eylül 2019 Çarşamba
AKP’li eski vekilden AKP Türkiye’sinin özeti: “İmam-ı Azam bugün yaşasaydı müebbetle yargılanırdı”
AKP eski milletvekili ve Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan, yüzyıllar boyunca özgür ve bağımsız düşüncenin her zaman iktidarların korkulu rüyası olduğuna dikkat çekti. “İmam-ı Azam bugün yaşasaydı müebbetle yargılanırdı” dedi.



Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan özgür ve bağımsız düşünceyi konu alan dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Köşesinde “İmam-ı Azam bugün yaşasaydı müebbetle yargılanırdı” özgür düşüncenin önemine değinen başlıklı yazı yayımlayan Ocaktan, “Tarihin tanıklığı göstermiştir ki, yüzyıllar boyunca özgür ve bağımsız düşünce her zaman iktidarların korkulu rüyası olmuştur” dedi.

“ÖZGÜR DÜŞÜNCE FİTNE VE FESAT KAYNAĞI OLARAK GÖRÜLDÜ”


İslam dünyasının eleştiren düşünce bakımından sorunlar yaşadığını vurgularken siyasal iktidarların ise eleştirel düşünceye karşı olumsuz bir tavır içinde olduğunu belirten Ocaktan, “Eleştirel düşünce iktidarlarımızı, çıkarlarımızı tehdit ediyorsa tez elden yok edilmelidir. Bu bağlamda değerlendirildiğinde, günümüzde İslam dünyasının yaşadığı en temel problemlerden birisi ne yazık ki özgürlük meselesidir. Çünkü İslam tarihi boyunca yaşanan tecrübeler göstermiştir ki, Müslüman dünyanın oluşturduğu hemen bütün devlet yapılarında eleştirel düşünceye iyi gözle bakılmamış ve bireyin özgür düşünceye sahip olması fitne ve fesadın kaynağı olarak görülmüştür” ifadelerini kullandı.

ZALİM İDARELERE KARŞI SES ÇIKARDI

Tarihte İslam dünyasında despotik iktidarlarının olduğunu belirten Ocaktan, İmam Azam Ebu Hanife gibi büyük alimlerin bu despotik yapılara karşı büyük direniş gösterdiğini ifade etti. İmam Azam’ın özgür ve bağımsız düşünce bakımda zalim idarelere karşı ses çıkardığını ve direndiğini dile getiren Ocaktan, “İslam toplumlarında kurulan bu despotik yapılara karşı hayatları pahasına seslerini yükselten, direnen büyük alimler, düşünce insanları da olmuştur. Bu isimlerin en önemlisi İmam-ı Azam Ebu Hanife’dir. Hiçbir şekilde devlet erki içinde yer almayı kabul etmemiş, zalim sultanlara ve adaletsizliklere karşı çağının en önemli mücadelesini vermiştir. Ve sonunda bu devrimci duruşunun bedelini canıyla ödemiştir” dedi.

“MÜSLÜMANLAR İMAM AZAM’IN SİYASİ YÖNÜNÜ ALMADI”

İmam Azam’ın yaptığı siyasi mücadelenin günümüz açısından önemine değinen Ocaktan, İslam dünyasında İmam Azam’ın düşünce ve fikir özgürlüğü bakımından despot iktidarlara verdiği mücadelenin her zaman arka planda tutulduğunu söyledi. Özellikle Müslümanların İmam Azam’ın muamelata dair düşüncelerini önemsediklerini kadar siyasi duruşunu benimsemediklerini de dile getiren Ocaktan, “Hanefi mezhebine müntesip olduğunu söyleyen İslam dünyasında ve bu arada Türkiye’de de, ne yazık ki Ebu Hanife’nin saray alimi ve dalkavuğu olmayan, zalim yönetimlere karşı vicdana, ahlaka, adalete ve hakkaniyete dayalı karşı duruş gösteren, aklı, sorgulamayı ve özgür iradeyi ön plana alan siyasi fıkhı yerine, çoğunluğu Ebu Hanife’nin görüşleri diye kitaplarına sonradan sokulan/giydirilen, ibadet ve siyasi içeriği olmayan fıkıh ve muamelata ilişkin hususları içeren ‘Tabela bir Ebu Hanife portresi’ hakim olmuştur” dedi.

Son güncelleme: 13:21 18.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı