• Turkhane Logo

​AKP'den bir istifa daha: 'Erken seçim olsa yeni partiler seçime girebilir mi?'

AKP'de yeni parti kuracak isimler Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun istifaları sonrası partiden kopuşlar devam ediyor. AKP eski Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten de partiden ayrılan isimler arasına eklendi.

11:31 19 Eylül 2019 Perşembe
​AKP'den bir istifa daha: 'Erken seçim olsa yeni partiler seçime girebilir mi?'
AKP'de yeni parti kuracak isimler Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun istifaları sonrası partiden kopuşlar devam ediyor. AKP eski Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten de partiden ayrılan isimler arasına eklendi.





İstifalar sürerken parti kurma çalışmaları da artık sona doğru yaklaştı. Ufukta partiler için tabelalar belirdi. Duvardan Nergis Demirkayanın haberine göre Kasım ayı geçmeden parti tabelasını asmaya hazırlanan eski başbakan Davutoğlu, 70-80 kişiden oluşacak kurucular kurulu üzerinde çalışmaya başladı.


Habere göre Davutoğlu cephesinde hukukçular ve alanın uzmanlarıyla ekonomi, dış politika, AB, yargı, çevre-şehircilik, engelliler ve kadınlar gibi birçok konu ve sorun alanıyla ilgili çalışma yapılıyor. İsim ve logo çalışmalarının da başladığı partide kurucular kurulu için de listenin oluşturulmaya başlandığı ifade ediliyor.

Davutoğlu’nun kuracağı partinin kurucular kurulu 70-80 kişiden oluşacak. Kurucular arasında kadınlar, Aleviler, Kürt kanaat önderleri, gençler, göçmenler gibi toplumun tüm katmanlarından sesler yer alacak.

81 il yaklaşık 960 ilçede örgütlenme hedefiyle yola çıkan yeni parti girişiminde il teşkilatlanması için önümüzdeki günlerde görevlendirmelerin yapılması bekleniyor. Bir siyasetçi, “Tarih vermeyi doğru bulmuyoruz ama yeni partinin kuruluşu kasım ayını geçmeyecek” dedi.

20’den fazla eski milletvekili, 10’un üstünde eski il başkanının Davutoğlu ile birlikte siyaset yapmak için AKP’den istifa ettiği, bunun önümüzdeki günlerde daha da artacağı ifade ediliyor.

Haberde Babacan cephesinden bilgilere de yer veriliyor. İlk hedefi merkezi teşkilatlanmayı kurma olan Babacan ekibinin  eylül ayı sonu, ekim başında kadrolarını oluşturup merkez yapılanmasını tamamlayarak, ekim ve kasım aylarında da parti politikalarını olgunlaştırmayı ve yıl bitmeden de aralık ayında yeni parti tabelasının asmayı hedeflediği belirtiliyor.

Siyasi partilerin seçime girme yeterliliği için seçimden altı ay önce kurulması ve 41 ilde örgütlenmesi gerekiyor. Babacan ekibinin hedefi ise 81 ilde örgütlenmeyi sağlamak. Şimdilik erken seçim beklenmediğini ifade eden Babacan cephesi, “il ve ilçe teşkilatı için yeterli kadronuz olacak mı” sorusuna “Üç parti kuracak kadro var” yanıtı veriyor.

Duvarda Özlem Akarsu Çelik imzasıyla yer alan bir başka haberde ise Davutoğlu cephesindeki teşkilatlanma çalışmalarıyla ilgili detaylar paylaşılıyor. Habere göre Davutoğlu ve ekibi bir süredir ekonomi, yargı, kamu vb. başlıklar üzerinde çalışıyordu. Bu dosyaların her birinin bir sorumlusu var. Örneğin “yargı” başlığı, hukukçu Ayhan Sefer Üstün’e emanet… AK Parti’nin eski milletvekili Üstün, TBMM İnsan Hakları Komisyonu başkanlığı, Anayasa Komisyonu başkanvekilliği yapmış bir isim.

Yıllardır Ahmet Davutoğlu ile birlikte çalışan biri, “Hoca’nın en önemsediği konu başlığı yargı. Yargı bağımsızlığı olmadan demokrasinin, o olmadan da sağlıklı işleyen ve güven veren bir ekonominin olmayacağını söylüyor” dedi.

“Ekonomi” başlığının sorumlusu ise yine eski AKP milletvekili İbrahim Turhan… Turhan, Davutoğlu ile aynı gün AKP’den istifa etti.

Merkez Bankası başkan yardımcılığı, İMKB başkanlığı gibi önemli görevler yapmış eski ekonomi bürokratı Turhan’ın başında bulunduğu grup, hem kamudan hem özel sektörden pek çok isimle bir araya geldi ve gelmeye devam ettiği aktarılıyor.

“Kamu” başlığından sorumlu isim eski Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin… Eski bir ekonomi bürokratı olan Bilgin, Hazine Müsteşarlığı müsteşar yardımcılığı, Ulaştırma Bakanlığı müsteşarlığı gibi görevlerde bulunmuştu. Mart-Kasım 2015 tarihleri arasında Ulaştırma Bakanı koltuğunda oturan Bilgin de Davutoğlu’nun güvendiği isimler arasında.

Partinin Eylül-ekim aylarında kurucuların ve programının netleşeceği belirtilirken Davutoğlu’nun partiyi kasım sonuna kadar kuracağı ifade ediliyor.

Erken seçim olursa yeni partilerin durumu ne olacak?

Son günlerde erken seçim veya bir başka deyişle baskın seçim gündemi meşgul etmeye başladı. Özlem Akarsu Çelikin haberinde yeni partilerin devre dışı kalması için erken seçim yapılır mı? sorusuna da yanıt aranıyor:

Siyasi Partiler Yasası’nın 36’ıncı maddesine göre, bir siyasi partinin seçime katılabilmesi için, “İllerin en az yarısında (41 il) seçim gününden en az 6 ay önce teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya TBMM’de grubunun (en az 20 milletvekili) bulunması” gerekiyor.

Anayasa’nın 116’ıncı maddesi de şöyle, “Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır. Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.”

Buna göre Meclis’in erken seçim kararı alabilmesi için ise üye tam sayısının 5’te 3’ünün evet demesi gerekiyor. Yani 360 kişinin… AK Parti’nin sandalye sayısı: 291… Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’ninki ise 49… Toplam 340 milletvekili demek. 360’ı bulmaları için diğer partilerden ve bağımsızlardan 20 milletvekiline daha ihtiyaçları var.

Önemli bir noktaya anayasa hukukçusu Murat Sevinç, 24 Haziran 2018 Seçimleri öncesinde Diken’deki köşesinde şu sözlerle dikkat çekmişti: “Erdoğan, ilk kez değil, ‘ikinci kez’ seçime girmektedir! Eğer seçimi kazanıp cumhurbaşkanı olursa ve TBMM seçimlerini ‘yenilemeyi’ düşünürse, yeniden aday olamaz.”

Özetle, Meclis’te erken seçim kararı alacak çoğunluğa sahip değiller; Cumhurbaşkanının erken seçim kararı alması durumunda da Erdoğan bir kez daha cumhurbaşkanlığına aday olamıyor. Tabii bir de emekli olan veya emekliliğini en az iki yıllık milletvekilliği süresinde doldurmayı bekleyen vekillerin özlük haklarını kaybetme telaşı var. Onları ikna etmek için ise 24 Haziran 2020’yi beklemeleri gerekiyor. Kısaca erken seçim tartışması şu an için boş bir tartışma.

Son güncelleme: 11:31 19.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı