• Turkhane Logo

AKP’de yüzde 50+1 ve ittifak pişmanlığı yaşanıyor

AKP’nin 23 Haziran İstanbul seçimlerinde büyük yenilgi almasının ardından Cumuhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne yönelik eleştiriler artıyor.

08:57 04 Temmuz 2019 Perşembe
AKP’de yüzde 50+1 ve ittifak pişmanlığı yaşanıyor
AKP’nin 23 Haziran İstanbul seçimlerinde büyük yenilgi almasının ardından Cumuhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne yönelik eleştiriler artıyor.



Muhalefetin “işlemediği” dediği sisteme ilişkin AKP içerisinde de yüksek sesle “rehabilite” edilmeli çağrıları geliyor. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla sistemin aksayan yönlerinin tespit edilmesi amacıyla çalışma grubu oluşturuldu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bir özelliği de cumhurbaşkanı adaylarının seçimi kazanması için ilk turda yüzde 50+1 oranında oy alması gerektiği yönünde. İlk turda bu orana hiçbir adayın sahip olmaması durumunda seçim ikinci tura kalıyor. İlk turda en fazla oy alan iki adayın kaldığı ikinci turda oyların salt çoğunluğunu alan aday sistemin cumhurbaşkanı oluyor.


Ancak Cumhur İttifakı’nın iki ortağı AKP ve MHP’de yüzde 50+1 şartına yönelik görüş ayrılığı yaşanıyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise son grup toplantısında yaptığı konuşmada sisteme yönelik gelen eleştirilere tepki gösterirken, “Yeni sistemle beraber barajın yüzde 50+1’e çıkmasının müstesna bir uzlaşma ve muazzam bir kucaklaşma”yı sağladığını söyledi.

Yerel seçimlerde dört büyük şehri kaybeden AKP’nin ise ilk turda yüzde 50+1 şartına yönelik rahatsızlık yaşadığı belirtiliyor.

Cumhuriyet’in haberine göre AKP’de bu rahatsızlığı yaşayanların sayısının azımsanmayacak düzeyde olduğu ifade ediliyor. 

Bazı AKP’li yöneticiler anayasa değişikliği sırasında AKP’nin, Cumhurbaşkanlığı seçiminde “İlk turda yüzde 40 olsun” dediğini, ancak MHP’nin kabul etmemesi nedeniyle “50+1” kriterinin getirildiğini belirtiyor. İstanbul seçimleri sonrasında partide rahatsızlık büyürken, bazı AKP’lilerin “Yüzde 40 olsaydı parti açısından durum şimdi çok daha farklı olurdu. Parti tek başına daha güçlü olur, ittifaklara mecbur kalınmazdı. Sistem ittifakları da beraberinde getirdiği için partinin karşısında birlikte hareket eden büyük bir muhalefet bloku oluşturuldu” dediği söyleniyor.

Sistemin partiler arasında ittifak yarattığına ilişkin rahatsızlıklarını ifade eden AKP’lilerin “Parti her partinin kendi adayını çıkarmasıyla tek başına Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanabilecekken Cumhurbaşkanlığı için oluşan ittifaklar, genel ve yerel seçimi de içine aldı. Partinin karşısında birlikte hareket eden büyük bir muhalefet bloku yaratıldı. Eğer ittifaklar olmasaydı ve her parti kendi adayıyla çıksaydı, partinin seçimlerdeki kazancı çok daha fazla olabilirdi” görüşünü dile getirdiği ifade ediliyor.

Son güncelleme: 08:57 04.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı