• Turkhane Logo

AKP, tepki çeken projeleri tasarrufla savunuyor

Muhalefetin gündeme getirdiği, Saray'a yakın müteahhitlere verilen ve tepki çeken garantili projeleri savunmaya geçen AKP, bu projelerin trilyonlarca lira tasarruf sağladığını öne sürüyor.

17:57 21 Ağustos 2022 Pazar
AKP, tepki çeken projeleri tasarrufla savunuyor
Muhalefetin gündeme getirdiği, Saray'a yakın müteahhitlere verilen ve tepki çeken garantili projeleri savunmaya geçen AKP, bu projelerin trilyonlarca lira tasarruf sağladığını öne sürüyor.


BOLD MEDYAnın haberine göre;  Muhalefet, Saray’a yakın müteahhitlere verilen garantili ihaleler üzerinden AKP’ye yüklenmeye devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 5’li Çete’ye son 18 yılda 203 milyar 700 milyon dolarlık iş verildiğini öne sürdü. AKP ise garanti verilen projelerin sağladığı tasarrufların maliyetlerinin çok çok üzerinde olduğunu savunuyor.

İSTANBUL HAVALİMANI 1.5 TRİLYON LİRA KATKI SAĞLADI


En çok tepki çeken projelerin yer aldığı bakanlık Ulaştırma. Bakanlık 20 yılda projelere 1 trilyon 670 milyar lira harcadı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu son dönemde yaptığı açıklamalarla projelerin sağladığı tasarrufları sıralıyor. Bakan Karaismailoğlu, sadece İstanbul Havalimanı’nın açıldığı 29 Ekim 2019’dan bu yana ekonomiye 80,7 milyar euroluk (1.5 trilyon lira) katkı yaptığını öne sürüyor.

ZAMANDAN DA YAKITTAN DA TASARRUF SAĞLANDI

Konuyla ilgili yaptığı paylaşımda “Toplam alınacak kira, 26 milyar euro. Açıldığından bu yana ekonomiye katkısı, 80,7 milyar euro. Sıfır harcama ile toplam 117 milyar euro Türkiye’ye kazanç” diyen Karaismailoğlu’nun iddiasına göre İstanbul Havalimanı, milli gelire 23,75 milyar euro, üretime 51,3 milyar euro, ihracata 4,2 milyar euro, vergiye 1,23 milyar euro katkıda bulundu. İstanbul Havalimanı ile zamandan 84,3 milyon euro, akaryakıttan 56,5 milyon euro, çevreden 7,8 milyon euro ve diğer kalemlerden 97,8 milyon euro olmak üzere toplamda 246,4 milyon euro tasarruf edildi.

OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ’NÜN YILLIK TASARRUFU 6.6 MİLYAR LİRA

Bakanlığın yaptırdığı garantili projelerin başında gelen Osmangazi Köprüsü ile ilgili de Karaismailoğlu, “Osmangazi Köprüsü’nden geçen araç sayı 55,5 milyona ulaştı. Köprüyle zamandan yakıttan da tasarruf sağladık. Osmangazi Köprüsü’nün hizmete açılmasıyla, zamandan yıllık 4 milyar 670 milyon lira, akaryakıt tüketiminden yıllık 1 milyar 933 milyon lira olmak üzere yıllık 6 milyar 603 milyon lira tasarruf sağladık. Ayrıca, yıllık 402 bin ton da karbon salınımını azalttık” iddiasında bulundu.

NİSSİBİ KÖPRÜSÜ 84.3 MİLYON LİRA TASARRUF SAĞLADI

Karaismailoğlu, Doğu Anadolu Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni birbirine kesintisiz bağlayan Nissibi Köprüsü’nin sağladığı tasarruflarla ilgili de açıklama yaptı. Köprüden geçen araç sayısının toplam 4 milyon 78 bine ulaştığını belirten Karaismailoğlu, “Feribotla ulaşım süresine göre seyahat süresinde yaklaşık 1,5 saatlik kısalma oldu. Ayrıca Diyarbakır’ın batı, Adıyaman’ın doğu illerine olan uzaklığı 40 kilometre kısaldı. Açıldığı günden bu yana köprüden 4 milyon 78 bin araç geçti, zamandan 26,3 milyon lira, akaryakıttan 58 milyon lira olmak üzere toplam 84,3 milyon lira tasarruf sağlandı” dedi.

OVİT TÜNELİ TASARRUFU 15.5 MİLYON LİRA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na göre Rize ile Erzurum arasında ulaşım imkanı sağlayan Ovit Tüneli ise yılda 15,5 milyon lira tasarruf sağlıyor. Tünelle mevcut yol 4 kilometre kısalırken, tünelin açılmasıyla zamandan yıllık 10,8 milyon lira, akaryakıt tüketiminden ise yıllık 4,7 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 15,5 milyon lira tasarruf edildiği öne sürüldü.

Son güncelleme: 17:57 21.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı