• Turkhane Logo

AKP sözcüsü Çelik: Türkiye’nin tek bir mülteci daha alacak durumu yok

AKP sözcüsü Ömer Çelik, sığınmacılarla ilgili olarak “Bundan sonra Türkiye’nin bir tek mülteci daha alacak durumu yoktur. Herkes Afgan göçünü önlemek için elini taşın altına koymalı” dedi.

19:28 02 Eylül 2021 Perşembe
AKP sözcüsü Çelik: Türkiye’nin tek bir mülteci daha alacak durumu yok
AKP sözcüsü Ömer Çelik, sığınmacılarla ilgili olarak “Bundan sonra Türkiye’nin bir tek mülteci daha alacak durumu yoktur. Herkes Afgan göçünü önlemek için elini taşın altına koymalı” dedi.


AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantının ardından AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu.

Çelik, Türkiyeye gelen Afgan göçmenlerle ilgili şunları söyledi:


Bundan sonrasında Türkiyenin bir tane daha mülteci alacak kapasitesi yoktur. Türkiye üzerine sorumluluk yüklenecek ülke değildir. Özellikle Afganistan üzerinden oluşacak mülteci akınına karşı bu uyarıları yapıyoruz. Herkes Afgan göçünü önlemek için elini taşın altına koymalı.

Ömer Çelik, MHP lideri Devlet Bahçelinin seçim barajı açıklaması için ise Yüzde 7 seçim barajı netleşmiştir. Cumhur İttifakının yaklaşımı budur dedi.

Çelik, özetle şunları söyledi:

MÜLTECİLERE SAHİP ÇIKMA GÖREVİNİ TEK BAŞINA TÜRKİYE ÜSTLENİYOR

Kuşkusuz Türkiye tüm dünyanın gözü önünde insanların katledilmesine göz yumacak bir ülke değildir. Başka ülkeler mültecilerin botlarını şişleyerek, üzerine bomba atarak onları ölüm bölgelerine geri göndermeye çalışıyor. Biz böyle bir devlet değiliz. Bunun yanı sıra tüm dünyanın şunu bilmesi gerekiyor; dünyanın gözü önünde vicdani ve fiili mültecilere sahip çıkma görevini tek başına Türkiye üstleniyor. Bundan sonrasında Türkiyenin bir tane daha mülteci alacak kapasitesi yoktur. Birileri Afganistanda yeni krizler ortaya çıkar ve göç dalgası olursa Türkiyeyi bir tampon bölge, göçmen kampı gibi düşünüyorlarsa hayatlarının en büyük yanılgısını yaşıyorlar. Biz bunu çok çeşitli defalar muhataplarımıza ifade etmişizdir.

EN BÜYÜK HATALARINI YAPARLAR

Hemen geri göndermenin ne manaya geldiğini geçen MYKda anlatmıştım. Dolayısıyla herkesin biraz geçmişine bakıp biraz dikkatli konuşmasında fayda vardır. Türkiye kimseyi ölüme terk edecek bir ülke değildir. Aynı zamanda kimsenin almadığı sorumluluğu almak üzere, üzerine yükleyeceği bir ülke değildir. Bunu herkesin bilmesi lazım. Biz orada güvenli bölgelere zaten gönderiyoruz. Türkiye en geniş kapsamlı iade merkezlerine sahip ülkelerin başında geliyor. Dönmek isteyenlere bu kolaylıkları da sağlıyoruz. Buradaki meseleye kapsamlı bir yaklaşımla bakmak gerekir. İşin hem insani, hem siyasi boyutunu düşünerek, Türkiyenin nüfus güvenliği önceliklidir. Özellikle Afganistan üzerinden oluşacak mülteci krizi nedeniyle bu uyarıları yapıyoruz. Geçmişte nasıl Suriyede mesela Herkes elini taşın altına koysun önerisinde bulunmuştuk. Ama buna yanaşmayanlar, o insanlar ölümle karşı karşıya kalınca göç dalgasının ortaya çıktığını gördü. Afganistandaki kaos devam ederse göç dalgası büyüyecektir. Gelişmiş ülkeler, sınır ülkeleri sorumluluk alır diyorsa hayatlarının en büyük hatalarını yaparlar.

GEÇİŞ DÖNEMİNİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Geçiş dönemini yakından takip ediyoruz. Taliban yakın zamanda bir hükümet açıklayacağını söyledi. Fiili güç olan Talibanla da temaslarımızı sürdürüyoruz. Kadın hakları konusunda, temel hak ve hürriyetler konusunda tüm kaygıların ortadan kalkmasını arzu ederiz. Bizim basınımızda da tartışılıyor, dışarıda da tartışılıyor. Taliban tarafından Türkiyenin işletip işletmeyeceği konusunda bir teklifle bulunuldu. Bu tabi inceleniyor. Bu değerlendirme yapılacaktır.

EN ÖNEMLİSİ İNTERNET MEDYASININ İHTİYAÇ DUYDUĞU DÜZENLEME

Bu konu sürekli olarak bizim gündemimize gelen bir konudur. Hem yalan haberlerin çok kolay yayıldığı bir zemin burası. Burayla ilgili olarak bir düzenleme ihtiyacı söz konusudur. Bununla ilgili olarak bir iki toplantı yapıldı ama bu toplantılarda henüz sonuca varılmıştır diyemeyiz. En önemli konu, vatandaşımızı ve demokrasimizi yalan habere karşı korunaklı hale getirmek. Bir de şunu unutmamak gerekir, hem yabancı devletlerin, terör örgütlerinin sosyal medyayı çok yoğun bir şekilde kullandığını görüyoruz. Aşırılıkçı gruplar kullanabiliyor. Burada terör örgütleri bunu çok yoğun bir şekilde kullanabiliyorlar. En önemlisi internet medyasının ihtiyaç duyduğu düzenlemeyi hazırlamak. Bütün bu perspektifler değerlendirilerek, henüz bir tartışma aşamasında, bu bir ihtiyaçtır. Sosyal medyaların çoğu devletleri aşan güce ulaşmıştır. Bazı siyasilerin mesajlarını öne çekebiliyorlar. Bu çağın önemli sorunlarından bir tanesi...

YÜZDE 7 SEÇİM BARAJI NETLEŞMİŞTİR

Cumhur İttifakının yaklaşımı budur. Benimsediğiniz ve benimsemediğiniz bir sürü başlığı tartışırsınız, bu doğasında vardır. Yüzde 7 seçim barajı netleşmiştir, Cumhur İttifakının yaklaşımı budur. Dar veya daraltılmış bölgeyle ilgili verilmiş bir karar yoktur, birer taslak çalışması olarak görmek lazım. Cumhur İttifakı’nın dar veya daraltılmış bölgeden birisine karar vereceği yönünde bilgi doğru değil. Çalışma olgunlaşana kadar bu şekildeki hiçbir haberi teyit etmiyoruz.
 

Son güncelleme: 19:28 02.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı