• Turkhane Logo

AKP Sözcüsü Çelik: Bir tane daha mülteci alacak kapasitemiz yok

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Türkiye’nin bir tane daha mülteci alacak, bu yükü kaldıracak kapasitesi yoktur” dedi.

19:44 23 Ağustos 2021 Pazartesi
AKP Sözcüsü Çelik: Bir tane daha mülteci alacak kapasitemiz yok
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Türkiye’nin bir tane daha mülteci alacak, bu yükü kaldıracak kapasitesi yoktur” dedi.


Radikal İslamcı örgüt Taliban, Afganistan’da savaşın bittiği duyurup başkent Kabil’e bayrağını dikti. ABD ve NATO güçlerinin çekilmeye başlamasıyla birlikte ülkeden çıkmaya çalışan Afgan sığınmacıların sayısı da arttı.

Türkiye’ye gelen sığınmacılar hakkında tartışma da, bir süredir devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde sığınmacıları ülkelerine göndereceği belirtiyor. AKPli Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise bu fikre karşı.


Geçtiğimiz haftalarda ortak televizyon yayınında konuşan cumhurbaşkanı, “Sosyal medyada birilerinin abarttığı şekilde sınırlarımızdan düzensiz göç akını söz konusu değil” derken dört gün sonra “Türkiye olarak İran üzerinden gerçekleşen Afgan göçmen dalgasıyla karşı karşıyayız” ifadesini kullanmıştı.

Bugün konuşan AKP sözcüsünün açıklamalarından öne çıkan satırbaşları şöyle:

*Afganistandaki durumu yakından takip ediyoruz. Şu anda dünyanın gündeminde. Taliban ülkenin fiilen tek hakimi haline geldi. Cumhurbaşkanımız çok yönlü bir diplomasi yürütüyor. Verdiği temel mesaj Afganistanda kapsayıcı bir modelin ortaya çıkmasıdır. İnsan haklarına, kadın haklarına riayet gibi konuların yakın takibimizde olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Afgan halkı yalnız bırakılmamalıdır. Afganistan tekrar kendi haline bırakılırsa bugün gidenler 5 yıl sonra tekrar dönmek zorunda kalacak.

*Türkiyenin karşı karşıya kaldığı göç dalgası ile tartışmalar var. Sığınmacı düşmanlığı diye nitelendirilebilecek bir yaklaşım ortaya konulmamalı. Muhalefetin sırf iktidarı eleştirmek adına Avrupanın aşırı sağcılarının kullandığı ifadeleri görüyoruz. Kim ırkçı bir dil kullanırsa kendi toplumuna büyük zarar verir. Rahatsızlığınızı ifade edin ama dengeyi iyi gözetmek gerekiyor.

TÜRKİYE TOPLAMA KAMPI DEĞİLDİR

*Türkiyenin bir tane daha fazla mülteci alacak bu yükü kaldıracak kapasitesi yoktur. Türkiye toplama kampı değildir, burası yol geçen hanı da değildir. Türkiyeye sormadan yapılan açıklamaların hepsi yok hükmündedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırlarına hakimdir.

Son güncelleme: 19:44 23.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı