• Turkhane Logo

AKP, Libya tezkeresi için tatilde olan TBMM'yi toplanmaya çağırabilir

Libya’ya asker gönderme tezkeresinin görüşmeleri için Meclis’in çalışmalarına başlayacağı tarih olan 7 Ocak’ın beklenmeyebileceği öğrenildi.

10:23 28 Aralık 2019 Cumartesi
AKP, Libya tezkeresi için tatilde olan TBMM'yi toplanmaya çağırabilir
Libya’ya asker gönderme tezkeresinin görüşmeleri için Meclis’in çalışmalarına başlayacağı tarih olan 7 Ocak’ın beklenmeyebileceği öğrenildi.



Libyaya asker gönderme tezkeresinin 30 Aralık 2019 Pazartesi günü Meclise gelmesinin muhtemel olduğu, görüşmelerini yapmak üzere de Genel Kurulun 2 Ocak 2020 Perşembe günü saat 14.00’de toplanma ihtimalinin bulunduğu öğrenildi. AKP yönetiminin bu kapsamda tüm milletvekillerinden programlarını buna göre yapmalarını istediği kaydedildi.

Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakatı Hükümeti arasında 27 Kasım’da İstanbul’da ‘Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası’ ve ‘Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’ imzalandı. İki mutabakat muhtırasının da TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe girmesi ile birlikte AKP hükümeti Libya’ya asker göndermeyi de gündemine aldı. 


AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 26 Aralık’ta partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında, “Meclis açılır açılmaz ilk iş asker gönderme tezkeresini Meclisimize sunacağız” dedi. Erdoğan, TBMM’nin 8 Ocak Salı gününe kadar çalışmalarına ara vermesi nedeniyle de tezkereyi 8 ya da 9 Ocakta TBMMden geçireceklerini ve davete icabet edeceklerini söylemişti. İletişim Başkanı Fahrettin Altun da dün Twitter hesabından İngilizce yaptığı paylaşımda  Libya Hükümeti Türkiyenin askeri desteğini talep etti ifadelerini kullandı.

TEZKERENİN 2 OCAKTA GÖRÜŞÜLMESİ İÇİN TASLAK PROGRAM HAZIRLANDI

Ancak Ankaranın TBMM’de Libya’ya asker gönderme kararının bir an önce alınmasını istediği öğrenildi. 
Sputnikten Yurdagül Şimşekin haberine göre bu nedenle de asker gönderme tezkeresinin 7 Ocak’tan önce Meclis’in gündemine geleceği belirtiliyor. Edinilen bilgiye göre AKP Grup Yönetimi de tezkere görüşmeleri için bir taslak program hazırlayarak milletvekillerini bilgilendirdi. 

AKP yönetimi, Libya ile yürütülen müzakereler çerçevesinde gündemdeki Libya tezkeresinin 30 Aralık 2019 Pazartesi günü Meclise gelmesinin muhtemel olduğunu, görüşmelerini yapmak üzere Genel Kurulun 2 Ocak 2020 Perşembe günü saat 14.00’de toplanması ihtimalinin söz konusu olabileceğini vurgulayarak tüm milletvekillerinden programlarını buna göre yapmalarını istediği öğrenildi.

NİHAİ BİLGİLENDİRME PAZARTESİ

Programın kesinleşmesi halinde nihai bilgilendirmenin pazartesi günü yapılacağını da vurgulayan AKP yönetimi, milletvekillerinden belirlenecek günde Genel Kurul’da bulunmalarını istediği kaydedildi. 

ÇALIŞMALARINA ARA VEREN TBMM TOPLANTIYA ÇAĞRILACAK

TBMM, 2020 yılı bütçesi, Libya ile yapılan güvenlik ve askeri işbirliği anlaşması ile torba teklif görüşmelerinin tamamlanmasının ardından 21 Aralık Cumartesi günü çalışmalarına 7 Ocak Salı gününe kadar ara vermişti. Tezkerenin 7 Ocak’tan önce görüşülmesi için de İç Tüzük uyarınca Cumhurbaşkanı veya TBMM Başkanı tarafından TBMM’nin toplantıya çağrılacağı belirtiliyor. 

Son güncelleme: 10:23 28.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı