• Turkhane Logo

AKP kulisi: Kürtler harekât nedeniyle CHP’ye verdiği desteği gözden geçirecek

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik gerçekleştirdiği askerî harekâtın ardından önce ABD daha sonra Rusya ile yapılan anlaşmalar sonucunda Suriye’de sıcak gelişmeler yaşanırken, iç siyasette de AKP operasyona ilişkin oy hesapları yapıyor.

10:42 04 Kasım 2019 Pazartesi
AKP kulisi: Kürtler harekât nedeniyle CHP’ye verdiği desteği gözden geçirecek
Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik gerçekleştirdiği askerî harekâtın ardından önce ABD daha sonra Rusya ile yapılan anlaşmalar sonucunda Suriye’de sıcak gelişmeler yaşanırken, iç siyasette de AKP operasyona ilişkin oy hesapları yapıyor.



Yaptığı kamuoyu araştırmalarında harekâta ilişkin desteğin yüzde 86 olduğunu belirleyen AKP, bu oranların kendi oylarına ne kadar yansıyacağına yönelik hesaplamalar yapıyor.

AKP anketinden tabelasını 2019 bitmeden asmaya hazırlanan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eski bakan Ali Babacan’ın kuracağı yeni partilerin ne kadar oy alacağına ilişkin sonuçlar da yer aldı. Her ne kadar AKP, harekât nedeniyle yeni partilerin kuruluşunun erteleneceğini düşünse de Babacan ve Davutoğlu’ya yakın isimler programda bir değişiklik olmadığını ifade ediyor.


AKPnin anketinden Babacanın partisine oy vereceklerin oranı yüzde 0,7, Davutoğluna oy vereceklerin oranı ise yüzde 0,3 olarak ölçüldü. Kulislerde Davutoğlunun AKP tabanından, Babacanın ise AKPnin yanı sıra daha geniş bir siyasi yelpazeden destek göreceği değerlendirmesi yapılıyor.

Bu nedenle AKP’de yeni partilere yönelik bir dizi önlem planlanıyor.

Bunların ilk adımı da geçen hafta AKPnin kuruluşundan bu yana partide görev almış il başkanları, ertesi gün de belediye başkanları toplantısı ile atıldığı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her iki toplantıda da “yeniden kucaklaşma” mesajı verdiğine dikkat çekilirken, Hiç kimseyi dışlamadan kırmadan dökmeden hatta varsa kırık kalpleri tamir ederek irtibatımızı güçlendireceğiz şeklinde konuşmasına dikkat çekiliyor.

Bu kapsamda eski teşkilat yöneticilerinin partide yeniden görev almalarını sağlayacak seçenekler üzerinde duruluyor.

Ancak kulislerde Erdoğanın muhaliflerine dönük baskıyı artırabileceği de ifade ediliyor.Davutoğlunun kurucuları arasında olduğu Şehir Üniversitesine tedbir konulması ve yine Davutoğlunun İstanbul il binası olarak kullanılmak üzere kiraladığı ofisin  izinsiz tadilat ve mimari tasarım yapıldığı gerekçesiyle mühürlenmesi bunlara örnek gösteriliyor.

Yeni kurulacak partilerin il, ilçe teşkilatları için kiralayacak ya da satın alacak bina ya da kongre salonu bulmakta bile zorlanabileceğine dikkat çekiliyor.

Partide Mustafa Yeneroğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebi üzerine istifa etmesinin ardından yeni istifaların olup olmayacağı yönünde tartışmalar yaşanıyor. Siyasi kulislerde, yeni partilerin tabelalarını asmasının ardından, gerek gruptan, gerekse teşkilatlardan koplamalar yaşanacağı yorumları yapılıyor.

AKP’de CHPnin çektiği muhalefet bloğunun ise Suriye harekâtı nedeniyle çatladığı yorumları yapılıyor.

Bu kapsamda HDP ile CHP ilişkisi gösteren AKP, cezaevinde bulunan eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaşın, Günü geldiğinde kimse bağrına taş falan basmayacaktır, o bir kere olur açıklamasını ise bunun işareti olarak değerlendiriyor.

AKPde, ilerleyen süreçte Kürtlerin CHPye destek tavrını gözden geçireceği yorumu yapılıyor.

Son güncelleme: 10:42 04.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı