• Turkhane Logo

AKP kaynıyor, Erdoğan'dan erken kongre hamlesi

31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde Cumhur İttifakı ortağı MHP ile Türkiye'nin en büyük kentleri olan, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Antalya'yı kaybeden AKP içinde başlayan tartışmalar giderek büyüyor.

10:01 27 Temmuz 2019 Cumartesi
AKP kaynıyor, Erdoğan'dan erken kongre hamlesi
31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde Cumhur İttifakı ortağı MHP ile Türkiye'nin en büyük kentleri olan, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Antalya'yı kaybeden AKP içinde başlayan tartışmalar giderek büyüyor.



Yerel seçim yenilgisi sonrası bir yandan Ali Babacan, diğer yadan Ahmet Davutoğlu liderliğinde yeni iki partinin kurulmasının gündemde olduğu bu günlerde, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğandan karşı hamle geldi. 

Partide değişim yönünde baskıya maruz kalan Erdoğan, olağan kongre sürecini bir yıl öne çekti. Erdoğan’ın bu hamleyle “küskünlükleri en aza indirme, olası bir erken seçim öncesi teşkilatları hazır tutma, sonbahardan itibaren hızlanacak yeni parti hazırlıklarına karşı teşkilattan kaymaları önlemeyi” amaçladığı belirtiliyor.


Cumhuriyetten Emine Kaplanın haberine göre, kabinede ve parti yönetiminde nasıl ve ne zaman bir değişim yapacağı merakla beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşkilatlardaki değişim için düğmeye bastı.

Erdoğan, dün il başkanları toplantısında 7. Olağan Büyük Kongre sürecini sonbaharda başlatacaklarını açıkladı, Önce delege seçmen listelerini oluşturacak, ardından da belde, ilçe ve il kongreleriyle yola devam edeceğiz. Büyük kongre sürecimizin şimdiden partimize ve ülkemize hayırlı olmasını özellikle diliyorum” dedi.

Erdoğan’ın bu açıklaması, AKP’nin bugüne kadar olağan kongrelerle ilgili yaptığı çalışma ve karar süreçlerinden farklılık taşıyor. Siyasi Partiler Yasası’na göre, partilerin en az iki yıl, en fazla da üç yılda bir olağan kongre yapması gerekiyor.

AKP, kurulduğu 2001 yılından beri yaptığı altı olağan kongreyi üç yılda bir yaptı. 6. Olağan Kongresisini 18 Ağustos 2018’de yapan AKP’nin, 7. Olağan Kongresini de Ağustos 2021 yılında yapması bekleniyordu.

Yine bugüne kadarki süreçlerde olağan kongre tarihinden 1 yıl önce belde, ilçe ve il kongre süreçleri başlatılıyordu. Erdoğan’ın, sonbaharda süreci başlatacaklarını açıklaması, olağan kongre sürecinin 1 yıl öne çekilmesi anlamına geliyor. Erdoğan, olağan kongre için Ağustos 2021 tarihini beklese de belde, ilçe ve il teşkilatlarını bir yıl erken yenilemiş olacak.

Erdoğan’ın bu hamlesinin birden fazla stratejiyi içinde barındırdığı belirtiliyor. İlk olarak 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde başarısız olan il ve ilçe teşkilatları, kongreler yoluyla değiştirilmiş olacak.

Böylece parti tabanında, teşkilatlardan duyulan rahatsızlık nedeniyle genel merkeze yönelen baskının ortadan kaldırılmasının amaçlandığı, görevden alma şeklinde yapılacak değişim nedeniyle oluşabilecek küskünlüklerin de önüne geçilmesinin hedeflendiği kaydediliyor. Bu hamlenin bir başka amacının ise sonbahardan itibaren hızlanacak yeni parti hazırlıklarına karşı parti tabanını bir arada tutma, yeni partilere kayışı en aza indirme olduğuna dikkat çekiliyor.

Bazı teşkilatlarda tıkanmalar oluşmuşsa bununla yüzleşmekten kaçınmayacaklarını anlatan Erdoğan, önümüzdeki dönemde teşkilatların kadrolarını güçlendirmenin yanında geleneksel siyaset usullerine yeni yöntemler de ekleyeceklerini, gerekirse yeni birimler ihdas ederek teşkilatları siyaset yapım sürecinde daha aktif hale getireceklerini söyledi. Erdoğan, önümüzdeki haftalarda 31 Mart seçimlerinde en yüksek oyları aldıkları şehirlere Rize ve Konya’dan başlayarak teşekkür ziyaretleri gerçekleştireceğini söyledi.

Son güncelleme: 10:01 27.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı