• Turkhane Logo

​AKP, İstanbul'da seçimin iptalini istedi, İl Seçim Kurulu reddetti

İstanbul'daki seçimlerin üzerinden süren geçersiz oy tartışması seçimin iptali talebine kadar uzandı.

14:01 05 Nisan 2019 Cuma
​AKP, İstanbul'da seçimin iptalini istedi, İl Seçim Kurulu reddetti
İstanbul'daki seçimlerin üzerinden süren geçersiz oy tartışması seçimin iptali talebine kadar uzandı.





AKP Büyükçekmece İlçe Başkanlığı, Büyükçekmecede usulsüz seçmen kaydı yapıldığını iddia ederek İstanbul seçimlerinin iptali için İl Seçim Kuruluna başvurdu. Demirören Haber Ajansının aktardığına göre, dilekçeyi değerlendiren İstanbul İl Seçim Kurulu talebi reddetti.


CHPli Karabat, başvuruyla ilgili kesinleşmiş listeler üzerinden yapılan başvuru kabul edilemez açıklaması yaptı.

Habertürkün haberine göre, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığının 2019/2708 numaralı soruşturma evrakındaki gerekçelere ve mülkiye başmüfettişlerinin incelemelerine dayanarak başvuru yapıldı. Başvuru dilekçesinde usulsüz seçmen kayıtlarının seçim sonuçlarını etkileyecek derecede olduğu öne sürülüyordu. 

AKP seçim işlerinden sorumlu Rohat Hasbayram, Euronews Türkçeye başvuruyla ilgili yaptığı açıklamada, seçiminin iptali yönündeki başvurunun üç gün önce yapıldığını ancak İl Seçim Kurulunun henüz bu talebe cevap vermediğini söylemişti.

Hasbayram bu konuda ayrıca seçim sürecinde de savcılığı şikayette bulunduğunu, konuyla ilgili soruşturmanın sürdüğünü ifade etmişti.

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, AKP’nin seçimin iptali için İl Seçim Kurulu’na başvurmasına dair T24’e yaptığı değerlendirmede, “Oyları yeterince çalamadılar şimdi seçimi çalmaya çalışıyorlar” dedi.

Seçim öncesinde CHP’nin usülsüz seçmen kayıtlarına dair yaptığı itirazların dikkate alınmadığını hatırlatan Tezcan, “Usülsüzlük yapıldıysa kendileri yapmıştır. Usülsüz seçmen kaydına dair bugüne kadar bizim şikayetlerimiz itirazlarımızı dikkate almayan, varsa gidin şikayet eden kendileriydi. Devlet ellerinde, bir usülsüzlük varsa kendilerinindir” ifadesini kullandı.

“Fark 18 bin, usülsüz seçmen varsa da bu sonucu etkilemez” yorumunda bulunan Tezcan, Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının verilmesi taleplerine dair de şunları söylüyor:

“Normalde iki gün içinde itiraza dair karar verilmesi lazım. Ama ne zaman verirler bilmiyoruz. Ankara’da Mansur Yavaş’ın itiraz süreci devam ederken vermişlerdi Melih Gökçek’e. Şimdi de vermemek için ellerinden geleni yapıyorlar.”

31 Martta yapılan yerel seçimde Büyükçekmecede CHPnin adayı Hakan Akgün yüzde 50 bin 34 oy alarak kazanmıştı. AKPli rakibi Mevlüt Uysal ise yüzde 47 bin 45 oy almıştı.

Son güncelleme: 14:01 05.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı