• Turkhane Logo

'AKP ile CHP, yüzde 50+1'i ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini revize etmeyi görüşüyor'

AKP ile CHP'nin, yönetim şeklinin revizyonu için heyetler düzeyinde bir araya geldiği belirtildi.

00:04 17 Kasım 2019 Pazar
'AKP ile CHP, yüzde 50+1'i ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini revize etmeyi görüşüyor'
AKP ile CHP'nin, yönetim şeklinin revizyonu için heyetler düzeyinde bir araya geldiği belirtildi.



Euronewsda yer alan kulis habere göre, iki siyasi parti Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde revizyon yapılması konusunu heyetler arası görüşmelerde ele alıyor

AKP içinde de sisteme yönelik eleştiriler nedeniyle, sistemin revizyonu hususunun geniş bir tabanda karşılık bulduğu değerlendirmelerine yol açarken, Anayasa Mahkemesi eski raportörü ve anayasa hukuku uzmanı Osman Can, görüşmelerle ilgili anayasa değişikliğinin gerekliliğine işaret etti.


Can, AKP-MHP koalisyonunun sayısının bu değişim için yeterli olmayacağını hatırlattı. 

Revizyon tartışmalarının zamanlamasına işaret eden Can, Bu tartışma, yerel seçim yenilgisinden sonra ortaya çıktı. Bu da revizyonun oy kaygısına hizmet edeceği, AK Parti- MHP içinde hoşnut olmayanların memnuniyetiyle ilgili olabileceği kuşkusunu uyandırıyor. Nitekim Saray ile meclis arasında koordinatör söylemi ile kanun taslaklarının hazırlanmasında vekillere danışma önerileri AK Parti milletvekillerinin rahatsızlıklarını karşılamaya yönelik bir adım olabilir ancak yorumunu yaptı.

İktidar grubunun içinde bulunduğu durumu meşruiyet krizi ile açıklayan Can, milletvekillerinin yasama sürecinin dışında tutulması ve bu konudaki tepkilere karşı atılan adımlarla ilgili, Bakan yardımcılarının etkinleştirilmesi önerisi de buna benzer. İktidar grubunun içinde bulunduğu meşruiyet krizi karşısında anlık ve panik halinde çabalar gibi görünüyor benzetmesi yaptı.

Can, revizyon iddialarına ihtiyatlı yaklaştı ve ekledi:

Demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları yönünden derin hasar bırakan bir anayasa değişikliğini, şeffaf olmayan, hatta milletvekillerinden bile gizli bir şekilde tasarlayan iradenin, geri adım atmasını beklemek de çok gerçekçi değil.

Yine iki parti arasında görüşüldüğü iddia edilen bir diğer konu ise, cumhurbaşkanının ilk turda seçilmesini sağlamak üzere yüzde 50+1 oy oranı şartının kaldırılması ve seçimlerin iki tur yerine tek turda sonuçlandırılması.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi Prof. İbrahim Ö. Kaboğlu, Anayasa değişikliğinin bir yıllık uygulamasında tanık olunan aksaklıklar ve sorunlar nedeniyle sürdürülebilirliğinin sorgulanmaya başlanmış olması olumlu dedi ve ekledi:

Saray, sadece TBMM’yi güdümü altına almadı; aynı zamanda adeta bir “paralel yasama” gibi kural koydu. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, genel olarak yasal düzenleme alanına taştığı için Anayasa’ya aykırı.

Son güncelleme: 00:04 17.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı