• Turkhane Logo

Adalet Bakanı Gül: Seçim Kanunu yeniden ele alınmalı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, gazeteci Barış Pehlivan'ın darp edilmesini savcılık raporunu dayanak göstererek kabul etmezken, milletvekillerinin tutuklanmasıyla ilgili CHP'yi suçladı.

08:57 09 Haziran 2020 Salı
Adalet Bakanı Gül: Seçim Kanunu yeniden ele alınmalı
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, gazeteci Barış Pehlivan'ın darp edilmesini savcılık raporunu dayanak göstererek kabul etmezken, milletvekillerinin tutuklanmasıyla ilgili CHP'yi suçladı.



Gül, Seçim Kanunu değişikliğini de savunarak, Yeni bir kanun hazırlanmasının faydalı, gerekli olduğunu düşünüyorum dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bütün olarak seçim kanununun ele alınıp yeni bir kanun hazırlanmasının faydalı ve gerekli olduğunu savundu.


Bakan Gül, gazeteci Cüneyt Özdemir’in Youtube yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gazeteciler İsmail Dükel ve Müyesser Yıldız’ın gözaltına alınmasıyla ilgili Gül, ‘sürecin soruşturma çerçevesinde gerçekleştiğini’ ifade etti. Soruşturmanın gizli olduğunu söyleyen Gül, dosyanın kapsamını ve bu konudaki takdiri değerlendirme imkânının bulunmadığını belirtti.

GÜL, PEHLİVAN’A YAPILAN KÖTÜ MUAMELEDE SAVCI RAPORUNU ESAS ALDI 

Özdemir’in “Bu operasyonların, muhalif gazetecilere yönelik mıntıka temizliği olduğu görüşüne katılıyor musunuz?” sorusunu Gül şöyle yanıtladı:

“Yeni bir soruşturma var ve soruşturmanın ne olduğunu bilmiyoruz. Türk milleti adına görev yapan bir yargı var. Dosyanın gizli olması, bizim dosyanın tarafı olmamamız nedeniyle böyle bir yoruma katılmamız mümkün değil. Türkiye’de AK Parti ile birlikte özgürlük ortamı, bu konuda mevzuatta ve uluslararası sözleşmelerde önemli mesafeler katettik. Uygulamalarda eksikliklerin giderilmesine yönelik çabalarımız, hassasiyetlerimiz, ileri demokrasi anlamındaki tutumumuz ortada. Bizim polisimiz sırtında vatandaşı taşıyan bir polis.”

Gül, yanlışlar olduğunda yargı mensuplarının hukuk çerçevesinde haksızlığa izin vermeyeceğini, buna inancının tam olduğunu vurguladı.

OdaTV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan’ın tutuklanması sırasında darp edilmesinin anımsatılması üzerine Gül, bu konuda inceleme yapan savcılığın soruşturma sonrasında darp olmadığına karar verdiğini söyledi.

Abdulhamit Gül, Teftiş Kurulu’nun da iddiaların duyulmasının ardından inceleme başlattığını, bu konuda gerekli hassasiyeti gösterdiklerini dile getirdi.

AKP’nin ‘işkenceye, kötü muameleye sıfır tolerans’ anlayışıyla önemli devrimler yaptığını belirten Gül, işkence ve kötü muameleye izin verilmeyeceğine vurgu yaptı.

“CHP’NİN OYU OLMASA DOKUNULMAZLIK KALDIRILMAZDI” 

CHP’li Enis Berberoğlu ile HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın milletvekilliklerinin düşürülmesiyle ilgili soru üzerine Gül, bu konuda kesinleşmiş mahkeme kararlarının bulunduğunu hatırlatarak, “Anayasaya göre, kesinleşmiş mahkumiyet kararı Genel Kurul’un bilgisine sunulduktan sonra sonuç budur” diye konuştu.Adalet Bakanı Gül, şöyle devam etti:

“2016 yılında Sayın Kılıçdaroğlu, ‘Getirin tüm dokunulmazlıkları kaldıralım’ dedi. Bugün Sayın Berberoğlu ile ilgili bir eleştirisi söz konusu olacaksa ana muhalefetin önce dönüp kendisine bakması lazım. Bu dokunulmazlık yollarının açılması, kaldırılmasıyla ilgili süreç CHP’nin oyları olmasaydı yaşanmazdı. CHP’nin desteği olmasaydı bu kanun, anayasa düzenlemesi geçmeyecekti. Sürecin bu hale evrilmesinin temelinde CHP’nin bu konuda vermiş olduğu destek ve oylar da vardır.”

Milletvekillerinin, belediye başkanlarının seçimine ilişkin yasalarda eksiklik olup olmadığının sorulması üzerine Gül, “Bir bütün olarak Seçim Kanunu’nun ele alınıp yeni bir kanun hazırlanmasının faydalı, gerekli olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“65 HDP’li belediye başkanının 51’inin görevden alınıp kayyum atanmasını Adalet Bakanı olarak nasıl değerlendiriyorsunuz, adil buluyor musunuz?” sorusu üzerine Gül, süreçlerin kanunlara ve kurallara göre yapıldığını söyledi.

Son güncelleme: 08:57 09.06.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı