• Turkhane Logo

Abdullah Gül’den ‘manifesto’ gibi çıkış: Mutlak otorite sürdürülemez!

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, adeta bir manifesto açıkladı, mutlak otoritenin sürdürülemeyeceğini belirtti. “İnsan haklarının, demokrasinin, hukukun üstünlüğünün, diyaloğun, huzurun sağlanması gerekir” dedi.

15:46 29 Haziran 2019 Cumartesi
Abdullah Gül’den ‘manifesto’ gibi çıkış: Mutlak otorite sürdürülemez!
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, adeta bir manifesto açıkladı, mutlak otoritenin sürdürülemeyeceğini belirtti. “İnsan haklarının, demokrasinin, hukukun üstünlüğünün, diyaloğun, huzurun sağlanması gerekir” dedi.



Yeni parti kurma çalışmaları ile gündemde olan Abdullah Gül, katıldığı D-8 toplantısında “manifesto” niteliğinde bir konuşma yaptı. Gül, “Mutlak yönetimlerde mutlak hakim olan mutlak otoritenin sürdürülebilirliği mümkün değildir; mutlak hakimiyet sadece Allah’a mahsustur” ifadelerini kullandı.

DEMOKRASİ VE HUKUK STANDARTLARI YÜKSELTİLMELİ


Kendi içi düzenli ve itibarlı olmayan bir ülkenin kendisine, bölgesine, komşularına ve İslam dünyasına katkısı olamayacağını vurgulayan Gül, “Sağlam bir düzenin yolun huzur, mutluluk ve refahtan geçiyor. Bunun yolu da medeni bir şekilde demokrasi ve hukuk standartlarının yükseltilmesi, insan hakları meselelerinin halledilmesi ile açık-şeffaf rekabet ortamlarının oluşturulmasından geçiyor” diye konuştu.

ADALET, EŞİTLİK, DİYALOG, UZLAŞI

Gül, şunları dile getirdi: “Rahmetli Erbakan Hocamızı rahmetle anıyoruz. Bu teşkilat kurulurken adalet, eşitlik, diyalog, uzlaşı; gibi ulvi prensipler ve evrensel değerler vurgulanmıştır. Mutlak yönetimlerde, mutlak otoritenin sürdürülebilirliği mümkün değildir; mutlak hâkimiyet sadece Allah’a mahsustur. Bugün üzülerek ifade etmek isterim ki bu kadar şey İslam dünyasını bitirmemiş gibi çok daha büyük bir savaş bulutları üzerimizde dolaşmaktadır. İran- Arap savaşları…”

KENDİSİNE FAYDASI OLMAYANIN BÖLGESİNE DE FAYDASI OLMAZ

Gül, ABD ve Avrupa’daki belirli gazeteler, akademisyenler dışında bölgedeki soruna ilişkin ciddi uyarıların yer almadığını söyledi. Gül, “Her şeyin başı, herkesin kendi evinden geçiyor. Kendi evi düzenli olmazsa bir ülkenin, kendi evi itibarlı olmazsa dünya ülkeleri nezdinde o zaman kendisine bir faydası olmadığı gibi, bölgesine, komşularına ve İslam dünyasının meselelerine de bir katkısı olmuyor” diye konuştu.

SİLAH CAYDIRICI AMA YUMUŞAK GÜÇ OLMALI

Gül, şunları söyledi: “Silahlar, tanklar caydırıcılık anlamında önemli ama o ülkenin yumuşak gücü yoksa etkili olmaz. Hepimizin birbirimize yardım etmemiz gerekiyor. Dayanışma içinde olmamız gerekir. Şüphesiz ki hiçbirimiz naif olacak değiliz. Önce kendi ülkelerimizi sağlam yapmamız gerekir. Kendi ülkelerimizin sağlamlığı da muhakkak ki huzur, mutluluk ve ekonomik refahtan geçiyor. Bunun yolu da medeni bir şekilde demokrasi ve hukuk standartlarının yükseltilmesi, insan hakları meselelerinin halledilmesi ile açık-şeffaf rekabet ortamlarının oluşturulmasından geçiyor.”

SP YÖNETİCİLERİ İLE KAPALI TOPLANTI

Abdullah Gül, etkinliğin ardından SP lideri Temel Karamollaoğlu, Genel Başkan Yardımcıları Mesut Doğan, Mustafa Kaya, eski Bakan Ziyaettin Tokar, İstanbul İl Başkanı Sevim ve SP eski lideri Recai Kutan’ın aralarında bulunduğu küçük bir grupla kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Saadet Partisi kaynakları, Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı’nın görüşmeye özellikle çağrıldığını ifade edildi.

Son güncelleme: 15:46 29.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı