• Turkhane Logo

“50+1 tartışmasına Erdoğan’dan yanıt: Anayasa değişikliği gerekiyor

Cumhurbaşkanlığı seçim sisteminin değişmesi yönündeki tartışmalara AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’da katıldı.

08:14 02 Ekim 2019 Çarşamba
“50+1 tartışmasına Erdoğan’dan yanıt: Anayasa değişikliği gerekiyor
Cumhurbaşkanlığı seçim sisteminin değişmesi yönündeki tartışmalara AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’da katıldı.



Bir sonraki seçimde 50+1 oy oranına ulaşamayacağını düşünen Erdoğan, sistemin değişmesi için “Anayasa değişikliği gerekiyor” açıklamasında bulundu.

31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinden sonra hızla oy kaybeden AKP’nin 2023 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 50+1 oy oranına ulaşması zor gözüküyor. Eski Bakan Faruk Çelik’in bir gün önce ortaya attığı “50+1 Türkiye’yi yorar, yüzde 40 oy alan Cumhurbaşkanı seçilsin” teklifine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan üstü kapalı destek geldi.


SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞİKLİĞİ SİNYALİ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu’nda yeni yasama yılının açılış konuşmasının ardından dışarıda bekleyen gazetecilerin sorularını cevapladı. “50+1” tartışmaları ile ilgili olarak Erdoğan, ‘”Onu konuşma yeri burası. Anayasa değişikliği gerektiriyor. Biz sadece iktidar olarak kendimiz ön hazırlık yaparız ve buraya getirebiliriz. Yüzde 50+1’e 1 yıl önce millet onay verdi” dedi.

“İKTİDAR MUHALEFET EL ELE YAPABİLİRİZ”

Meclis kulisinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski bakanlardan Faruk Çelik’in ortaya attığı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ‘Yüzde 50+1′ zorunluluğunun ortadan kaldırılmasına yönelik tartışmalara değindi. Seçim değişikliği ile ilgili bir çalışma yaparak Meclis’e getirmeyi amaçladıklarını söyleyen Erdoğan “Bu durum bir anayasa değişikliği gerektiriyor. Dolayısıyla konuşma yeri Meclis’tir. Ön hazırlığımızı buraya getirebiliriz. Onun için iktidarıyla, muhalefetiyle el ele vererek bunu gerçekleştirebiliriz” şeklinde konuştu.

ESKİ BAKAN FARUK ÇELİK NE DEMİŞTİ?

AKP’nin kurucularından ve önceki hükümetlerde bakanlık yapan Faruk Çelik, cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oranının değiştirilmesi önerisinde bulunmuş ve “İlk turda yüzde 40 ve üzeri oy alan seçilsin. Yüzde 50+1 formulü Türkiye’yi yorar” demişti.

Son güncelleme: 08:14 02.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı