• Turkhane Logo

23 Haziran seçiminde binlerce gözlemci görev alacak

23 Haziran seçiminde binlerce gözlemci görevlendiriliyor. Avrupa Konseyi de seçimler için Türkiye'ye gözlemci gönderiyor.

00:08 18 Haziran 2019 Salı
23 Haziran seçiminde binlerce gözlemci görev alacak
23 Haziran seçiminde binlerce gözlemci görevlendiriliyor. Avrupa Konseyi de seçimler için Türkiye'ye gözlemci gönderiyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK)nun 31 Marttaki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin AKPnin itirazı üzerine yenilenmesine karar vermesi sonrası 23 Haziranda düzenlenecek seçimler için binlerce gözlemci görevlendiriliyor.

Avrupa Konseyinden de gözlemcilerin Ankara ve İstanbula gidip diplomatlar, adaylar ve seçim yetkilileri ile görüşeceği bildirildi. Konsey delegasyonunun kaç kişi olacağı belirtilmedi ancak 31 Mart seçimlerinde 22 gözlemci görev almıştı.

Avrupa Konseyi Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla 1949’da kuruldu. Konseyin 47 üyesi bulunuyor. Türkiye Avrupa Konseyinin kurucu üyeleri arasında sayılıyor.


Oy ve Ötesi gönüllüleri

Seçim günü Oy ve Ötesi inisiyatifi de binlerce gözlemci görevlendirecek. Oy ve Ötesi Başkanı Mustafa Köksalan şimdiye kadar dokuz bin gönüllünün gözlemci olmak için kendilerine başvurduğunu aktardı. Altı bin kişiye gözlemci olabilmeleri için eğitim verildi.

Oy ve Ötesi sandık sonuç tutanaklarını canlı olarak kamuoyu ile paylaşacağını da duyurdu.
  23 Haziranda bir İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ! Seçim yasakları kalkar kalkmaz, teyit ettiğimiz SANDIK SONUÇ TUTANAKLARINI tek tek ve CANLI OLARAK KAMUOYUYLA PAYLAŞIYORUZ! Seçiminin ŞEFFAFLIĞI için ücretsiz T3 TUTANAK GÖNDER uygulamamızı İNDİRİN, İNDİRTİN #KayıtsızKalma #oyumOYUNdeğil — Oy ve Ötesi (@OyveOtesi) 16 Haziran 2019 CHP daha önce bin avukatı görevlendireceğini açıklamıştı. AKPli bir sözcü de seçim kurulunun seçimden iki gün önce kaç gözlemcinin görev alabileceğine dair bir açıklama yapacağını aktardı. 31 Marttaki yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini CHPnin adayı Ekrem İmamoğlu rakibi Binali Yıldırıma 13 bin oy farkla kazanmıştı. Ancak AKP, Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) itiraz etmiş ve YSK bu itirazı haklı bulmuştu. YSK, sandık kurulu başkanlarının kanuna aykırı biçimde belirlendiğini belirterek seçimin yenilenmesine karar vermişti. Deutsche Welle Türkçe

Son güncelleme: 00:08 18.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı