• Turkhane Logo

CHP, istifa edene kadar Yıldırım’ın Meclis Başkanlığını tanımayacak

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, istifa edene kadar Binali Yıldırım’ın Meclis başkanlığını tanımayacaklarını açıkladı. Ağbaba, Yıldırım’ın istifa etmeden aday gösterilmesini “tuzun kokması” olarak nitelendirdi.

12:09 03 Ocak 2019 Perşembe
 CHP, istifa edene kadar Yıldırım’ın Meclis Başkanlığını tanımayacak
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, istifa edene kadar Binali Yıldırım’ın Meclis başkanlığını tanımayacaklarını açıkladı. Ağbaba, Yıldırım’ın istifa etmeden aday gösterilmesini “tuzun kokması” olarak nitelendirdi.



Ağbaba, Anayasa’nın 94’üncü maddesine göre TBMM Başkanı’nın üyesi bulunduğu siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine katılamayacağına dikkat çekti. Yasanın bu kadar açık olduğunu dile getiren Ağbaba, “Yeri geldiğinde kul hakkını dilinden düşürmeyen Binali Yıldırım, meclisin makam arabasıyla, korumalarıyla, vatandaşın vergileriyle AKP propagandası yapıp, belediye başkanlığı için çalışarak mecliste ettiği yemine bağlı kalmayacaktır” dedi.

HUKUKU AYAKLAR ALTINA ALIYORLAR


AKP ve Saray Hükümetinin hukuku ayaklar altına alan tavrına bir an önce son vermesini isteyen Ağbaba, “Danıştay’ın öğrenci andını tanımamak, AİHM kararlarını uygulamamak, Anayasanın açık hükmünü görmezden gelmek kabul edilemez. AKP Türkiye’yi kabile devleti haline getirmek istese de Türkiye yasalarla yönetilen bir ülkedir” ifadelerini kullandı.

ÇIKARDIĞI YASAYA UYMAMAK AYMAZLIKTIR

Ağbaba şunları dile getirdi: “Meclis Başkanının, meclisin çıkardığı yasaya uymaması aymazlıktır. Devleti yönetenlerin yasalara uymadığı ülkede, vatandaşların yasalara uyması beklenir mi? Bu absürt duruma bir an önce son verilmelidir. Binali Yıldırım, Meclis Başkanlığı görevinden istifa etmezse kendisini tanımadığımızı belirtmek isteriz.”

MECLİS’İN İMKANLARINI KULLANMAK İÇİNE SİNECEK Mİ?

Yıldırım’a bir tepki de CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’den geldi. Özel, “Binali Yıldırım, anayasayı ayaklar altına alarak, istifa etmeden, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı yarışını meclis başkanlığı sıfatıyla, meclisin forslu arabasıyla, meclisin şoförüyle, danışmanlarıyla, meclisin sağladığı bütün olanakları kullanarak yapmayı nasıl içine sindirecek?” diye sordu.

KOLTUK ELİNDEN GİTMESİN DİYE KALKMIYOR

Özel, Ekrem İmamoğlu’nun aday olurken ‘Beylikdüzü’nde kalsaydım da koltuğum altımdan gitmeseydi’ demediğini belirtti. “Ama sen aday olsam mı olmasam mı, ya kazanamazsam deyip ağladın zırladın. Tek adamın zorlamasıyla aday oldun. Başbakanlığı zamanında ‘Koltuk elimde kaldı’ demişti. Şimdi de koltuk altımdan gitmesin diye oturduğu koltuktan kalkmıyor” ifadelerini kullandı.

GİT KENDİNE KOLTUK SİGORTASI YAPTIR

Özel şunları dile getirdi: “Binali Bey’e önemli bir çağrımız var. Sigorta şirketleri koltuk sigortaları yapıyor. Sen madem bu kadar korkuyorsun, git kendine koltuk sigortası yaptır. Anayasayı ihlal etmekten vazgeç. Koltuk altından giderse hiç olmazsa, sigorta şirketi senin zararını karşılar. Oturduğu koltuğa güç vermeyenlerin, oturduğu koltuktan güç alanların, günü geldiğinde koltuktan kalkmamak için düştükleri bu trajik durum hepimiz için ibretliktir. Allah hiçbir siyasiyi Binali Yıldırım’ın düştüğü duruma düşürmesin”

İSTİFA ET İN ALİ

CHP’li Muharrem İnce’nin gündeminde de Binali Yıldırım’ın istifa etmemesi vardı. İnce, sosyal medyadan Yıldırım’a istifa çağrısı yaptı. İnce, “Tayyip Erdoğan İn deyince Başbakanlık’tan iniyorsun! Yerel seçimde partinin adayı olmak parti faaliyetidir ve adaylık çalışmalarına TBMM Başkanı olarak devam etmek, TBMM Başkanının yetki ve imkanlarını kullanmak Anayasal Düzeni tanımamaktır. Anayasa’ya uymayan fiili durumlar ortaya çıkarma, TBMM Başkanlığı’ndan İstifa et, İn Ali!” dedi.

 

Son güncelleme: 12:09 03.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı