• Turkhane Logo

Yeni Alzheimer ilacı hastalığın ilerlemesini yavaşlattı

Uzmanlar yeni ilacın yan etkilerine rağmen hastalığın tedavi edilebilir olduğuna bir kanıt sunan sonuçları cesaret verici olarak niteliyor.

09:26 05 Mayıs 2023 Cuma
Yeni Alzheimer ilacı hastalığın ilerlemesini yavaşlattı
Uzmanlar yeni ilacın yan etkilerine rağmen hastalığın tedavi edilebilir olduğuna bir kanıt sunan sonuçları cesaret verici olarak niteliyor.

Yeni bulunan bir ilacın Alzheimer tedavisinde kısmi başarı sağladığı ve hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı bildirildi.

BBCnin haberine göre, ABDnin Eli Lilly firmasının bulduğu donameab adlı ilaç, Alzheimerin ilerlemesini üçte bir yavaşlatıyor.

Donameab, hastalığı yavaşlattığı kanıtlanan lecanemab ile aynı prensiple çalışıyor ve her iki ilaç da beyinden beta amiloid adı verilen ve Alzheimere yol açan bir proteini temizlemek için tasarlandı.

Amiloid, beyin hücreleri arasında birikerek Alzheimerin belirtisi olan iletkenliği engelleyen plakları oluşturuyor.

Birleşik Krallık Ulusal Nöroloji ve Nöroşirürji Hastanesi Bilişsel Hastalıklar Kliniği direktörü Dr. Cath Mummery, Alzheimer hastalığının tedavisini bulmak için onlarca yıldır devam eden savaş değişiyor. Artık Alzheimer hastalığı olan birini palyatif ve destekleyici bakım yerine uzun vadeli hastalık yönetimi ile tedavi etmeyi ve bu tedaviyi sürdürmeyi gerçekçi bir şekilde umabileceğimiz hastalık modifikasyonu dönemine giriyoruz. dedi.

Araç kullanma ve hobiler gibi günlük yaşam aktivitelerine geri dönenler oldu
Eli Lillynin bulduğu ilaç denemelerinin tüm detayları henüz yayınlanmadı ancak önemli bulgular elde edildi.
İlaç denemelerine Alzheimer başlangıç düzeyinde 1734 hasta katıldı, deneklere beyindeki ayırt edici plaklar kaybolana kadar aylık dozlar halinde Donameab verildi.

Hastaların genelinde hastalığın ilerlemesi yüzde 29 azalırken, doktorların tedaviye cevap verebileceğini düşündüğü deneklerde ise ilerleme yüzde 35 azaldı.
İlacın verildiği kişiler güncel olayları tartışabilme, araba kullanabilme veya hobilerini sürdürebilme gibi günlük yaşam aktivitelerine geri döndü.

Yan etkisi nedeniyle iki kişi yaşamını yitirdi
Öte yandan deneklerin üçte birinde ilacın yan etkisi olarak beyinde ödem görüldüğü kaydedildi.
Bu ödem hastaların büyük bir bölümünde sadece beyin taramalarında tespit edilebilecek kadar düşükken hastaların yüzde 1,6sında ödemin tehlikeli seviyelere ulaştığı, iki hastanın bu nedenle öldüğü, bir hastanın ise ödem nedeniyle ölmüş olabileceği vurgulandı.

Eli Lilly Grubu, Nörobilim Alanı Araştırma ve Geliştirme Başkan Yardımcısı Dr. Mark Mintun, Donanemabın sağlayabileceği potansiyel klinik faydalar bizi cesaretlendiriyor, ancak ölümcül hastalıklara yönelik birçok etkili tedavi gibi ciddi ve yaşamı tehdit edebilecek riskler de var. ifadelerini kullandı.

Alzheimer tedavisi olan bir hastalık olmaya çok yakın
Birleşik Krallık Alzheimer Araştırma derneği yöneticilerinden Dr. Susan Kohlhaas, ilacın pazarlama ve kullanıma geçmeden önce tam olarak incelenmesi gereken ciddi yan etki riskleri olduğuna dikkat çekti ancak sonuçların demans araştırmalarında  başka büyük bir adımı temsil ettiğini vurguladı.
Dr Kohlhass Şu anda Alzheimer hastalığı için ilk nesil tedavilerin eşiğindeyiz, ki bu sadece on yıl önce pek çok kişinin imkansız olduğunu düşündüğü bir şeydi. İnsanlar, araştırmaların bizi tedaviye daha da yaklaştırabileceğinin bir kanıtı olan bu haberle gerçekten cesaretlenmelidir. değerlendirmesinde bulundu.

Bristol Üniversitesinden Dr Liz Coulthard da ilacın önemli yan etkilerine sahip olması ve uzun vadeli testlere gereksinim duymasına rağmen Alzheimer??????? hastalarının daha uzun süre iyi yaşamasına yardımcı olabileceğini kaydetti.

Bununla birlikte, bu türdeki ilaçların sadece hastalığın en erken evrelerinde, beyin çok fazla hasar görmeden işe yarayabileceğine işaret ediliyor.

Son güncelleme: 09:26 05.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı