• Turkhane Logo

"Vaka sayılarına göre bölgesel olarak kısıtlamaları gevşetebiliriz"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Vaka sayılarına göre bölgesel olarak kısıtlamaları gevşetebiliriz" dedi. Yüz yüze eğitime ilişkin de konuşan Koca, "Yüz yüze eğitimin bu dönemde risk teşkil ettiğini şimdiden söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

21:13 10 Şubat 2021 Çarşamba
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Vaka sayılarına göre bölgesel olarak kısıtlamaları gevşetebiliriz" dedi. Yüz yüze eğitime ilişkin de konuşan Koca, "Yüz yüze eğitimin bu dönemde risk teşkil ettiğini şimdiden söyleyebilirim" şeklinde konuştu.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Koca, Vaka sayılarına göre bölgesel olarak kısıtlamaları gevşetebiliriz dedi.


Yüz yüze eğitime ilişkin de konuşan Koca, Özellikle yüz yüze eğitimin, uygulamalı eğitimler dışında, bu dönemde başlatılmasının risk teşkil ettiğini söyleyebilirim dedi.

Yüz yüze eğiteme geçecek özellikle ilköğretim okulları için Milli Eğitim Bakanlığından listeleri aldıklarını kaydeden Koca, muhtemelen şubat ayının sonuna doğru öğretmenlerin de özellikle eğitim başlanacak olan sınıflar için aşılama takviminin başlamış olacağını bildirdi.

Koca ayrıca, yarından itibaren (11 Şubat) ilk aşılanan grubun ikinci doz aşılamasına başlanacağını kaydetti.

MUTASYONLAR KISITLAMA TAKVİMİNİ DE ETKİLİYOR

Mutasyona uğrayan koronavirüse ilişkin de açıklama yapan Koca, Klinik seyir bakımından farklılık göstermediğini düşündüğümüz kaynağı belli olmayan çok sayıda mutasyon dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülmektedir dedi.

Her geçen gün il sayısı ve mutasyon sayısının arttığını biliyoruz. Zannediyorum 33 ile kadar çıktı ifadelerini kullanan Koca, şöyle devam etti: Bunlardan 263 İngiltere, 23 Güney Afrika varyant tespit edilmiştir. İngilterede başlayan mutasyonun hastalığın seyrinde değişiklik yapmamakla birlikte bulaşıcılığını arttırdığına yönelik önemli bilgiler var. Mutasyonların varlığı kısıtlamalarla ilgili takvimimizi de etkiliyor.

Kocanın açıklamalarından satır başları şöyle:

Sizlere öngörülebilir bir program sunabilmek için aşı programını ele alıyoruz. Çok yakında hayatımızı planlamamız mümkün olacak. İşyerimiz ne zaman açılabileceklerini, öğrencilerimiz okullarına hangi şartlar altında kavuşacaklarını öğrenebileceklerdir. Pazartesi gününden itibaren il bazında 7 günlük vaka sayılarının ortalaması canlı olarak yayınlanacak. Böylelikle gerektiğinde il hıfzıssıhha kurullarımız bölgesel olarak karar alabilecekler.

Salgın yönetiminde yeni dönemin adı yerinde karar dönemidir. Yarından itibaren ilk aşılanan grubumuzun ikinci doz aşılarına başlıyoruz. Amacımız hedef nüfusumuzun en az yüzde 60ını aşılamaktır.

Nüfusumuzun yüzde 3,5unu aşılamış olmamız birçoğumuza az bir oran gibi gelebilir. Aşı üreticisi ülkelerden biri olan Almanyada bu oranın yüzde 3,7 olduğunu göz önünde bulundurursak ülkemizin başarısı daha iyi anlaşılacaktır. Küresel basından da takip edilebileceği üzere aşı tedarikinde tüm ülkeler zorluk yaşamaktadır. Buna ürettiği aşılar kullanıma giren ülkeler de dahildir.

Yarından itibaren 70 yaş üzeri ve Cuma gününden itibaren 65 yaş üzeri vatandaşlar aşı olmak için sisteme tanımlanacak.

YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇİŞ

Bilim Kurulumuz görüşüyor. Zannediyorum bu hafta bu konuyla ilgili cevap vermiş olacağız. Giderek artış olduğu, mutasyonların varlığını göstermiş durumda. Yüz yüze eğitimin risk teşkil ettiğini şimdiden söyleyebilirim.

Yüz yüze eğiteme geçecek özellikle ilk öğretim okulları için Milli Eğitim Bakanlığımızdan listeleri almış olduk. Muhtemelen Şubat ayının sonuna doğru öğretmenlerimizi de özellikle eğitim başlanacak olan sınıflar için aşılama takvimi başlamış olacak.

AŞI TEDARİK ÇALIŞAMALARINDA SON DURUM

Bu ay için Biontech aşısı ayrıca gelmiş olacak. Muhtemelen 500-800 bin arası gelmiş olacak. Mart sonunda 4,5-5 milyona tamamlamak ihtimali üzerine gelmiş olacak. 30 milyona kadar da opsiyonel olarak imzalanmıştı. İlave olarak 50+50 milyon Sinovactan talebimiz vardı. 130 milyona yakın aşının sözleşmesinin yapıldığını söyleyebilirim. Özetle Mart veya Nisan ayına kadar aşıyı verebilecek her firmadan alma çabası içinde olduğunu vatandaşımız bilmiş olsun. Aşı küresel bir savaşa döndü. Biz vatandaşımızı dünyada en az etkilenen, bu tedariki sağlayan ülke olma noktasında yoğun bir çaba içindeyiz. Bundan sonraki süreçte aşının gelişiyle ilgili bugün şu kadar geldi, şu kadar gelecek gibi söylemekten yana değiliz çünkü başka ülkeler ve firmalar nezdinde sakıncalı olduğunu biliyoruz. Mesela dün ve bugün aşı geldi Türkiyeye. Bunu ilk defa benden duyuyorsunuz.

KISITLAMALAR BÖLGESEL OLARAK KALDIRILABİLİR

Vakanın seyri, salgının seyri bunu belirleyecek. Mart ayından itibaren de iller bazında vaka sayısına göre birtakım kısıtlamaları kaldırmak, gevşetmek veya arttırmak gerekebilir. Buna Bilim Kurulu çalışıyor. Önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde açıklamış oluruz. Bölgesel ve iller bazında birtakım kısıtlamaları gevşetmek mümkün olabilir. Öneri olarak bunu sunabileceğimizi söyleyebilirim.

Son güncelleme: 21:13 10.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı