• Turkhane Logo

Türkiye'de de üretilecek olan Rus aşısını Brezilya onaylamadı

Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu'ndan (ANVISA) Rus Covid-19 aşısı Sputnik V'ye onay çıkmadı.

10:28 27 Nisan 2021 Salı
Türkiye'de de üretilecek olan Rus aşısını Brezilya onaylamadı
Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu'ndan (ANVISA) Rus Covid-19 aşısı Sputnik V'ye onay çıkmadı.

Ülkedeki birçok eyalet yönetiminin Rus aşısına yönelik talebini değerlendiren kurum, aşının etkinliği ve güvenilirliği konusunda yeterli veri olmamasından dolayı Sputnik Vnin ithal edilmesine karşı çıktı.
ANVISA Başkanı Antonio Barra Torres yaptığı açıklamada, Milyonlarca Brezilyalının, çok zorlu bir süreçten geçtiğimiz sırada uygun güvenlik, etkinlik ve kalite testlerinden geçirilmemiş bir ürünle karşı karşıya kalmalarına asla izin vermeyeceğiz dedi.
Sputnik V aşısı henüz Amerikan ve Avrupalı sağlık düzenleme kurumlarından onay alamamış durumda. Brezilyalı kurum ise uzmanlarının aşı hakkında ilettikleri şüphelerden dolayı bu tür bir karara imza atıldığını ifade etti.
Brezilya 23 Şubatta Pfizer-BioNTechin Covid-19 aşısına geniş çaplı kullanım izni vermişti. Çin aşısı CoronaVac ve AstraZeneca-Oxfordun Covid-19 aşısı da ANVISAdan acil durum yetkisi almıştı.
Covid-19 pandemisinden en ağır etkilenen ülkelerden biri olan Brezilyada şu ana kadar 14 milyon 370 bin vakaya ratlanırken ölü sayısı ise 392 bini aşmış durumda.
TÜRKİYEDE DE ÜRETİLECEK
Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ve Viscoran İlaç, Sputnik V aşısının Türkiyede üretilmesi için anlaşmıştı.
Viscoran İlaçtan yapılan açıklamada, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu ve Viscoran İlaçın, koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı dünyada ilk tescil edilmiş aşı olan Sputnik V aşısının Türkiyede üretimi için iş birliği yapmaya karar verdiği belirtilmişti. Rusya  Sputnik Vnin, toplamda 3 milyardan fazla nüfusa sahip 61 ülkede tescil edildiğini bildiriyor.

5 Aralık 2020 ila 31 Mart 2021 tarihleri arasında Rusyada aşının her iki dozu ile aşılanmış olanlar arasında yapılan araştırmadan elde edilen koronavirüs enfeksiyon oranına ilişkin verilerin analizine göre, aşının yüzde 97,6 etkinlik gösterdiği belirtiliyor.

Son güncelleme: 10:28 27.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı