• Turkhane Logo

Tanınmış markaların pet şişeli sularında plastik parçalar tespit edildi

Yapılan bir araştırmaya göre tanınmış markaların pet şişelerindeki sularda saç telinden daha kalın plastik parçaların tespit edildiği duyuruldu.

11:32 15 Mart 2018 Perşembe
Tanınmış markaların pet şişeli sularında plastik parçalar tespit edildi
Yapılan bir araştırmaya göre tanınmış markaların pet şişelerindeki sularda saç telinden daha kalın plastik parçaların tespit edildiği duyuruldu.

Tanınmış markaların da aralarında olduğu tanınmış su firmalarının sularında yapılan bir araştırmada plastik parçalar tespit edildiği öğrenildi. 
Su alırken belli markaların yüksek standartlara tabi olduğunu düşünürüz, ancak yeni yapılan bir araştırmaya göre PET şişelerdeki suda bol miktarda plastik parçaları geziyor.

Şişe sularda bugüne kadar yapılan en büyük araştırma olarak kabul edilen araştırmada 11 farklı küresel ve ulusal şişe su markası test edildi. Şişeler, nüfus olarak yüksek ve şişe su tüketiminin de nispeten fazla olduğu ülkelerden alındı.


Hemen hemen tüm içme suyu markalarında plastik parçacıklar bulunduğunu ortaya koyan araştırma Gazetecilik kuruluşu Orb Medianın, 9 ülkeden 250 su şişesi Fredoniadaki New York Devlet Üniversitesinde incelenmesiyle gerçekleşti.

Araştırmaya göre her bir litre suda ortalama 10 plastik parçacığının bulunduğu, her birinin de insan saçından daha kalın olduğu bildirildi.

Araştırmaya katılan üniversitenin kimya profesörü Sherri Mason’a göre Peş peşe her şişede, her markada plastik’’ bulundu.

Bu, herhangi bir markayı doğrudan suçlama amaçlı değil, araştırma plastiğin her yere tesir ettiğini gösteriyor. Plastik toplumumuzun her yerine yayılan bir madde ve sularımızı da istila ediyor. Bunlar her gün tükettiğimiz en temel ürünle, değerlendirmesinde bulundu Mason.

Mason’a göre araştırmanın sonuçları felaket sinyali değil, fakat kaygı verici.

İncelenen şişe su markaları ise ürünlerinin güvenlik ve kalite standartlarına uyduğu görülüyor. Mikroplastiklerle ilgili yönetmelik olmadığına ve suların test edilmesi için standart yöntemler kullanılmadığına dikkat çeken araştırma, şişe sularda bugüne kadar yapılan en büyük araştırma olarak kabul ediliyor

İşte araştırma kapsamında incelenen markalar:

ULUSLARARASI MARKALAR

Aquafina

Dasani

Evian

Nestle Pure Life

San Pellegrino

ÖNDE GELEN ULUSAL MARKALAR

Aqua (Endonezya)

Bisleri (Hindistan)

Epura (Meksika)

Gerolsteiner (Almanya)

Minalba (Brezilya)

Wahaha (Çin)

Firmalardan araştırmaya yanıt geldi. Nestle, şirket içinde mikroplastik testlerine iki yıl önce başladıklarını ve izleme düzeyinin üzerinde maddeler tespit edilmediğini paylaşırken Coca-Cola, endüstri içinde en yüksek standartlara sahip olduklarını belirtip çok adımlı filtreleme süreci kullandıklarını paylaştı.

Danone, araştırma metodu yeterince açık olmadığı için yorum yapmayacaklarını, şişe sularında da gıda seviyesinde ambalajlama yapıldığının altını çizdi.


 

Son güncelleme: 11:32 15.03.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı