• Turkhane Logo

Sigaraya getirilen yasaklar işe yaramadı

İçen sayısı arttı çözümü yine yeni yasaklarda buldular..

12:54 30 Ekim 2017 Pazartesi
Sigaraya getirilen yasaklar işe yaramadı
İçen sayısı arttı çözümü yine yeni yasaklarda buldular..

Hükümetin sigaraya karşı geliştirdiği önlemler sonuç vermedi. Türkiye’de sigara içme oranını tekrar yükselerek yüzde 31 düzeyine çıktı. Ancak hükümetin açıkladığı yeni önlemler yine sonuç vermeyen yasakçı yöntemlerden ibaret. 

YENİ YASAKLAR

Milliyet’ten Abdullah Karakuş’un sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, sigarayla mücadelede yeni yol haritasını belirlediklerini belirterek, yeni dönemde sigaranın satışına ve kullanımına getirilecek sınırlamaları açıkladı.

Akdağ’ın açıkladığı rakamlara göre, 2008-2012 arasında 15 yaşın üstünde sigara içme oranı yüzde 31’den 27’ye düşerken, 2016’da yapılan iki araştırma bu oranın tekrar yüzde 31’e çıktığını gösteriyor.

Uyuşturucu, alkol, sigara ve teknoloji bağımlılığı

Bakan şunları söyledi: “Genç nesilde sigara içme oranının artmaya devam ettiğini görüyoruz. Asıl sebeplerden biri bu. Sigara içen herkes uyuşturucu ya da alkol kullanmıyor. Ama enteresan biçimde uyuşturucu kullanmaya başlayan kişilerin neredeyse tamamı, yüzde 90’dan fazlası, önceden sigara içmiş oluyor. Dolayısıyla sigara ile mücadele hem sağlığı korumak açısından hem de uyuşturucuyla mücadele açısından çok önemli.”

Bu doğrultuda başbakanlık bünyesinde ‘Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu’ adlı yeni bir kurul oluşturulduğunu kaydeden Akdağ, bu kurulun alt çalışma gruplarının, ‘uyuşturucu, alkol, sigara ve teknoloji bağımlılığı’ olduğunu söyledi.

Akdağ, hazırlanan yeni kanun taslağına göre, sigara paketlerin görünümüne ve satışına yönelik yeni uygulamaların olduğunu belirtirken, sarma sigaralara yönelik de bazı tedbirler olacağını kaydetti.

Buna göre, düz paket diye bilinen markası küçük ve her yanı uyarılarla dolu yeni bir sigara paketi uygulaması olacak.

Sigara paketleri marketlerde ve bakkallarda açıkta gösterilerek satılamayacak.

MAKARON YASAĞI

Tütün için küçük miktarlarda, kişilerin kendi kullanımlarına müsaade eden bir düzenleme bulunduğunu belirten Akdağ, bu düzenlemenin istismar edildiği görüşünde.

Akdağ şöyle konuştu: “Tütün, makaron diye önceden hazırlanmış sigara kağıdı içerisine dolduruluyor. Bir kutu sigara 8-10 liraya satılırken bu şekilde bir paket sigaranın maliyeti 2 veya 3 lira oluyor. Bu toplumda tütün kullanımının artmasına neden oluyor. Türkiye’de tüketilen sigaranın yüzde 20’si bu şekilde tüketiliyor. Eskiden sarma sigara diye bilinen tütün makaron halinde geliştiriliyor. Bu durum birilerine, çiftçiden çok aradaki aracılara ciddi paralar kazandırıyor. Bunlara mani olacak, tedbirleri üzerinde Maliye Bakanlığı çalışıyor.”

Son güncelleme: 12:54 30.10.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı