• Turkhane Logo

Sağlığınız için evinizden atmanız gereken eşyalar

Günlük hayatınızda kullandığınız eşyalar yenilenmediğinde ya da eskiyince atılmadığında sağlığınızı tehdit ediyor.

09:01 15 Ocak 2019 Salı
Sağlığınız için evinizden atmanız gereken eşyalar
Günlük hayatınızda kullandığınız eşyalar yenilenmediğinde ya da eskiyince atılmadığında sağlığınızı tehdit ediyor.

İşte belirli bir zaman sonra değiştirmeniz gereken eşyalar:

Eski plastik kaplar:  Şeffaf, sert plastikten yapılmış, çatlamış ve üzerinde 7 sayısı bulunan plastik saklama kaplarını atın. Cam daha sağlıklıdır.

Hava temizleyiciler:  Bazı şirketler kokunun daha uzun kalması için kullandıkları fitalat maddesini kullanmadıklarını açıklamalarına rağmen birçok hava tazeleyiciler (sprey, prize takılanlar) bu kimyasalı içeriyor.


Antibakteriyel sabun:  Bu sabunlar bakterileri öldürmede normal sabunlardan daha etkili değildir. Bu sabunların içerisindeki triklosan hayvanlarda hormon düzenini değiştiriyor.

Yıpranmış diş fırçası:  Dişlerinizi günde iki kez fırçalıyorsanız diş fırçanız tahmininizden daha çabuk yıpranır. Uzmanlar da diş fırçalarınızı 3 ayda bir değiştirmenizi öneriyorlar.

Giymediğiniz giysiler:  Kilo veren birçok insan yeniden kilo alırım diye bol gelen giysilerini kimseye vermiyor. Bazıları da kilo verince giyerim diye kendisine küçük gelenleri dolabında saklar. Ancak her iki durum da psikolojik olarak insanı bunaltır.

Eski maskara:  Maskara gibi makyaj malzemeleri çok sayıda mikrop barındırır. Uzmanlar, maskaranın açıldıktan sonra 2-3 ay içinde değiştirilmesini öneriyor.

Kontak lens kabı:  Kirli bir kontak lens kabı kullanmanız göz enfeksiyonuna yakalanmanız için en büyük risktir. Bu nedenle bu kapları temizlemenin yanı sıra her 3 ayda bir yenilemelisiniz.

Bayatlamış baharatlar:  Yıllarca dolabınızda duran baharatlar sizi hasta etmez ancak bunlar eskisi gibi yemeklerinize lezzet katmazlar.

Mutfak süngeri:  Çalışmalar en kirli şeyin mutfak süngeri olduğunu gösteriyor. Uzmanlar mutfak süngeri yerine bulaşıklarınızı temizlemek için ince bir ıslak bez kullanmanızı öneriyorlar. Bu bezleri birkaç günde bir temizleyebilir ve kirlenince de çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Bu bezler daha ince olduğu için çabuk kurur, bakteri gelişimi azalır.

Plastik kesme tahtası:  Bu tahtaları birkaç kez kullandıktan sonra yüzeyinde delikler, kesikler oluşur ve bakteriler buralara girince çoğalmaya başlar. Bundan kurtulmak çok zordur. Bu nedenle ahşap kesme tahtası kullanın. Ahşap doğal olarak antimikrobiyal reçine içerir. Bunlar bakterileri öldürür.

Son güncelleme: 09:01 15.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı