• Turkhane Logo

Prof. Bağcı: Çin menşeli aşıyla ilgili soru işaretlerinin giderilmesi gerekiyor

Sağlık çalışanlarının çift doz aşı olmalarının üzerinden 4 ay geçmesine rağmen mevcut durumlarına ilişkin bilgi paylaşılmamasını eleştiren Prof. Dr. Soyhan Bağcı, Çin menşeili aşı ile ilgili soru işaretlerinin giderilmesi gerektiğini savundu.

12:16 20 Haziran 2021 Pazar
Prof. Bağcı: Çin menşeli aşıyla ilgili soru işaretlerinin giderilmesi gerekiyor
Sağlık çalışanlarının çift doz aşı olmalarının üzerinden 4 ay geçmesine rağmen mevcut durumlarına ilişkin bilgi paylaşılmamasını eleştiren Prof. Dr. Soyhan Bağcı, Çin menşeili aşı ile ilgili soru işaretlerinin giderilmesi gerektiğini savundu.


Türkiye yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını kontrol etmede bilinen en etkili yöntem olan aşılamada vites yükseltti.

Son bir haftada aşılanan kişi sayısı 5 milyonu geçti.


Dün günlük 2 milyona yakın aşılamayla rekor kırılmasına rağmen belli bir kesimin aşı konusundaki tereddüdü sürüyor.

Özellikle Çin menşeili SinoVaca ilişkin birtakım soru işaretleri bulunuyor.

Bu aşının Avrupa dahil pek çok ülkede tercih edilmemesi nedeniyle sonuçlara ilişkin bilimsel veriler ancak Endonezya, Şili, Uruguay gibi yerlerden geliyor.

Bazı bilim insanları bu ülkelerin değerlendirmelerini yeterli ya da güvenilir bulmuyor.

Bu isimlerden biri de Almanya Bonn Rheinische Friedrich-Wilhelms-Üniversitesi Yenidoğan ve Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalından Prof. Dr. Soyhan Bağcı.

Bağcıya göre Sağlık Bakanlığının SinoVac ile aşılanan kişilerin sonradan enfekte olma ya da yoğun bakıma kaldırılma yüzdesi ya da hastalığı hafif veya ağır geçirme durumu gibi bilgilerin kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor.

SİNOVAC İLE İLGİLİ SONUÇLAR OLUMLUYSA ENDİŞELER GİDERİLMİŞ OLUR

Halkta hâlâ aşı konusunda bir tereddüdün yaşandığını ifade eden Bağcı, kendisi de dahil pek çok hekimin sosyal medya üzerinden soru bombardımanına tutulduğunu söyledi.

En sık yöneltilen sorunun SinoVac mı BioNTech mi tercih edelim olduğunu belirten Bağcıya göre bakanlık bu konudaki bilgileri paylaşırsa ve SinoVacın Türkiyedeki verileri başarılı sonuçlar ortaya koyarsa, halktaki soru işaretleri de bazı hekimlerdeki endişeler de giderilmiş olacak.

Çin menşeili aşının bir tercih değil, farklı ürünlerin tedarik edilemediği kış aylarında bir zorunluluk olarak uygulandığını belirten Bağcı, yüzde 51lik korumanın yeterli olmadığı gerekçesiyle baştan beri bilim insanları olarak SinoVac kararını yanlış bulduklarını aktardı.

SinoVacın pek çok ülkede kullanılmadığını, Şili ve Endonezya gibi yerlerde uygulanmasının ardından çeşitli verilerin paylaşıldığını aktaran Bağcı, bu ülkelerden gelen bilgilerin ise bilim insanları açısından güvenilirliğinin ve şeffaflığının soru işareti olduğu vurguladı.

Dr. Bağcı, bu nedenle Türkiyenin de Çin aşısı sonuçlarını bir an önce paylaşması gerektiğini savundu.

SAĞLIKÇILAR İLE HALKA BİLGİLENDİRME YAPILMALI

Prof. Dr. Soyhan Bağcı, özellikle 4 ay önce Türkiyedeki sağlık çalışanlarının iki doz aşılarının tamamlanmasına rağmen Sağlık Bakanlığının kamuoyu ile veri paylaşmamasını da eleştirdi.

Bağcı, bakanlığın paylaşımına göre SinoVac aşısının yeterli olup olmadığının görüleceğini, aksi takdirde iki doz Çin aşısı uygulanan sağlıkçılara acil olarak ek doz BioNTech uygulanması gerektiğini savundu: 

Kaçının tekrar pozitif olduğuna dair veri yok. Kaç personel SinoVaca rağmen enfeksiyon kaptı? Hastalığı hafif ya da ağır mı geçirdi? Yoğun bakıma girdi veya etrafına bulaştırdı mı? Bunları bilmiyoruz. Aşılanan kişiler virüsü hala taşıyabildiklerini unutup, bulaştırabiliyorlar. İsrailde BioNTechle aşılanan kişilerin virüsü taşıma oranı çok düşük. Sağlık çalışanları içinde özellikle koronavirüs ile ilgili branşlarda çalışanlar ile yoğun bakım servislerinde görev alanlar, koronavirüs hastalarıyla bire bir temas ediyor. BioNTechin varyanta karşı yüzde 100 olmasa da yüzde 50den fazla koruduğuna dair veriler var. Ama SinoVacın korumadığına dair farklı ülkelerden bilgiler geliyor. Türkiye hariç diğer ülkelerden veriler paylaşılmaya başlandı ancak bizdeki sonuçlar açıklanmadığından durum ne bilemiyoruz. Sağlık Bakanlığı ya verileri paylaşsın ve sağlık personelinin güvende olduğunu göstersin ya da sağlık çalışanlarına bir an önce 3. dozu BioNTech aşısı uygulasın. Şeffaflık bu pandemi döneminde herkesin beklentisi.

SADECE BİONTECH OLANLAR HASTALIĞI BULAŞTIRMIYOR

Toplumda aşılanması tamamlanan yüzde 20lik kesimin büyük bölümünün SinoVac aşısı olduğunu anlatan Soyhan Bağcı, geri kalan yüzde 80in enfeksiyonu bulaştırma ihtimali bulunduğundan Türkiyedeki reel aşılama seviyesinin yüzde 5 olduğunu öne sürdü.

Virüsün yayılma ihtimalini azaltacak aşının Pfizer/ BioNTech aşısı olduğunu savunan Dr. Bağcı, şöyle konuştu:

BioNTech ile aşılanan kişiler hastalığı bulaştırmıyor. SinoVacla aşılananların virüsü başkalarına yayma ihtimalini göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Sağlık personelinin virüsü kapıp hastalanma ihtimalinin yanında semptomsuz geçirme ve bu şekilde hem ailelerindeki hem de çevrelerindeki aşısız kişilere bulaştırma ihtimalleri var. Uruguaydaki verilere göre düşük de olsa bu mümkün. Almanyada aşılama BioNTechle yapıldığı halde tedbirlerin gevşetildiği gerekçesiyle eleştiriler yapılıyor.

YAZ TATİLİYLE BİRLİKTE HAREKETLİLİĞE DE DİKKAT EDİLMELİ

Prof. Dr. Bağcıya göre yaz tatiliyle birlikte hareketliliğe de dikkat edilmeli. Zira kişinin PCR testinin negatif çıkmasının virüsü taşımadığı anlamına gelmiyor. Bağcı, özellikle Almanya ve Birleşik Krallıktan Türkiyeye geçişlerin başlayacağını ve delta versiyonunun artabileceği uyarısını yaparak, Mesele sadece aşılanıp enfeksiyonu hafif geçirmek değil, başkalarına geçirmemek ifadelerini kullandı.

VARYANTLARA KARŞI HENÜZ VERİ YOK

Prof. Dr. Soyhan Bağcı, Şili Üniversitesinin SinoVaca ilişkin paylaştığı verilere ilişkin şu yorumu yaptı:

Nisan ayına kadar aşılanmış 7 milyon kişinin sonuçlarına göre 1. doz sonrası koruyuculuk yüzde 3. İkinci dozdan 14 gün sonra yaklaşık yüzde 54. Varyantlara karşı ise henüz veri yok. (İndependent Türkçe)

Son güncelleme: 12:16 20.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı