• Turkhane Logo

"Pozitif çıkan sağlık çalışanı sayısı 40 bini geçti, 107'si hayatını kaybetti"

Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalar yapan Bakan Koca, enfekte olan sağlık çalışanlarının 40 bini geçtiğini, 107 sağlıkçının da hayatını kaybettiğini duyurdu.

23:01 14 Ekim 2020 Çarşamba
Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalar yapan Bakan Koca, enfekte olan sağlık çalışanlarının 40 bini geçtiğini, 107 sağlıkçının da hayatını kaybettiğini duyurdu.


Bilim Kurulu toplantısı sonrası kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüse yakalanan ve bu nedenle hayatını kaybeden sağlık çalışanı sayısını açıkladı.

POZİTİF ÇIKAN SAĞLIK ÇALIŞANLARI 40 BİNİ GEÇTİ


Salgında yoğun mesai yapan sağlık çalışanlarından testi pozitif olanların sayısının 40 bini geçtiğini aktaran Bakan Koca: “Hayatını kaybeden testi pozitif olan sağlık çalışanlarımızın sayısı da son dönem arttı. Maalesef. Sayıları 100’ü geçti. 107 oldu. Yakınlarına baş sağlığı, Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

İSTANBUL’DA YÜZDE 50 ARTIŞ

İller bazında koronavirüsün seyri hakkında bilgi veren Bakan Koca, İstanbul’da son bir ayda vaka sayılarında yüzde 50 artış olduğunu açıkladı. Vaka sayılarında Ankara’da yüzde 60 ve İzmir’de yüzde 50 azalış yaşandığını belirten Bakan Koca, “Ankara’da son zamanda azalış yüzde 60 oranında. Ancak son 3 günde yüzde 4 oranında bir artış görüyoruz” dedi.

Bakan Koca açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı: ” Son duruma baktığımızda İstanbul’da son bir ay içindeki artış ortalama yüzde 50 oranında. Ankara’da son bir ayda azalma yüzde 60 kadar oldu. Son üç günde bu azalıştan sonra yüzde 4 gibi bir artışı görüyoruz. Yatışlarda bir değişiklik olmadığını görmüş oluyoruz. Bu azalışla birlikte artışın önümüzdeki günlerde daha yakın tedbirlere uyarak azalmasını sağlamalıyız.  İzmir son 1 ay içinde yüzde 50 azalış. Genel seyrin İzmir’de iyi olduğunu ama orada da son günlerdeki kısmi artışla tedbirlerin yoğun şekilde hassasiyetle devrede olması gerektiğini görmüş oluyoruz.  Kocaeli’de yüzde 30, Denizli’de yüzde 35, Kahramanmaraş yüzde 40 artış olduğunu son aya göre görmüş oluyoruz.”

TARTIŞMAYLA MÜCADELEMİZİ GÖLGELEMEYELİM

Tartışma konusu olan vaka-hasta ayrımına da değinen Bakan Koca açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı: “Son haftalar yoğun olarak gündeme gelen bir konu oldu. Vaka ve hasta tanımını yaptığımız günden beri olan bir konu. Türkiye olarak pandemideki mücadelemizi vaka, hasta kavramlarıyla gölgelemeyelim. Biz tedavi rehberimizde semptomu, yani bulgusu olan kişilere test yapan ülkeler arasındayız. Bu semptomu olan kişilere yaptığımız testler dışında, Temmuz ayından itibaren de bizim kesitsel taramalar, yani ülkeler arası geçişlerin olduğu dönemde yapılan testler, celp ve terhis döneminde yapılan testler, sporculara yapılan testler gibi kesitsel yaptığımız taramalar oldu.”

DSÖ’YE BİLDİRMİŞ OLACAĞIZ

HES’te başından beri pozitif her vakanın yer aldığını söyleyen Koca: “Ayrıca saha taramalarımız oldu. Yarından itibaren de aileler tespit edildi, geç olmadan bu saha çalışmasını tekrar ediyor olacağız. Temmuz ayından bizim hasta olarak tanımladığımız semptomu olan, testi pozitif kişiler olarak tanımladık. Daha önce bu kesitsel çalışmalar olmadığı için vatandaşa şeffaf olmak için hasta tanımını kullandık. Kişisel taramayı da bugün itibariyle DSÖ’ye bildirmiş olacağız. Bu ayrımı yapmak içindi. Farklı bir şey değildi. Test politikasına ilave olarak tarama yapmak girişimi oldu. Bunu vatandaşımıza şeffaf bir şekilde anlatmak içindi. O ayrımı yapmak içindi. Dolayısıyla kafalarda bir soru işareti olmaması gerekiyor” diye konuştu.

Son güncelleme: 23:01 14.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı