• Turkhane Logo

Omicron'un alt varyantı çok daha bulaşıcı

Dünya genelinde Covid-19 vaka sayılarının rekor üzerine rekor kırmasına neden olan Omicron'un BA.2 alt varyantının 1,5 kat daha bulaşıcı olduğu belirtildi.

17:07 29 Ocak 2022 Cumartesi
Omicron'un alt varyantı çok daha bulaşıcı
Dünya genelinde Covid-19 vaka sayılarının rekor üzerine rekor kırmasına neden olan Omicron'un BA.2 alt varyantının 1,5 kat daha bulaşıcı olduğu belirtildi.

Amerikan Hastalıkla Mücadele ve Kontrol Merkezinden (CDC) yapılan açıklamada BA.2 varyantının ülkenin yarısında görüldüğünü fakat henüz düşük sayıda olduğu vurgulandı.

Açıklamada Danimarkadaki bulaşıcı hastalıkları takip eden Statens Serum Enstitüsüne atıfta bulunarak yeni alt varyantın orijinal omicron varyantı BA.1den 1,5 kat daha bulaşıcı olduğu belirtildi.

CDC Sözcüsü Kriste Nordlund BA.2 alt varyantının BA.1den daha şiddetli olduğu yönünde bir bulgu olmadığını söyledi.

İngiliz Sağlık Güvenliği Ajansı da yeni alt varyantın aşıların semptomatik hastalıklara karşı etkinliğini azaltmadığını açıklamıştı. Fakat virüsün vücut hücrelerine bağlandığı çıkıntıların mutasyona uğraması ile oluşan yeni alt varyantın İngilterede Omicrondan daha hızlı yayıldığı tespit edildi.

BA.2 Danimarkada bir kaç hafta içerisinde baskın varyant haline gelmişti.

BA.2 ile yapılan ilk değerlendirmelerde, hatırlatma dozunun BA.2nin neden olduğu semptomatik hastalıkları önlemede yüzde 70 etkili olduğu gözlendi. Orijinal Omicron varyantında ise bu oran yüzde 63 düzeyindeydi.

Dünya Sağlık Örgüt BA.2yi endişe verici bir varyant olarak nitelemezken yetkililer, her zaman daha bulaşıcı bir varyantın ortaya çıkabileceği uyarısında bulunuyor.

5,8 milyon nüfuslu Danimarkada günlük yeni vaka sayısı 50 bini aşarken yetkililer bu artıştaki nedenin BA.2 olduğunun söylenebileceğini vurguluyor.

Ülkede hastaneye yatış oranı da yüzde 12 artarak 967ye çıkarken bu yönetilebilir sayı olarak görülüyor. Fakat uzmanlar ülkenin yüzde 80inin tam aşılı olduğunu yüzde 60ının ise hatırlatma dozu olduğun belirtirken aşılanma oranı daha düşük ülkelerde hastane yatış oranlarının daha yüksek olabileceği uyarısında bulunuyor.

Son güncelleme: 17:07 29.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı