• Turkhane Logo

Ölüye fatura, diriye fazla ilaç, vertigo hastasına sezaryen ameliyatı

Sayıştay'ın raporuyla Türkiye'nin sağlık sisteminde yaşananlar bir kez daha gündemde.

10:39 25 Eylül 2019 Çarşamba
Ölüye fatura, diriye fazla ilaç, vertigo hastasına sezaryen ameliyatı
Sayıştay'ın raporuyla Türkiye'nin sağlık sisteminde yaşananlar bir kez daha gündemde.



Bu kez hastaneler ilaç harcamalarını şişirip vertigo hastasına sezaryen ameliyatı faturası kesti, izinli doktorlar ameliyata girmiş gibi gösterildi. Ölülere sağlık hizmeti verildiği iddiasıyla da Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) para talep edildi.

Sayıştay, Sosyal Güvenlik Kurumunun 2018 yılı denetim raporunu yayınladı.


Sözcüden İsmail Şahin imzalı habere göre, SGKde yaşanan usulsüzlüklerle ilgili Sayıştayın tespitleri şöyle:

Sağlık Uygulama Tebliğine aykırı olarak check-up işlemleri SGKye faturalandırılarak 35 milyon 384 bin liralık fazladan ödeme yapıldı. Hastalara konulan tanılar ve hastaların ameliyat bilgileriyle faturalandırılan işlemlerin birbirleriyle uyuşmadığı tespit edildi.

Hastalara vertigo ve üst solunum yolları enfeksiyonu gibi tanılar konulmasına rağmen, SGKye sezaryen, normal doğum işlemi olarak fatura kesildiği belirlendi. Ameliyatlarda kullanılan malzeme miktarıyla kuruma faturalandırılan miktarlar arasında büyük farklar olduğu ortaya çıkarıldı.

Örneğin, ortopedi ve travmatoloji branşında ameliyat bilgilerinde bir hasta için 1 adet Femoral Stem kullanıldığı belirtilmiş olmasına rağmen faturaya 48 adet yazıldığı, böylece SGKya 2 bin 215 TL yerine 106 bin TL fatura kesildiği tespit edildi.

Yine başka bir örnekte bir hasta için iki adet diz primer tibial komponent kullanıldığı belirtilmiş olmasına rağmen 48 adet malzemenin faturalandırıldığı, bin 387 TL yerine 66 bin TL ödeme çıkarıldığı anlaşıldı.

Vefat eden hastalara ölümünden sonra sağlık hizmeti ve ilaç faturası kesildiği tespit edilirken 2018 yılında bu şekilde 411 sigortalı için SGKya 956 bin liralık ödeme çıkartıldığı öğrenildi.

Özel hastanelerde çalışan doktorların doğum izni, hastalık veya geçici iş göremezlik ödeneği aldığı tarihlerde, aynı zamanda görevle oldukları sağlık tesislerinde ameliyat – muayene yapmış gibi SGKye 2 milyon 634 bin liralık fatura kesildi. Yine aynı şekilde yatarak tedavi gören doktorların ameliyata girdiğini veya muayene yaptığını öne süren özel sağlık kurumları SGKden 3 milyon 742 bin lira haksız ödeme talep etti.

Devlet hastanelerinin onkoloji servisinde tedavisi başlatılan 16 bin 424 hasta için, takip eden 10 gün içerisinde, özel hastanede de muayene açıldı ve bu nedenle SGK iki ödeme yaptı.

Son güncelleme: 10:39 25.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı