• Turkhane Logo

‘Ne zaman nereye gideceğim?’ Deprem bölgesinde görevlendirilen hekimler belirsizlikten şikayetçi

Depremlerin üzerinden 55 gün geçti, koordinasyonsuzluk sürüyor. Bölgeye görevlendirilen sağlıkçılar, "Bir gün önce aranıp ‘çantanızı hazırlayın gidiyorsunuz’ deniyor. Nerede kalacağımız belirsiz" diyerek tepki gösteriyor.

09:25 03 Nisan 2023 Pazartesi
‘Ne zaman nereye gideceğim?’ Deprem bölgesinde görevlendirilen hekimler belirsizlikten şikayetçi
Depremlerin üzerinden 55 gün geçti, koordinasyonsuzluk sürüyor. Bölgeye görevlendirilen sağlıkçılar, "Bir gün önce aranıp ‘çantanızı hazırlayın gidiyorsunuz’ deniyor. Nerede kalacağımız belirsiz" diyerek tepki gösteriyor.





Maraş ve Hatay’da peş peşe yaşanan depremlerin ardından bölgedeki koordinasyonsuzluk sürüyor. Sağlık Bakanlığı’nın bölgede görev yapacak sağlıkçıları bir planlama yapmadan göndermesi, gönüllülere öncelik vermemesi de tepkilere neden oluyor. Ankara Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde çevre sağlığı teknisyeni olarak görev yapan, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya “Deprem bölgesine görevlendirildiğimi öğrendim. ‘Ne zaman, nereye gideceğim’ diye sorduğumda net yanıt alamadım. Böyle plansız davranılmaz” dedi.



KEYFİ DURUMA İTİRAZ



BirGün’den Sibel Bahçetepe’nin haberine göre, deprem bölgesine resen görevlendirildiğini perşembe günü öğrenen Kubilay Yalçınkaya “Depremde 55 gün geride kaldı ancak bakanlık halen koordinasyonu sağlamış değil. Yaklaşık 15 gün önce Bakanlık hem sistem üzerinden hem de kurumlar üzerinden gönüllü olacak sağlık emekçilerinin isimlerini talep etti. Buradaki kriteri şuydu ‘6 yaş altında çocuğu olanlar ile kronik hastalığı bulunanların’ görevlendirilmemesi noktasındaydı. Bu listede gönüllü olan arkadaşlar isimlerini yazdırdı. Sendikam bölgede gönüllü olarak görev yapıyor, hem de ben o çalışma kapsamında zaten deprem bölgesine gidiyorum” dedi. Yalçınkaya, şöyle devam etti:



“Ben ve hemşire birkaç arkadaşım daha görevlendirildiğimizi öğrendik. Nereye olduğu da belirsizdi. ‘Ne zaman, nereye gideceğim’ diye sorduğumda, İlk gün ‘Belli değil, sizi arayacağız, aradığımızda ya kuruma geleceksiniz ya da direkt havaalanına geçmeniz gerek’ denildi. ‘Tamam’ dedim. ‘Ya cuma günü ya da cumartesi günü gideceksiniz’ dendi. Sonrasında ‘Hatay’a gideceksiniz. Yeriniz uçakla oraya indiğinizde belli olacak’ denildi. Cuma günü bir WhatsApp grubu kurdular. Orada bu keyfi duruma itiraz ettim. Bu kadar belirsizlik olmaz ki. Onun üzerine ilçe sağlık müdürlüğü ‘Uçak ayarlanmaya çalışılıyor, haber gelir gelmez size haber vereceğiz’ dedi. Cuma günü öğlen tekrar arandım ‘Şimdilik gitmeyeceksiniz ancak görevlendirmeniz de iptal edilmedi 7-10 gün içinde gideceksiniz’ denildi. Görevlendirmelerde gönüllülük kriteri aranmadığı gibi hizmet puanı gibi adil görevlendirilme kriteri de belli değil. Kişilerin sağlık durumu aile durumu program uygunluğu gibi hiçbir kriter yok. Bir gün önceden aranıp ‘çantanızı hazırlayıp gidiyorsunuz’ diyorlar. “



Deprem bölgesinde görev yapan sağlıkçıların barınma ve beslenme koşullarının da kötü olduğunu anlatan Yalçınkaya “Sağlıkçılar 14 gün gibi uzun süre kalıyor. Deprem bölgesinde bir sağlıkçıyı 14 gün tutmanız gerçekten çok doğru değil. Barınma ve beslenme gibi şartlar ayarlanırsa kalınabilir ama diğer türlü verilen hizmet de sağlıklı olmaz. Biz SES olarak bölgeye gidecek gönüllü arkadaşların gidiş-dönüş tarihlerini, kalacak yerlerini ayarlıyoruz ancak bir Bakanlık bunu yapamıyor. Böyle keyfi kararlar alınamaz, bu kabul edilemez. Çalışanın bir değeri yok. Dönen arkadaşla konuştum, 50 kişi aynı spor salonunda kaldıklarını, kadınların bölümünü bir paravanla ayırdıklarını, bazı yeni görevlendirilen arkadaşların yerleri ve şartları gördükleri için geri dönmek istediklerini, hatta bazı kadın arkadaşların ağladıklarını ifade etti. Beslenme olarak 14 günün çoğunda kuru fasulye ya da nohut, bulgur pilavı ile öğün geçirdiklerini ifade etti” diye konuştu.



TTB: SAĞLIKÇILAR ÇOK SAYIDA SORUNLA KARŞI KARŞIYA KALDI



Türk Tabipleri Birliği (TTB) de Hatay’da çalışmak üzere farklı kentlerden doktorların zorunlu olarak görevlendirildiklerini ama plansızlık sonucu çok sayıda sorunla karşı karşıya kaldıklarını duyurdu. TTB, özetle şu ifadelere yer verdi: “Görevlendirme bilgisinin bazı meslektaşlarımıza sadece 1-2 gün önceden iletilmesiyle başlamaktadır. Meslektaşlarımız alelacele bölgeye gönderilmeye zorlanmıştır. Barınma da önemli sorun başlıklarındandır. Bazı meslektaşlarımıza nerede, nasıl konaklayacakları söylenmemiş; bazılarına ise 8-10 kişinin konaklayacağı konteynerler gösterilmiştir. Sağlık Bakanlığı’nı sağlık emek-meslek örgütleriyle birlikte hareket etmeye ve sorunların çözümü için hızlı adımlar atmaya çağırıyoruz.”

Son güncelleme: 09:25 03.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı