• Turkhane Logo

Memlekette zulümlerden zulüm beğen

Binden fazla çocuğun hayatını mahveden SSPE skandalında bir ölüm daha.

18:29 24 Şubat 2017 Cuma
Memlekette zulümlerden zulüm beğen
Binden fazla çocuğun hayatını mahveden SSPE skandalında bir ölüm daha.

SSPE hastalığı Urfada 18 yaşındaki Mehmet Altunun da yaşamına neden oldu.

Başta Urfa ve Batman olmak üzere Güneydoğu illerinde 1999 ile 2002 yılları arasında yapılan kızamık aşılarının neden olduğu Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalığı, 11 yıldır yatağa mahkum olan Mehmet Altunun da ölümüne neden oldu.

Hastalık nedeniyle 11 yıldır adeta can çekişen Mehmet Altun, son 45 gününü hastanede geçirdi. Altunun babası Bakır Altun, 11 yıldır gözlerinin önünde eriyen çocuğunu kaybetmenin acısını yaşadığını belirterek, Sorumluları Allaha havale ediyorum. Devletin bozuk iğnesiyle oğlum 11 yıl yatalak şekilde yaşam mücadelesi verdi. İnsan canı bu kadar ucuz olmamalı dedi.

Altunun toprağa verildiği Topdağı Mezarlığında düzenlenen törene katılan SSPE Hastaları Derneği Başkanı İsa Çetinkaya, Urfada 1681 SSPE hastası bulunduğunu ve bunların 350sinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

SSPE SKANDALI NEDİR?
Sağlık Bakanlığı, 1987-1998 yılları arasında kızamık aşısını çift dozdan tek doza düşürdü. Bunun, kızamık mikrobunun yol açtığı bir beyin hastalığı olan SSPEnin (SubakutSklerozanPanensefalit) görülme oranını artırdığı iddia edildi. O dönemde Doğu ve Güneydoğu illerinin başını çektiği yerlerde binlerce çocuk, tedavisi olmayan bu hastalığa yakalandı. Bu hastalıktan sonra aşı tekrar 2 doza çıkarıldı.  Ancak MHPli Osman Durmuşun bakanlığı döneminde soğuk zinciri kırıldığı için hiçbir işe yaramayan aşılar dağıtıldı. Bu aşılar nedeniyle yüzlerce çocuk SSPEye yakalandı. 11 yıldır yatağa bağımlı hale gelip bugün yaşamını yitiren Mehmet Altun da onlardan biriydi. 

Yetkililer tarafından hastalığın aşı yapılmayan çocuklarda rastlandığı öne sürülse de aşı kartında aşı yapılmış yazan çocuklar da 2000li yılların başında aynı hastalığa yakalandı. Olayın perde arkasında MHPli Osman Durmuşun 2000li yıllarda Sağlık Bakanlığı yaptığı dönemde soğuk zinciri bozulmuş dolayısıyla hiçbir etkisi olmayan aşıların kullanılması yüzünden çocukların bu çaresiz hastalığa yakalandığı biliniyor. Şanlıurfa başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğuda yüzlerce çocuk bu sebeple öldü. HDPnin Eski Bakan Osman Durmuş ve hastalık hakkında Mecliste defalarca önerge vermesine rağmen hepsi reddedildi. 

SSPE HASTALARINA NE OLUYOR?

Açılımı Subakut Sklorezan Panansefalit olan SSPE hastalığına kızamık geçirildikten sonra beyne yerleşen virüs neden oluyor. Virüs hastalığın bitiminden sonraki 10 yıl içinde tekrar aktif hale geçiyor ve beyinde büyük tahribata yol açıyor. Hastalığın ilk belirtileri unutkanlık ve sinirlilik ile başlıyor. Ardından ilerleyen dönemlerde sıçramalar başlıyor ve çocuk tek başına yemek yiyemeyecek hale geliyor. Daha sonra ise hasta yatağa bağımlı hale geliyor ve burnundan sıvıyla besleniyor. Son dönemlerde ise hasta komaya giriyor ve bu koma ölümle sonuçlanıyor.

Son güncelleme: 18:29 24.02.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı