• Turkhane Logo

Maymun çiçeği virüsünün mutasyonu ile ilgili yeni açıklama

Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) üst düzey bir yetkili, bugün yaptığı açıklamada, maymun çiçeği virüsünün mutasyona uğradığına ilişkin herhangi bir kanıt bulunmadığını söyledi. Yetkili, Batı ve Orta Afrika'ya özgü olan maymun çiçeği virüsünün değişime uğramaya yatkın olmadığının altını çizdi.

09:23 24 Mayıs 2022 Salı
Maymun çiçeği virüsünün mutasyonu ile ilgili yeni açıklama
Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) üst düzey bir yetkili, bugün yaptığı açıklamada, maymun çiçeği virüsünün mutasyona uğradığına ilişkin herhangi bir kanıt bulunmadığını söyledi. Yetkili, Batı ve Orta Afrika'ya özgü olan maymun çiçeği virüsünün değişime uğramaya yatkın olmadığının altını çizdi.

VOAnın haberine göre, WHO Acil Durum Programının bir parçası olan Çiçek Hastalığı Müsteşarlığı Başkanı Rosamund Lewis, mutasyonların maymun çiçeği virüsünde genellikle az olduğunu ancak vakaların gen haritalamasıyla, son salgınla ilgili daha fazla veriye erişebileceklerini söyledi.

WHOnun yeni çıkan hastalıklar ve hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar biriminin COVID-19 sorumlusu Maria van Kerkhove, Avrupa ve Kuzey Amerikada kayda geçen 100den fazla maymun çiçeği vakasının ağır seyretmediğini söyledi. Van Kerkhova, Bu kontrol altına alınabilir bir durum dedi.

WHOya göre maymun virüsü enfeksiyonu vakaları, virüsün normalde dolaşımda olduğu ülkeler dışında da görülmesi nedeniyle son salgının olağandışı olduğunu kaydediyor. Uzmanlar, vakaların kaynağını ve virüsün değişime uğrayıp uğramadığını anlamaya çalışıyor.

Amerikada üçüncü olası maymun çiçeği vakası

Amerikalı sağlık yetkilileri, ülkede üçüncü maymun virüsü vakasının ortaya çıkmış olabileceğini, vakayı doğrulayabilmek için Florida eyaletinin güneyinde bir hasta üzerinde testler yapıldığını bildirdi.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ve Florida Sağlık Dairesi, eyaletteki şüpheli vakanın ”uluslararası seyahatla bağlantılı” olduğunu ve kişinin tecritte kalmaya devam ettiğini kaydetti.

CDCnin yaptığı testlerin sonuçlarının yakında açıklanması bekleniyor. Florida eyaletinde başka şüpheli vaka olmadığı da bildirildi.

Amerikadaki ilk maymun virüsü enfeksiyonu geçtiğimiz Çarşamba günü Massachusetts eyaletinde rapor edilmişti. İnsanlarda görülen çiçek hastalığına benzeyen ancak daha hafif seyreden maymun çiçeği, Amerikada ilk kez Kanadaya seyahat eden bir erkekte görüldü. Yetkililer, bu vakanın halk sağlığı açısından bir risk oluşturmadığını bildirdi.

Amerikadaki ikinci vakaysa geçen hafta Cuma günü New Yorkda kaydedildi.

Avrupada yakın insan temasıyla bulaşan virütik enfeksiyon vakası sayısı 100ün üzerinde.

Öte yandan Başkan Joe Biden, bugün yaptığı açıklamada, maymun çiçeği virüsüne ilişkin kaygıları gidermeye çalıştı. Biden, sıkı karantina önlemlerine başvurmak gibi bir gereklilik görmediğini söyledi.

Virüsün kaygı verici olduğunu söyledikten bir gün sonra Japonyanın başkenti Tokyoda konuşan Başkan Biden, maymun çiçeğinin, COVID-19un yarattığı kaygı seviyesinde olmadığını düşündüğünü söyledi.

Çiçek aşısının maymun çiçeği için de işe yaradığını söyleyen Biden, maymun çiçeğinin yayılması olasılığına karşı Amerikanın elinde yeterli miktarda çiçek aşısı olup olmadığına ilişkin soruya, Bir sorun ortaya çıkması olasılığına karşı bununla başa çıkmak için yeterli miktarda aşımız olduğunu düşünüyorum dedi.

Maymun çiçeği enfeksiyonu görülen kişilerin hepsi olmasa da çoğu, hemcinsleriyle cinsel ilişkiye giren erkekler.

Yetkililer, enfeksiyonun çoğunlukla bu kişilerde görülmesinin nedenini anlamak için henüz erken olduğunu, ancak toplumun bu kesiminin tıbbi tavsiye arayışına girme ya da cinsel sağlık taramasından geçme olasılığının daha yüksek olduğunu kaydediyor.

Maymun çiçeği, genellikle insanlar arasında kolay yayılmıyor, ancak insandan insana yakın temasla bulaşabiliyor. Virüsün bulaştığı kıyafet, yatak, çarşaf ya da çatal, kaşık, bıçak gibi eşyalara temas da bulaşmaya sebep olabiliyor.

WHO’nun Küresel HIV, Hepatit ve Zührevi Hastalıklar Programı’ndan Andy Seale, Hemcinsleriyle cinsel ilişkiye giren erkeklerin bedenlerinde olağandışı bir döküntü fark ettiklerinde hızla tedavi olma yoluna gitme olasılıkları çok yüksek. Olağandışı belirtiler karşısında harekete geçiyor olabilirler. Durum önümüzdeki gün ve haftalarda daha çok netleşecek dedi.

Seale, maymun çiçeği enfeksiyonlarına ilişkin ilk bulguların hemcinsleriyle cinsel ilişkiye giren erkeklerin ayrımcılığa uğramasına yol açıp açmayacağına ilişkin de HIV enfeksiyonlarının neden olduğu utanç ve ayrımcılıkla mücadelede on yıllar boyunca elde ettiğimiz deneyimlerden ders çıkarabiliriz şeklinde konuştu.

Son güncelleme: 09:23 24.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı