• Turkhane Logo

​Kuru temizlemede kansorejene dikkat

Kuru temizlemede kullanılan Perkloretilen (Tetrachlorethylene) isimli klorlu çözücü kanserojen etkisinden dolayı tehlike saçıyor.

19:39 15 Ocak 2018 Pazartesi
​Kuru temizlemede kansorejene dikkat
Kuru temizlemede kullanılan Perkloretilen (Tetrachlorethylene) isimli klorlu çözücü kanserojen etkisinden dolayı tehlike saçıyor.



Kuru temizleme sistemlerinde tekstil üzerindeki özellikle yağ ve lekelerin çıkartılmasında kullanılan Perkloretilen (Tetrachlorethylene) isimli klorlu çözücü kanserojen etkisinden dolayı tehlike saçıyor.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan TMMOB Kimya Mühendisleri Odası (KMO) “Kuru temizleme işletmelerinde, ticari çamaşırhanelerde, otellerde, tekstil, deri fabrikalarında, veya metal temizleme amaçlı olarak kullanılan temizleme solventi ne yazık ki hiçbir kontrole tabi olmadan her yıl binlerce ton olarak kullanılmakta ve havaya ya da suya karıştığında insan sağlığını ve çevreyi ciddi ölçüde kirleterek insana büyük zarar vermektedir” dedi.
 
KMO ayrıca “Kanserojen etkisi nedeniyle gelişmiş ülkelerde ve özellikle Avrupa Birliği ülkelerindeki kullanımına ciddi kısıtlamalar getirilen Perkloretilen maddesinin ülkemizdeki kullanımı hiçbir şekilde denetlenmemektedir” değerlendirmesinde bulundu.
 
“Özellikle kuru temizlemeye verilen ürünlerde kg tekstil başına maksimum 20 mg.’ın aşılması durumunda insan sağlığını tehdit eden yapısı nedeniyle bu kimyasalın kullanımı ölçülerek denetlenmelidir” diyen KMO  kuru temizlemecilerin soğutmalı ve bacalı sistem makinelerinin sınırlandırılması ve ortam emisyon değerleri ile tekstil üzerindeki kalıntı miktarlarının ölçülmesi konusunda uyardı.

Son güncelleme: 19:39 15.01.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı