• Turkhane Logo

Kanseri tetikleyen 7 beslenme hatasına dikkat!

Kalıtsal kanserler dışında sonradan gelişen tüm kanser türlerinin sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve obeziteyle çok yakından ilişkisi var.

14:29 03 Nisan 2019 Çarşamba
Kanseri tetikleyen 7 beslenme hatasına dikkat!
Kalıtsal kanserler dışında sonradan gelişen tüm kanser türlerinin sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve obeziteyle çok yakından ilişkisi var.

Kanser dahil pek çok hastalıktan korunmak için yeterli ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu belirten Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, tavsiyelerini şöyle sıralıyor:

1-Et, süt, peynirdeki yağlara dikkat

Fazla miktarda yağ tüketimi yüksek oranda kansere yol açmaktadır. Doymuş yağlar adı verilen margarin, tereyağı, kuyruk yağı gibi katı yağların yanında etin, sütün, peynirin içindeki görünmeyen yağlar da olması gerekenin üzerinde tüketildiğinde kanser riskini artırmaktadır. Fast food, tarzı besinler, kızartılmış-kavrulmuş besinler fazla yağ tüketimine sebep olduğundan kanser oluşumuna zemin hazırlamaktadır.


2-Haftada 3 öğünden fazla kırmızı et tüketmeyin

Yapılan hatalardan bir diğeri de posadan fakir beslenme yani lifi az miktarda tüketmektir. Lif eksikliğinin kalın bağırsak kanser riskini artırdığı bilinmektedir. Liften fakir beslenip, et tüketimini artırmak kanser oluşumunu yüksek oranda tetiklemektedir.

3-Asitli içecekleri sınırlandırın

Asitli içeceklerin içerisindeki şeker oranları genellikle yüksektir. Şekersiz olanlar tercih edilse bile kimyasallar, renklendiriciler ve yapay tatlandırıcılar kanser riskini artıran maddeler arasında yer almaktadır. Ayrıca alkol tüketiminin fazla olması kolon ve karaciğer kanserleri riskini artırmaktadır.

4-Ürünlerin etiketlerini mutlaka okuyun

Beyaz un ve rafine beyaz şeker kanser oluşumunu hızlandırmaktadır. Beyaz un yerine tahıllı unların tercih ediliyor olması elzemdir. Basit şekerin de olabildiğince tüketilmemesi gerekmektedir.

5-Sirke ile tuzsuz salamura yapabilirsiniz

Tuz tüketiminin fazla olması da özellikle mide kanserleri açısından risklidir. Salamura besinler, peynir-zeytindeki tuzlar, yemeklerdeki tuzların gereğinden fazla tüketiliyor olması kanser riskini artırmaktadır. Bunların kaya ya da deniz tuzu olması da fark etmemektedir.

6-Soya, mısır ve buğdaydan uzak durun

Genetik yapısı değiştirilmiş GDO’lu besinlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Daha çok GDO’ya maruz kaldığı bilinen soya, mısır, buğday gibi besinleri daha az tüketiyor olmak kanserden korunmak adına önemlidir.

7-Aşırı sıcak yiyecek ve içecekler kanseri tetikliyor

Düzenli olarak sıcak sıvı tüketmek, besinleri sürekli aşırı sıcak tüketiyor olmak da özellikle yemek borusuna zarar vererek yemek borusu bölgesi kanser türlerinde etkilidir. Bu nedenle besinleri aşırı sıcak değil örneğin yaklaşık 65 santigrat derece ve altında tüketmek uygundur.

Son güncelleme: 14:29 03.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı