• Turkhane Logo

Kanserden dönüm noktası yakın mı?

Kanser tedavisinde bağışıklık sistemine odaklı terapiler umut vaat ediyor.

09:41 11 Aralık 2018 Salı
Kanserden dönüm noktası yakın mı?
Kanser tedavisinde bağışıklık sistemine odaklı terapiler umut vaat ediyor.

Kanserle ilgili son araştırmalar hastalığın tedavisi konusunda bağışıklık sistemine işaret ediyor. İmünoterapi hakkında son dönemde yapılan araştırmalar çağın hastalığıyla ilgili bir dönüm noktası yaşanabileceğini gösteriyor.

Charles Graeber’in The Breakthrough: Immunotherapy and The Race to Cure Cancer(Imünoterapi ve Kanseri Tedavi Etme Yarışı) adlı kitabı, uzun yıllardır sorulan bir soruya cevap arıyor: Neden bağışıklık sistemimiz grip gibi hastalıklarda yaptığı gibi kansere karşı mücadele edemiyor? Bunun cevabı kanserin bağışıklık sisteminin yanıtlarını ortadan kaldıran bazı yollarla vücudumuza saldırması. Buna kanserin “penisilin ânı” deniyor ve bilim insanları bu yollardan henüz haberdar oldu. Graeber’a göre kanser çalışmalarında bağışıklık sisteminin odağa alınması devrim gibi bir gelişme.

1970’li yılllarda kanser tedavisinde imünoterapi konusundaki çalışmaların başarısızlığına değinerek başlayan Graeber, 1980’lerde bu başarısızlığın aşırı optimizme dönüştüğüne işaret ediyor. Kitapta uzmanlardan hastalara pek çok görüş yer alıyor. Bilimsel gelişmeler ve bunların sağladığı hücre terapisi gibi imkânlar ele alınıyor. Bugün 940 imünoterapi ilacı yarım milyondan fazla kanser hastası üzerinde deneniyor. Yazara göre tedavinin sonuç vermesinin yolu imünoterapinin kişiselleştirilmesi. Graeber’in hastalığın tedavisinde imünoterapinin rolüne ilişkin görüşü temkinli bir iyimserlik olarak tanımlanabilir.


Kanser çalışmalarındaki yenilikleri özetlemesi açısından oldukça bilgilendirici olan kitap Twelve Books tarafından yayımlandı.
 

Son güncelleme: 09:41 11.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı