• Turkhane Logo

"Hastanede son kullanma tarihi geçen alerji iğneleri yapıldı" iddiası

Kahramanmaraş'ta hastalara son kullanma tarihi geçen ve üzerine yeni etiket yapıştırılan iğnelerin yapıldığı belirtildi. Hastane, 'dolum tarihi farklı' dedi ancak iğnelerin toplatılması dikkat çekti.

19:46 18 Temmuz 2021 Pazar
Kahramanmaraş'ta hastalara son kullanma tarihi geçen ve üzerine yeni etiket yapıştırılan iğnelerin yapıldığı belirtildi. Hastane, 'dolum tarihi farklı' dedi ancak iğnelerin toplatılması dikkat çekti.


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde yatan hastalara son kullanım tarihleri geçen ve üzerlerine yeni tarihli etiketlerin yapıştırıldığı iğnelerin yapıldığı belirtildi. Hastaneden yapılan açıklamada “Firma tarafından geçmiş tarihlerde ithal edilmiş ancak o tarihlerde dolumu yapılamamış ampullere, ilaç dolumunun yapıldığı sonraki tarihe uygun etiket yapıştırılmıştır” denildi. Açıklamada ayrıca Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun kullanımına onay verdiği ilaçların 9 ay sonra da toplatılmasına karar verdiği belirtildi.

1 DEĞİL 5 İLAÇ VAR


Kahramanmaraş Sağlık Dünyası Derneği Başkanı Hanifi Çöplü ise ortada hastane yönetiminin yaptığı açıklama gibi basit bir durumun olmadığını belirterek, Bu ilaçlar eğer kullanıma müsaitse neden toplatıldı? Hastaneden yapılan açıklamada 1 kalem ilaçtan bahsediliyor ama son kullanım tarihi geçen 5 kalem ilaç var ve bununla ilgili de açıklama yapmaları gerekiyor dedi.

ŞİŞEDE SON TARİH 2013, ETİKETTE 2020

DHAnın haberine göre hastalara yapılan iğnelerin son kullanım tarihlerinin geçtiği, bir hemşire tarafından fark edildi. Ampul üzerindeki etiketlerde son kullanım tarihleri 2020 yazarken, ampulün camına işlenmiş son kullanım tarihlerinin 2013 ve 2018 olduğu görüldü.

Hastanenin internet sitesinden konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, söz konusu ilacın son kullanma tarihinin geçtiğinin ortaya çıkmasının ardından bilgilendirilen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun ilaçların kullanıma uygunluk verdiği belirtildi. İlacın aynı kurumdan 9 ay sonra gelen yazıya istinaden de toplatıldığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve ilgili firma ile söz konusu tarihte yapılan yazışmalardan anlaşılacağı üzere, firma tarafından geçmiş tarihlerde ithal edilmiş, ancak o tarihlerde dolumu yapılamamış ampullere, ilaç dolumunun yapıldığı sonraki tarihe uygun etiket yapıştırılmıştır. Firmanın bu işlemi Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun uygunluk vermesine istinaden yapılmıştır. Bu nedenle ilacın tarihi ampul üzerine yapıştırılan etikette yer alan tarihtir. 10 Mart 2020 tarihli Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yazısında, ampul üzerinde ve etikette yer alan tarihlerin farklı oluşu ile ilgili kuruma ulaşan çeşitli şikâyetler dikkate alınarak söz konusu ilacın yazı ekinde belirtilen parti numaralı olanlar hakkında geri çekme kararı alındığı bildirilmiştir.

HASTANE OLAYI BASİT GİBİ GÖSTERİYOR, ÖYLEYSE NİYE TOPLATILDI?

Kahramanmaraş Sağlık Dünyası Derneği Başkanı Hanifi Çöplü ise hastanenin yaptığı açıklama ile olayın çok basit gibi yansıtıldığını söyledi. 5 ayrı ilacın son kullanma tarihlerinin eski olduğunu öne süren Çöplü, şöyle devam etti:

5 kalem ilacın son kullanma tarihlerinin aslında 2013, 2018 gibi tarihler olduğu, ama üzerlerine farklı bandrol yapıştırılıp tarihlerin uzatıldığı görülmektedir. 2013 ile 2020 arasında bir tarih var, ancak hastane tarafından yapılan açıklamada bandrol üzerindeki tarihin dikkate alınması gerektiği belirtiliyor. Bu ilaçlar eğer kullanıma müsaitse neden toplatıldı? Eğer kullanıma müsait değilse Sağlık Bakanlığı aracılığıyla Uygundur raporu verildiği söyleniyor. Biz de buradan şunu soruyoruz. Eğer bu uygunluk varsa 5 kalem ilaç adına uygunlu raporu gönderildi mi? Bu ilaçların hepsi toplatıldı mı? Hastaneden yapılan açıklamada 1 kalem ilaçtan bahsediliyor ama son kullanım tarihi geçen 5 kalem ilaç var ve bununla ilgili de açıklama yapmaları gerekiyor. Bu ilaçların kaç bin adet alındığını, kaçının iade olduğunu, kaç adetinin kullanıldığını ve ilgili kişiler hakkında gerekli soruşturma açılıp açılmadığının cevabını bekliyoruz.

GAZETECİ AĞIREL GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Son kullanma tarihi geçmiş ilaç skandalını gazeteci Murat Ağırel ortaya çıkarmıştı. Yeniçağ yazarı Ağırel, Sayıştay’ın Takip Sistemi (ATS) üzerinden gerçekleştirdiği incelemede, tarihi geçmiş, çöpe atılması gereken milyonlarca aşının tespit edildiğini ancak ardından söz konusu raporun Sağlık Bakanlığı tarafından yalanlandığını belirtmişti.

PERSONELE BASKI YAPILDI

Son kullanma tarihi 2013, 2018 olan ilaçların üzerine etiket yapıştırıp son kullanma tarihinin 2020 yapıldığının fotoğraflarda açıkça görüldüğünü ifade eden Ağırel, şunları yazmıştı: 

“Bitmedi. Buradaki asıl olay Kahramanmaraşta hastane çalışanlarına bu ilaçları vurmaları için dayatmaları. Açık açık yönetim Bunu vuracaksınız diyorlar. Servistekiler, Bunlar vatandaşa vurulmaz tutanak tutacağız diyorlar, O zaman sizin hakkınızda işlem yaparız diyorlar. Baskı yapıyorlar, vurun diye.

Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Kocanın buna müdahale etmesi için ulaşmaya çalıştım ama karşılık alamadım. Doktorlara bunun mantıklı bir sebebinin olup olmadığını sordum. Geçerli bir sebebi yok. İnsan sağlığına çok ciddi bir tehlike söz konusuyken üst üste yapılan bu ‘hataların tesadüf olmadığını düşünüyorum.

İLAÇLAR İHALEYLE Mİ ALINDI?

Ağırel ayrıca şu soruları yöneltmişti:

*Bu ilaçlar ihale ile mi alındı?

*Alındıysa ne kadara kimden temin edildi?

*İhale ile alındı ise firma eski tarihli ürünü nasıl veriyor?

Söz konusu ilaçların kasa veya damar içine uygulanan enjeksiyonlu çözelti olduğunu yazan Ağırel, “Etkin maddesi de feniramin maleat. Yani alerji ilacı” bilgisini paylaşmıştı.

Son güncelleme: 19:46 18.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı